ANALIZĂ Creditele toxice ale băncilor ating în premieră pragul de 10 miliarde de euro şi le depăşesc pe cele sănătoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldul creditelor neperformante creşte de la lună la lună
Soldul creditelor neperformante creşte de la lună la lună

Soldul net al creditelor clasificate ca „îndoielnice“ a ajuns, în aprilie, la 2,43 miliarde de lei, iar al celor de la categoria „pierdere“ – la 42,02 miliarde de lei, arată statisticile BNR. Suma acestora, de 4,43 miliarde de lei, ajunge în premieră la pragul de 10 miliarde de euro.

Potrivit datelor privind indicatorii de risc bancar, publicate de Banca Naţională a României (BNR) în ultimul său buletin lunar, soldul net al împrumuturilor acordate clienţilor din afara sectorului instituţiilor de credit a ajuns, în aprilie, la 90,52 miliarde de lei.

Creditele sunt împărţite, în funcţie de gradul de risc, astfel:
** Standard: 34,27 miliarde de lei;
** În observaţie: 7,53 miliarde de lei;
** Substandard: 4,25 miliarde de lei;
** Îndoielnic: 2,43 miliarde de lei;
** Pierdere: 42,02 miliarde de lei.

Având în vedere cursul valutar mediu lunar din aprilie de 4,46 lei/euro, observăm că împrumuturile de la categoriile „îndoielnic“ şi „pierdere“ însumează 9,96 miliarde de euro, iar atingerea pragului de 10 miliarde de euro este o premieră.

În acelaşi timp, observăm că suma creditelor sănătoase (categoriile „standard“ şi „în observaţie“), de 41,8 miliarde de lei, este sensibil mai mică decât a celor „toxice“.

Cum se determină rata riscului de credit

Rata riscului de credit se determină „ca raport între expunerea brută aferentă creditelor şi dobânzilor clasificate în categoriile «îndoielnic» şi «pierdere» şi totalul creditelor şi dobânzilor clasificate aferente creditelor nebancare, exclusiv elementele în afara bilanţului“, precizează BNR.

Rata creditelor neperformante, calculată pe baza raportărilor prudenţiale privind clasifi carea creditelor, reprezintă principalul indicator de evaluare a calităţii portofoliilor de credite din perspectivă prudenţială.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite