ANALIZĂ De unde taie Guvernul ca să atingă ţinta de deficit în 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Executivul va reduce fondurile de rezervă ţinute în buget pentru dobânzi şi alte cheltuieli neprevăzute, va tăia cheltuielile cu bunuri şi servicii şi va face economii din reducerea CAS şi pentru salariile bugetarilor pentru a respecta în 2015 ţinta de deficit bugetar de 1,83% din PIB.

Guvernul va tăia din fondurile-tampon constituite la nivelul bugetului şi din achiziţiile de bunuri şi servicii pentru a atinge deficitul de 1,83% din Produsul Intern Brut (PIB) stabilit pentru anul viitor, iar o altă parte provine din economiile făcute cu reducerea CAS, deoarece statul este cel mai mare angajator din economie, cu 1,18 milioane de bugetari pe statele de plată.

Potrivit acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE), bugetul pe 2015 este construit pe un deficit de 13 miliarde de lei (1,83% din PIB), cu venituri de 225 de miliarde de lei şi cheltuieli de 238 de miliarde de lei. 

Se taie din buffere

Darius Vâlcov, ministrul delegat pentru Buget, a explicat marţi seară, la TVR, că se va tăia masiv din bufferele disponibile. „S-a renunţat mult la buffere, a existat aşa o idee că trebuie să ţinem buffere pentru aproape fiecare titlu din bugetul general consolidat, s-au făcut reduceri la cheltuielile de bunuri şi servicii, s-au făcut reduceri chiar şi la cheltuielile de personal pentru că s-a facut această reducere a CAS. Deficitul, ca şi valoare nominală, nu scade decât cu 1,7 miliarde de lei, deşi diferenţa este de la 2,2% la 1,83%“, a spus el.

Este vorba de bufferele de la nivelul bugetului, constituite în general pentru a compensa variaţiile dobânzilor la titlurile de stat, dar şi cu privire la alte cheltuieli, nu de rezerva de peste 6 miliarde de euro de la Ministerul Finanţelor, care conţine inclusiv banii din privatizări. 

Preşedintele Traian Băsescu a avut anul trecut o lungă dispută cu Guvernul în privinţa acestor buffere de la nivelul bugetului în încercarea de a bloca introducerea accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe fiecare litru de carburant. Şeful statului acuza atunci că banii din aceste buffere bugetare vor fi folosiţi de către Guvern pentru pomeni electorale.

Ce investiţii se fac

Darius Vâlcov a mai spus la TVR că, per total, bugetul conţine investiţii de 40 de miliarde de lei, atât din fonduri europene, cât şi de la stat. Premierul Victor Ponta anunţase în urmă cu câteva zile că a obţinut un plus de 0,43% din PIB la deficitul de cash pentru cofinanţarea proiectelor din fonduri europene. În total, cofinanţarea ar fi de 19 miliarde de lei pentru proiectele gestionate de către Guvern şi alte 9 miliarde de lei la cele implementate de către autorităţile locale. Astfel, înseamnă că din bugetul de stat ar fi realizate investiţii de 12 miliarde de lei.

Nu cresc taxele locale

Premierul Victor Ponta a anunţat marţi că nicio taxă nu va creşte în 2015, inclusiv cele locale. Cota unică rămâne la 16%, iar taxa pe stâlp va scădea de la 1,5% din valoarea activelor la 1%. De asemenea, TVA va scădea de la 24% la 9% în turism, pentru pachetele all inclusive, măsura având un impact bugetar estimat la 100 de milioane de lei.

Concomitent, rămân în picioare şi reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, dar şi majorarea pensiilor cu 5%, dublarea alocaţiilor pentru copiii din familiile sărace, creşterea cu 16% a indemnizaţiei persoanelor cu dizabilităţi şi majorarea venitului minim garantat de la 350 de lei la 400 de lei pe lună. De asemenea, anul viitor va putea fi implementată şi majorarea salariilor în educaţie şi sănătate, promisă de către Guvern sindicatelor.

Traseul bugetului

Sindicatele şi patronatele au fost invitate să dezbată astăzi proiectul bugetului, în cadrul comisiilor de dialog social, un astfel de punct având pe ordinea de zi şi Consiliul Economic şi Social (CES). Premierul Victor Ponta cerea ieri miniştrilor să lucreze „non-stop“ la proiectul de buget şi acesta să fie gata până vineri. „Trebuie să finalizaţi până vineri, la ora 10.00, la şedinţă, bugetele. Asta înseamnă că de aici plecaţi înapoi, luaţi toţi funcţionarii din ministere şi până vineri, la ora 10.00, cu cei de la Buget, terminaţi bugetul, ca să putem să îl trimitem Parlamentului. Vineri, la ora 12.00, cred că au birouri permanente“, a spus Ponta.

Proiectul de buget este programat să fie aprobat de Guvern vineri dimineaţa, în şedinţă specială.

După ce va fi gata, bugetul este prezentat comisiilor de dialog social, este dezbătut în CES, iar ulterior trebuie adoptat în Guvern. De aici este trimis în Parlament, unde este mai întâi discutat în comisiile de specialitate şi apoi în plen. Darius Vâlcov estima că în data de 21-22 decembrie va putea fi dat votul în Parlament. Ministrul Bugetului a anunţat că proiectul de buget va fi postat miercuri pe site-ul Ministerului Finanţelor, însă, până la închiderea ediţiei, documentul nu fusese publicat. 

Salariul minim pe economie, majorat la 975 de lei

Guvernul a decis în şedinţa de miercuri majorarea salariului minim brut pe ţară de la 900 de lei la 975 de lei de la 1 ianuarie 2015 şi la 1.050 de lei de la 1 iulie, de măsură urmând să beneficieze aproape 1,5 milioane de angajaţi. „De majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată va beneficia un număr de circa 1.471.356 salariaţi, dintre care 488.630 salariaţi în sectorul bugetar şi 982.726 salariaţi în sectorul concurenţial, corespunzător cuantumului de 1.050 lei lunar“, se arată în Hotărârea de Guvern adoptată miercuri.

Tot în şedinţa Guvernului au fost adoptate modificările Codului Fiscal, printre acestea şi stabilirea nivelului accizelor din 2015. Mai exact, nivelul accizelor va fi exprimat în lei, începând de anul viitor, iar din 2016 va fi actualizat, anual, cu rata inflaţiei. 

Impozitele din energie se menţin încă un an

Guvernul a decis, de asemenea, să menţină încă un an impozitele suplimentare aplicate companiilor din energie. Astfel, se menţine şi în 2015 impozitul pe monopol pentru companiile de transport şi distribuţie energie electrică şi gaze naturale, aplicat pe fiecare MW/h pentru care sunt facturate serviciile de transport şi distribuţie, cuprins între 0,85 lei şi 0,1 lei/MWh. De asemenea, se aplică şi anul viitor impozitul de 60% din veniturile suplimentare obţinute de către companii ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale, precum şi impozitul special de 0,5% aplicat veniturilor obţinute de către companii, pentru exploatarea resurselor naturale, altele decât gazele naturale. Toate aceste măsuri au fost luate în calcul la realizarea bugetului pentru anul 2015.

Mai puteţi citi: 

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite