ANALIZĂ De ce nu câştigă statul aproape nimic din TVA în turism şi servicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din sutele de milioane de lei plătiţi ca TVA de turişti pentru cazare, mai puţin de 10 ajung la bugetul de stat
Din sutele de milioane de lei plătiţi ca TVA de turişti pentru cazare, mai puţin de 10 ajung la bugetul de stat

Gradul de colectare a Taxei pe Valoarea Adăugată este de 2% în industria ospitalităţii, pentru că hotelierii au cheltuieli deductibile foarte mari, arată o analiză a sistemului fiscal realizată la comanda VISA Europe.

În loc să încaseze 733 de milioane de lei reprezentând TVA aplicată la cazarea în hoteluri, statul încasează doar opt milioane de lei anual, arată un studiu realizat la comanda VISA Europe.

Cu toate că foarte puţine unităţi hoteliere practică – doar sporadic – turismul la negru (cazări neînregistrate în contabilitate), datele studiului arată că statul încasează doar 2% din TVA aferentă acestui domeniu.

Să fie evaziunea din turism atât de mare? Nu: decalajul de TVA ridicat (98%) din acest sector „se explică prin cheltuielile supradimensionate care determină un TVA deductibil semnificativ mai mare comparativ cu cel implicit în consumul intermediar“, subliniază autorii studiului.

Dar tot ei arată că TVA teoretic este estimat cu ajutorul elementelor de consum intermediar, consum final al gospodăriilor populaţiei, consum final privat şi al administraţiei publice şi formarea brută de capital fix, pe baza cotelor de TVA pe produse, stabilite prin lege.

„Această fraudă fiscală este inclusă în valoarea producţiei ramurilor, precum şi în valoarea adăugată brută pentru fiecare ramură corespunzătoare“, explică autorii.

Răducanu: „Cu TVA nu ai cum să te joci“

Dragoş Răducanu, secretarul general al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), admite că statul încasează foarte puţin TVA din acest sector, dar precizează că acesta nu este rezultatul unei fraude.

Ar fi absurd să creadă cineva că avem 98% turism la negru, ştim cu toţii că plăţile la cazare sunt integral înregistrate, contabilizate şi fiscalizate.

Poate mai umblă unii la impozitul pe profit sau la alte taxe, dar în orice caz cu TVA nu ai cum să te joci.
Deci nu gradul de colectare la TVA este de 2%, ci poate nivelul de plată efectivă, pentru că noi avem cheltuieli foarte mari, care sunt deductibile
“, a declarat Dragoş Răducanu, pentru „Adevărul“.

tva colectare

Soluţia: cotă de TVA redusă pentru carduri

Încasările din TVA sunt în unele domenii, precum hoteluri, jocuri şi pariuri, activităţi sportive şi distractive, de sub 10% din valoarea datorată, iar la restaurante de 20%, a afirmat directorul regional VISA Europe, Cătălin Creţu.

El crede că fenomenul poate fi limitat prin derucerea cotei de TVA special pentru plata cu cardul în aceste sectoare.

Am determinat câteva sectoare în care încasările din TVA sunt mult sub media naţională de 44%. Aceste şapte sectoare înregistrează 80% necolectare. Introducerea unor facilităţi fiscale prin acordarea unei reduceri cu 3-5 puncte procentuale la TVA pentru plata cu cardul ar putea aduce încasări suplimentare. Cred că putem convinge Comisia Europeană că o reducere de TVA de 3-5 puncte pentru plata cu cardul va duce la încasări mai mari decât în prezent“, a spus Cătălin Creţu, director regional pentru România şi Croaţia al VISA Europe.

Potrivit datelor VISA, nu doar hotelurile plătesc sume infime din TVA de colectat.
Restaurantele dau doar 19% din valoarea TVA de plată, jocurile de noroc şi pariurile 3%, în domeniul activităţilor sportive, recreative şi distractive se plătesc doar 5%, în activităţile asociate diverse - 8%, apoi reparatorii de calculatoare sau articole personale de uz caznic achită 44%, iar în celelalte servicii (spălare şi curăţare îmbrăcăminte, coafură, servicii de înfrumuseţare) operatorii dau 11%.

În opinia lui Cătălin Creţu, măsura reducerii TVA la plăţile cu cardul ar fi foarte eficientă, întrucât clientul ştie că va plăti mai puţin dacă utilizează cardul şi va pune presiune pe comercianţi sau prestatorii de servicii să-i primească banii în format electronic.

Statul a luat anumite măsuri de reducere a TVA pe anumite segmente. Dacă, în momentul de faţă, statul colectează şi sub 10% pe anumite domenii, cred că sunteţi de acord cu mine că mai rău nu se poate“, a conchis Creţu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite