Analist economic: Recesiunea bate la uşă. În România, preţurile la poarta fabricii au crescut cu 46,5% într-un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

O recesiune mondială este din ce în ce mai probabilă, analiştii estimând că aceasta va sosi în 2023, deşi Statele Unite ar putea fi deja într-o recesiune tehnică, a declarat analistul eToro Bogdan Maioreanu.

SUA au avut deja o scădere a PIB-ului de 1,5% în primul trimestru şi există estimări că în al doilea trimestru pot să înregistreze o scădere şi mai mare. Preţurile ridicate, presiunile legate de aprovizionarea cu energie, incertitudinea adusă de Covid, scăderea cererii sunt factori care indică această posibilitate. 

În luna mai, inflaţia anualizată din zona euro a atins 8,6%, iar perspectivele de scădere sunt reduse. Principala componentă a creşterii preţurilor a fost energia, mai scumpă cu 41,9% faţă de anul precedent, alimentele cu 8,9%, bunurile industriale cu 4,3% şi serviciile cu 3,4%.

Ultimele date din România arată că preţurile producţiei industriale au crescut cu 1,49% în mai 2022 faţă de aprilie şi cu 46,5% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Cele mai mari creşteri sunt în producţia şi distribuţia de energie electrică, gaze naturale, apă caldă, cu 135% faţă de anul precedent, urmat de industria extractivă cu 116% şi industria prelucrătoare cu 27,8%. Din industria extractivă, petrolul şi gazele naturale au înregistrat cea mai mare parte a creşterilor, cu peste 200%. Acesta este un rezultat direct al crizei energetice globale.

Iar sfârşitul acesteia nu se întrevede. Cele mai recente date arată că OPEC+ se chinuie să-şi atingă cotele de extracţie şi că nu mai are aproape nicio capacitate de rezervă. În acest context, discuţia ţărilor G7 privind plafonarea preţurilor la petrol ar putea declanşa decizia Rusiei de a nu respecta cererea şi de a reduce producţia. Potrivit analiştilor JP Morgan, o reducere a producţiei cu 5 milioane de barili pe zi nu va produce daune semnificative pentru economia rusă. Dacă acest scenariu se materializează, preţul petrolului ar putea ajunge la 380 de dolari pe baril, cu un preţ estimat de 190 de dolari pe baril în cazul în care reducerea se situează în zona de 3 milioane de barili de ţiţei pe zi, estimează JP Morgan. Dar piaţa nu ia încă în considerare această posibilitate, petrolul Brent tranzacţionându-se în jur de 110 dolari, iar contractele futures indică preţuri sub 100 de dolari în primul trimestru din 2023. 

Criza energetică începe să declanşeze măsuri de sprijin pentru companii în Europa. Rusia a redus cu 60% livrările de gaze naturale către Germania prin conducta Nord Stream. În iulie, conducta este programată pentru o oprire completă pentru întreţinere, iar Germania şi-a manifestat îndoiala că livrarea gazelor naturale va fi reluată după aceea. Acest lucru afectează deja compania de utilităţi Uniper, care are pierderi zilnice estimate la peste 30 de milioane de euro. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că guvernul său continuă discuţiile privind ajutorul pentru gigantul de gaze şi a semnalat că instrumentele de sprijin dezvoltate în timpul pandemiei pentru salvarea marilor companii, precum Lufthansa, sunt din nou în actualitate. Analiştii estimează că pentru salvarea Uniper, costurile timp de un an vor depăşi 11 miliarde de euro. 

Problema gazelor naturale este amplificată de faptul că fabricile sunt conectate la aceleaşi conducte ca şi locuinţele, astfel că o reducere a consumului de gaze doar pentru consumatorii casnici nu este fezabilă. Din cauza blocajelor legate de livrarea gazelor, alte industrii germane sunt în pericol de a se prăbuşi: aluminiu, sticlă, industria chimică, potrivit lui Yasmin Fahimi, şefa Federaţiei germane a sindicatelor (DGB). Cum Germania este cea mai mare economie europeană, toată această situaţie amplifică riscurile de recesiune în Europa. 

Potrivit băncii de investiţii Nomura, suntem la un pas de recesiune, deoarece atât economia SUA, cât şi cea a zonei euro se vor contracta în 2023 cu 1%. În SUA, Nomura prognozează o recesiune superficială, dar de lungă durată, de cinci trimestre, începând cu ultimul trimestru al acestui an. În Europa, recesiunea ar putea fi mult mai profundă dacă Rusia taie complet gazul, au spus economiştii. Economia Chinei este previzionată să se redreseze cu ajutorul politicilor de sprijin al creşterii economice, dar riscul unor noi blocaje rămâne din cauza strategiei  "zero-Covid" a Beijingului.

Bogdan Maioreanu, analist şi comentator de piaţă al eToro, are peste 20 de ani de experienţă în domeniul serviciilor financiare şi al investiţiilor, precum şi un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziţii de conducere în zona de Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank şi OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanţă în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care şi IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss şi Washington University.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite