Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Anchetă de amploare pentru spălare de bani. 16-17 bănci sunt verificate. Cinteză: Îmi aduce aminte de cazul Danske Bank

4
26 Feb 2020 17:09:06
Autor: Elena Deacu

DIICOT a deschis o acţiune penală şi 16-17 bănci sunt verificate în contextul unor suspiciuni de spălare de bani, a declarat miercuri Nicolae Cinteză, director în Direcţia Supraveghere din Banca Naţională a României (BNR), care a precizat că această situaţie îi aduce aminte de cazul Danske Bank.

UPDATE Contactată de „Adevărul”, Mihaela Porime, purtătorul de cuvânt DIICOT, a declarat că nu are informaţii despre această acţiune.


Oficialul BNR a menţionat că mecanismul de spălare de bani a pornit în străinătate şi a continuat în ţara noastră, astfel că au existat „tranzacţii făcute în România pentru diverşi clienţi externi sau tranzacţii făcute în România cu sume provenite din străinătate“. „Capătă amploare riscul de fraudă făcută pe teritoriul României. Frauda este externă, dar prin felul în care s-au aplicat aici normele de cunoaştere a clientelei, s-a favorizat, s-a continuat un mecanism de spălare de bani iniţiat undeva în străinătate şi continuat pe teritoriul ţării noastre. Serviciul nostru care are sarcină verificări în domeniul prevenirii spălării banilor face verificări la 16 - 17 bănci implicate într-o tranzacţie destul de ciudată“, a spus Nicolae Cinteză, la o conferinţă, potrivit Agerpres. El a precizat că BNR a detaliat mecanismul tranzacţiei suspecte într-o scrisoare trimisă de Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, către Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

Oficialul bănciii centrale a detaliat mecanismul suspicios: „Nu înţeleg cum vin şi se deschid o sumedenie de conturi. Vezi că sunt în spate numai cetăţeni din comuna Ghimpaţi din judeţul Giurgiu. Vezi că toate au sediul la aceeaşi adresă, un avocat. Vezi că mulţi dintre ei s-au prezentat la deschiderea contului cu cetăţeni ucraineni sau ruşi în spatele lor şi totuşi continui să deschizi astfel de conturi. Iar sumele acestea veneau de undeva din străinătate. Un SRL din comuna care are acţionar tot pe cineva din comuna Ghimpaţi primeşte sume din străinătate printr-un mecanism pe care nu-l cunoşteam, e adevărat, dar prima operaţiune în contul respectiv e o sumă transferată din străinătate şi acolo fraudată printr-un mecanism pe care îl descriem în scrisoare“, a menţionat el.

Acţiune DIICOT

Nicolae Cinteză a menţionat că a fost deschisă o acţiune penală de către DIICOT şi că cel puţina una dintre bănci pare „a fi foarte implicată în a favoriza spălarea de bani“. „E iniţiată deja o acţiune penală la nivelul DIICOT şi cel puţin una dintre aceste bănci pare a fi foarte implicată în a favoriza spălarea de bani. Operaţiunile s-au făcut printr-o singură unitate şi există suficiente indicii privind încălcarea legii“, a spus el. Cinteză a precizat că, în acest caz, acuzaţia care vine de la firme de avocatură este că băncile nu au aplicat normele de cunoaştere a clientelei şi tranzacţiile s-au făcut prin încălcarea acestor norme.

Surse din piaţa bancară ne-au spus că, de fapt, nu sunt suspectate toate cele 17 bănci, ci doar două, fără a da însă nume. „Este vorba de angajaţi care nu au respectat procedurile de verificare a clientelei. Noi îi spunem mai degrabă neglijenţă, dar asta o stabileşte DIICOT“, au menţionat sursele. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Edmond Wolf
26.02.2020, 18:12:12

Sunt ceva de speriat băncile. Nu mai ai cont la ele de 4-5 ani, ești rezident în altă țară la 3-4 mii de kilometri distanță de România și te pomenești cu invitație de la ele ca să vii să-ți actualizezi datele de la bancă. Puțină decență, domnilor! Sau continuați să fiți tovarăși?

+1 (3 voturi)
Tomescu Tom
26.02.2020, 18:30:31

Până la urmă ... care este banca aceea ce pare a fi " foarte implicată în a favoriza spălarea de bani...... " ????? Vom afla abia după ce dă faliment ... ?

0 (2 voturi)
imsi imsi
26.02.2020, 18:46:17

nde i DG gabriel care era scanddalizat ca am spus ca bancile spoliaza ? Nu se poate bancile sunt rupte din rai ele doresc si fac numai bine si in special rominilor o rasa de oameni mofturosi care nu stiu sa multumeasca alora care le dau bani cu camata. Pai daca n ar fi bancile ce s ar alege de noi ?

+1 (1 vot)
Fix Lix
27.02.2020, 07:54:34

Nume, nume, faceti-le publice!

+1 (1 vot)