Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Angajaţii îşi vor putea verifica singuri vechimea în REVISAL. Proiectul a fost depus la Senat

0
30 Jun 2021 10:51:12
Autor: Afrodita Cicovschi

Un proiect de lege privind modificarea Codului Muncii, iniţiat de deputatul USR Cristina Prună şi sprijinit de alţi 56 de parlamentari USR, USR Plus, PSD, UDMR şi PNL a fost depus marţi la Senat. Proiectul propune posibilitatea verificării datelor din REVISAL inclusiv de către angajaţi.

Salariaţii sau foştii salariaţi ai firmelor vor putea accesa online, în orice moment, Registrul general de evidenţă a salariaţilor (Revisal), în care angajatorii înregistrează date cu privire la aceştia, inclusiv durata contractului individual de muncă şi a timpului de lucru, nivelul salarial sau data şi motivul încetării relaţiei de muncă. Proiectul a fost depus marţi, 29 iunie, la Senat.
 
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea art.34 din Legea nr.53/2003 privind Codul muncii, prevede că salariaţii şi foştii salariaţi ai unei firme vor putea accesa online datele din Revisal. Datele nu vor putea fi modificate de salariaţi, ci doar de angajatori, dar vor putea fi descărcate şi tipărite de aceştia.
 
Cu ajutorul unui astfel de extras din Revisal, potrivit proiectului de lege de la Senat, salariaţii vor putea demonstra vechimea pe care o au în muncă.
 
Modul concret în care vor avea acces salariaţii la datele lor din Revisal va trebui stabilit de Guvern, printr-o hotărâre, în cel mult două luni de la intrarea în vigoare a actului normativ.
 
În prezent, potrivit HG 905/2017, angajatorii sunt obligaţi să furnizeze salariaţilor sau foştilor salariaţi date privind propriul contract de muncă în cel mult 15 zile de la primirea unei solicitări scrise în acest sens.
 
Datele pot fi cuprinse într-un extras din registru, datat şi certificat pentru conformitate, sau într-o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de salariat, durata activităţii, nivelul salarial sau vechimea în muncă şi în specialitate.
 
În cazul în care angajatorul nu poate elibera extrasul din Revisal, salariaţii sau foştii salariaţi ai acestuia se pot adresa inspectoratului teritorial de muncă, care, tot în interval de 15 zile de la data solicitării, va elibera acestora extrasul.
 
Aşadar, pentru a obţine un extras din Revisal, salariaţii depind fie de angajator, fie de inspectoratul teritorial de muncă şi, indiferent de variantă, procesul durează mai mult de două săptămâni.
 
Ce date se înregistrează în REVISAL
 
Angajatorii sunt obligaţi să completeze în REVISAL urmatoarele elemente:
 
a) elementele de identificare a tuturor salariatilor: numele, prenumele, codul numeric personal — CNP, cetatenia si tara de provenienta — Uniunea Europeana — UE, non-UE, Spatiul Economic European — SEE;
 
b) data angajarii;
 
c) perioada detasarii si denumirea angajatorului la care se face detasarea;
 
d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii Ocupatiilor din Romania (COR) sau altor acte normative;
 
e) tipul contractului individual de munca;
 
f) durata normala a timpului de munca si repartizarea acestuia;
 
g) salariul de baza lunar brut si sporurile, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca;
 
h) perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale;
 
i) data incetarii contractului individual de munca.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările