Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Analiştii cred că trecerea României la euro în 2019 e un proiect prea ambiţios. Nu s-a conturat un parcurs, iar economia ar trebui să crească peste potenţial

5
27 Nov 2014 16:14:02
Autor: Dan Străuţ
E nevoie de schimbări structurale pentru ca euro să fie şi moneda românilor
E nevoie de schimbări structurale pentru ca euro să fie şi moneda românilor

România trebuie să atingă şi convergenţa reală pentru a adopta euro, pe lângă cea nominală, cu criteriile de la Maastricht îndeplinite, având nevoie de o creştere economică accelerată, de 5% pentru a adera în 2019, un obiectiv ambiţios şi nerealizabil fără politici eficiente, potrivit analiştilor.

"Dacă ne propunem să intrăm în zona euro, nu se poate realiza decât continuând în mod accelerat acest proces de convergenţă, care înseamnă o creştere economică de 3%-4%, iar pentru trecerea la euro în 2019 ar trebui să fie chiar de 5%", a declarat joi economistul şef al BCR, Radu Crăciun, la conferinţa anuală a analiştilor financiar-bancari organizată la sediul central al BNR.

Vom mai avea condiţii favorabile?

Economistul consideră că planul este foarte ambiţios, exprimându-şi îndoiala că economia românească poate ajunge la o astfel de creştere într-un timp atât de scurt şi că România va reuşi să intre în zona euro în 2019.

Crăciun, care este şi preşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), a punctat că, în istoria economiei româneşti, creşteri de 4%-5% au fost obţinute în contexte "deosebit de favorabile", mai ales în ceea ce priveşte mediul extern.

"Cu un context atât de favorabil este puţin probabil să ne mai întâlnim, cel puţin pe termen mediu, în condiţiile în care apetitul de finanţare al pieţelor emergente, al României să fie atât de mare precum investiţiile străine directe din anii anteriori crizei", a spus analistul.

Avem un plan concret?

Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, este de acord că obiectivul de aderare la euro în 2019 este foarte ambiţios şi necesită un plan concret, cu paşii care trebuie urmaţi, dar şi realizaţi pentru atingerea ţintei.

"Ne trebuie o foaie de parcurs prin care ne stabilim ce lucruri avem de făcut până la momentul acela. Trebuie să avem pe cineva la nivel guvernamental care să se ocupe de acest lucru, să-şi asume acest obiectiv. În acest moment este asumat doar la nivel declarativ, nimeni nu şi-a asumat cu tărie şi irevocabil acest obiectiv. Doi: care sunt paşii de urmat şi cum facem să fie şi realizaţi, pentru că planuri ne pricepem", a afirmat Ionuţ Dumitru, care este şi economist-şef al Raiffeisen Bank.

El a punctat că, deşi România are convergenţă nominală, trebuie să ajungă şi la una reală, care este foarte problematică, reiterând ideea că ţările care au aderat înainte aveau un PIB/capita de 60% din media zonei euro, în timp ce România se situează la circa 50%.

"Pentru a ajunge la nivelul de convergenţă care le-a permis celor dinaintea noastră să intre în zona euro avem nevoie într-un interval foarte scurt de timp de o creştere economică foarte înaltă", apreciază Dumitru.

Economistul şef al BRD, Florian Libocor, apreciază că România trebuie să adere la euro doar atunci când economia este pregătită.

"Nici mai devreme, nici mai târziu, ci atunci când suntem pregătiţi", a spus Libocor.

Avem politici bune?

În schimb, Valentin Lazea, economistul şef al Băncii Naţionale, este de părere că o ţară poate atinge convergenţa reală şi după aderarea la euro, nu neapărat înainte, însă numai cu condiţia unor politici "bune".

"Adoptarea euro este un catalizator al convergenţei reale, nu un garantor, de fapt convergenţa reală depinde de politici bune. Dacă ai politici bune, poţi să convergi atât în afara zonei euro, cât şi în interiorul ei. Dacă ai politici proaste, poţi să divergi atât în afara zonei euro, cât şi dacă eşti înăuntrul ei", apreciază Valentin Lazea.

El a dat exemplul Slovaciei, care a avut politici bune după aderarea la euro şi a continuat convergenţa în interiorul acesteia.

De asemenea, ţări precum Grecia şi Slovenia au convers după ce au intrat în zona euro, pentru că au avut politici proaste anterior.

"Ceea ce contează la sfârşitul zilei pentru convergenţa reală este calitatea politicilor, atât înainte, cât şi după aderare la zona euro. Zona euro poate fi un catalizator, este un accelerator al reformelor, dar nu este soluţia magică pentru a rezolva toate problemele din ogradă", afirmă economistul-şef al BNR.

Lazea a punctat că există o mare diferenţă între aderarea unui stat la Uniunea Europeană şi cea la zona euro.

"La intrarea în Uniunea Europeană a fost posibil ca a doua zi după aderare să ne relaxăm, ia intrarea în zona euro nu există nicio secundă de relaxare. Ai intrat acolo, până la sfârşitul vieţii trebuie să alergi la fel de repede şi să fii la fel de competitiv ca germanii, austriecii, olandezii, finlandezii şi ceilalţi", a conchis oficialul Băncii Naţionale.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat joi că România a ajuns la macrostabilitate şi îndeplineşte toate cele cinci criterii de convergenţă din Tratatul de la Maastricht, însă cu toate acestea nu poate adopta moneda euro nici peste doi ani.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Stefanescu Marian
27.11.2014, 20:30:44

Totul este o problemă de productivitate.Toate calculele indică pragul de 60% din productivitatea zonei €;în prezent suntem cam la 50%.Ca urmare trebuie să vedem în cât timp putem să ajungem la minim 60%;după calculele mele ar fi nevoie de 8 ani cu o creștere de 4% timp în care zona € ar trebui să crească cu max.2%.Asta ar însemna anul 2022 ca dată a intrării în zona €.Dar o creștere de 4%/an este foarte dificilă fiindcă ai nevoie de capital pentru dezvoltare și acest capital este lipsă.Statul nu are bani,capitalul privat este încă paralizat de criză iar capitalul extern de-abia poate salva statele de origine.Este greu,foarte greu să asiguri dezvoltarea fără capital,mai ales cu un stat slab și dezorganizat ca România(poate cu neamțul ăsta să mai câștigăm ceva în productivitate,dar capitalul are alte legi...).Oricum este un mare pericol să intri într-o zonă de productivitate mare când tu ai o productivitate de 2-3 ori mai mică(chiar cu o bună administrație este periculos,dar cum noi nu avem nici asta este cu atât mai periculos...) fiindcă pierzi sistematic din concurența prețurilor.

+1 (1 vot)
cuore hombra
27.11.2014, 22:02:08

Rabdare! Sa luam exemplu Greciei; Romania are nevoie de o economie sanatoasa care sa depinda cat mai putin de factorul politic

Carmen Florea
27.11.2014, 22:22:32

Euro a saracit saracu' si a imbogatit bogatu'.

IonIon Codreanu
28.11.2014, 08:15:57

Ținând seama de poziția foarte joasă în UE, creșterea de 5% sau chiar mai mult nu-i doar un vis, depinzând de politicile economice folosite. Desigur, pe măsură ce ne apropiem de nivelul mediu UE, creșterea scade. Politica țelurilor minimale nu-i bună niciodată, nu mobilizează.

.....
28.11.2014, 11:47:32

Asta se intampla daca economoia noastra depinde atat de mult de cea din UE. Parerea mea este ca ar trebui sa ne orientam si catre alte zari. UE nu mai are mult de trait ,cel putin in aceasta formula.Cand se va destrama ne vom trezi izolati . De ce sa ne grabim spre zona euro? Pentru o saracire mai accentuata a populatiei?Ce credeti ca se va intampla cu preturile de consum atunci? Cineva mai sus vorbea de productivitate.Avem marota unei productivitati mici in Romania,Fals! Adaosul financiar este mic.Se vorbeste zilele acestea de resurse: avem o productivitate foarte buna cu costuri foarte mici-determinate de salariile mici -Adaosul pleaca la ei.

+1 (1 vot)
Modifică Setările