Analiştii Erste: Îmbunătăţirea ratingului de către S&P ar putea creşte apetitul investitorilor străini pentru eurobondurile româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
S&P se aşteaptă ca România să menţină o rată constantă de creştere economică, în medie de 3% pe perioada 2014-2017 FOTO Reuters
S&P se aşteaptă ca România să menţină o rată constantă de creştere economică, în medie de 3% pe perioada 2014-2017 FOTO Reuters

Îmbunătăţirea ratingului de către Standard & Poor's (S&P),  ar putea creşte apetitul investitorilor străini pentru obligaţiunile în monedă străină ale României, dar şi pentru cele în lei, într-o măsură mai redusă, potrivit unei note către investitori a grupului austriac Erste.

„Recâştigarea statutului investment grade de la S&P ar putea aduce intrări mai mari de capital în euroobligaţiunile româneşti şi într-o anumită măsură în obligaţiunile în lei“, notează analiştii Erste, citaţi de Mediafax.

Decizia S&P de a îmbunătăţi ratingul suveran nu a avut un impact semnificativ asupra activelor financiare în lei, notează analiştii băncii austriece Raiffeisen, întrucât preţurile încorporau deja o opinie destul de pozitivă a investitorilor în privinţa României.

Standard & Poor's (S&P), singura dintre marile agenţii de rating care încă evalua România în categoria "junk", nerecomandată investitorilor, a îmbunătăţit, vineri, calificativul suveran al ţării cu o treaptă, la "BBB-", în categoria recomandată pentru investiţii, cu perspectivă stabilă.

„România face progrese în reducerea îndatorării externe. În plus, consolidarea fiscală şi stabilitatea sectorului financiar sunt în continuare pe drumul cel bun“, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Revizuirea calificativului de ţară reflectă progresele rapide ale României în privinţa reducerii dezechilibrelor externe, precum şi opinia S&P că va continua consolidarea situaţiei fiscale şi îmbunătăţirea stabilităţii sectorului financiar, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.

S&P se aşteaptă ca România să menţină o rată constantă de creştere economică, în medie de 3% pe perioada 2014-2017. 

Deşi ritmul este mai lent decât cel înregistrat înaintea crizei financiare din 2009, este peste cel al ţărilor vecine cu situaţie comparabilă. Această evoluţie evidenţiază revenirea unor fundamente relativ sănătoase, chiar dacă venitul pe cap de locuitor al României în 2014 este aproximativ egal cu maximul atins în 2008.


Mai puteţi citi: 

[<a href="//storify.com/adinavlad/rating" target="_blank">View the story "Rating" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite