Angajaţii şi freelancerii români vor să fie antreprenori. Care sunt motivele şi în ce domenii intenţionează să-şi deschidă o afacere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Circa 68% dintre angajaţii din România şi 87% dintre freelanceri sunt interesaţi să îşi deschidă o afacere proprie în următorii doi ani, arată un studiu realizat de Unlock Research pentru ING Bank România.

Potrivit analizei, printre domeniile de activitate în care angajaţii doresc să devină antreprenori sunt: comerţul cu amănuntul (14%), HoReCa (11%), IT (7%) şi comerţul online (6%). Freelancerii îşi doresc să facă trecerea către antreprenoriat în domeniile HoReCa (9%), media/marketing (9%), comerţ cu amănuntul (8%), şi IT (6%).

Conform sursei citate, angajaţii care vor să devină antreprenori se informează şi verifică viabilitatea ideii de afacere pe care o au înainte de a investi timp şi bani. 

56% dintre ei declară că au studiat domeniul/industria în care şi-ar dori să activeze, iar 40% au şi pregătit un plan de afaceri. În ceea ce priveşte vârsta, cel mai mare procent de angajaţi care îşi doresc un business pe cont propriu se află în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 44 de ani.

În schimb, freelancerii studiază domeniul de interes din punctul de vedere al înţelegerii competiţiei şi al aspectelor legislative (57%). De asemenea, 44% au întocmit un plan de afaceri, iar 29% au declarat că au urmat programe de mentorat, cursuri antreprenoriale şi workshop-uri.

Motive pro şi contra de a deveni antreprenor

Când vine vorba de angajaţi, 53% spun că principalul motiv pentru care nu vor să devină antreprenori este lipsa finanţelor. Alte argumente care stau la baza deciziei acestora sunt dificultatea de a conduce un business (34%) şi securitatea oferită de job (27%). În schimb, printre principalele motive care îi încurajează să îşi deschidă o afacere se află dorinţa de a se întreţine pe seama unui hobby sau a unei pasiuni (19%), oportunitatea de a învăţa mai mult decât în poziţia actuală de angajat (18%) şi libertatea de a-şi desfăşura activitatea conform propriilor alegeri (17%), se menţionează în comunicat.

Pentru freelanceri, motivele pentru începerea unui business sunt oportunitatea de a câştiga pe baza unui hobby sau a unei pasiuni (25%), libertatea de a-şi desfăşura munca conform propriilor dorinţe (20%) şi opţiunea de a fi beneficiari direcţi ai activităţii prestate (15%). 

Dezavantajele în luarea unei astfel de decizii sunt reprezentate de plata taxelor către stat (18%), asumarea unor riscuri mai mari (14) şi fluctuaţia încasărilor (13%).

Totodată, frica de birocraţie/legislaţie/autorităţi a fost nominalizată de 24% dintre angajaţi şi de 33% dintre freelanceri. O necesitate menţionată de ambele grupuri, în aceeaşi proporţie de 57%, este reprezentată de un sistem simplificat/o platformă pentru tot ceea ce înseamnă taxe şi probleme care ţin de contabilitate. 

Alte lucruri pe care românii le consideră ca fiind de mare ajutor pentru pornirea în antreprenoriat sunt programele de finanţare (57% - angajaţi, 47% - freelanceri) şi programele de mentorat (41% - angajaţi, 38% - freelanceri).

De la angajat la freelancer şi viceversa

Când vine vorba de a deveni freelanceri, 56% dintre angajaţi sunt interesaţi. Pentru ei, freelancing-ul înseamnă un proces de învăţare continuă, iar printre dezavantajele menţionate se află fluctuaţia încasărilor (23%) şi asumarea unor riscuri mai mari (16%). Însă odată ajuns freelancer, întoarcerea la rolul de angajat este mai dificilă, doar 37% dintre aceştia menţionând că ar fi interesaţi să devină angajaţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite