ANCOM propune retragerea obligaţiilor Telekom de pe piaţa de tranzit naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
telekom logo

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat, luni, că supune consultării publice rezultatele procesului de revizuire a pieţei de gros a serviciilor de tranzit al apelurilor în reţele publice de telefonie, pe care Telekom Communications Romania deţinea putere semnificativă, conform unui analize din anul 2013.

În prezent, situaţia concurenţială pe această piaţă s-a schimbat de la adoptarea măsurilor de reglementare precedente, piaţa tinzând către concurenţă efectivă, potrivit ANCOM.

”Analiza efectuată de ANCOM pe piaţa de gros a serviciilor de tranzit naţional comutat al apelurilor în reţelele publice de telefonie arată că, deşi barierele existente la intrarea pe această piaţă se menţin, acestea sunt mai puţin semnificative, existând alternative viabile la serviciile de tranzit naţional oferite de Telekom. La sfârşitul anului 2017 existau 8 furnizori activi de servicii de tranzit naţional”, se arată în comunicat.

Însă, în acelaşi timp, din perspectiva dinamicii pieţei, volumul foarte mic - 168 milioane minute, în scădere cu 12,5%, în perioada 2013 – 2017, structura eterogenă a acesteia, cererea în continuă scădere din partea operatorilor pentru astfel de servicii şi numărul mare de contracte de interconectare directă încheiate între operatorii de reţele publice din România (276 astfel de contracte la finalul anului 2017), au condus la concluzia că piaţa tinde către concurenţă efectivă, potrivit ANCOM.

”În acest context, Autoritatea propune retragerea obligaţiilor pe care le are, în prezent, Telekom Communications Romania, şi anume obligaţia de a permite accesul şi utilizarea unor elemente specifice ale reţelei şi a infrastructurii asociate, obligaţia de fundamentare a tarifelor în funcţie de costuri, obligaţia de transparenţă şi obligaţia de nediscriminare, alocând un termen de tranziţie de un an de la intrarea în vigoare a deciziei”, se arată în comunicat.

Acest termen ar permite furnizorilor care achiziţionează în prezent servicii de tranzit comutat al apelurilor de la operatorul fost monopolist să negocieze, să încheie şi să implementeze acorduri de interconectare directă, utilizând tehnologia IP, cu furnizorii cu care în prezent sunt interconectaţi indirect, prin tranzitarea reţelei Telekom.

Conform datelor disponibile, la data de 31 decembrie 2017, existau opt operatori care furnizau servicii de tranzit naţional comutat în România: Telekom Romania Communications, GTS Telecom, Digital Cable Systems, Net-Connect Communications, Media Sat, Prime Telecom, Trans Tel Services şi Nooh Media.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite