Aninoasa, la un an după intrarea în insolvenţă. A fost urmată de trei comune, iar pe marginea prăpastiei financiare sunt tot mai multe localităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La mijlocul lunii iunie 2013, Aninoasa a fost prima localitate din România care şi-a declarat incapacitatea de plată. De atunci, oraşul hunedorean a fost urmat de trei comune din judeţele Bacău, Tulcea şi Vrancea.

Tribunalul Hunedoara a deschis, la 17 iunie 2013, procedura de insolvenţă a primăriei Aninoasa, aceasta fiind o premieră absolută pentru România.

Abia intrase în vigoare Ordonanţa de Urgenţă nr. 46/2013 privind criza financiară şi insolvenţa unităţilor administrativ-teritoriale, prin care primăria este protejată de creditori.

Aninoasei i-au urmat în insolvenţă trei comune, Ardeoani (judeţul Bacău), Nalbant (judeţul Tulcea) şi Năruja (judeţul Vrancea), iar de marginea prăpastiei financiare se apropie alte cinci localităţi, dintre care două sunt oraşe.

Avantajele şi dezavantajele insolvenţei

Avantajele procedurii de insolvenţă pentru unităţile administrativ-teritoriale ar fi că de la data deschiderii procedurii toate dobânzile şi penalităţile aferente datoriei se stopează.

Nu mai poate nimeni să mai adauge sume accesorii. Mai mult decât atât, furnizorii de utilităţi, apă, curent, telefonie, internet, deci serviciile esenţiale asigurate populaţiei, nu pot fi întrerupte de furnizori, pentru că aşa este prevăzut în OUG 46.

Acestea ar fi avantajele. Pe lângă ele sunt şi o serie de dezavantaje, cum ar fi imposibilitatea de a mai iniţia proiecte noi de investiţii sau liste de investiţii pe perioada derulării programului de redresare financiară.

Datoriile restante sunt tot mai mari

image

Potrivit ultimelor statistici centralizate la Ministerul Finanţelor, 638 de instituţii administrativ-teritoriale (primării comunale, orăşeneşti şi municipale, dar şi consilii judeţene) înregistrau, la 30 aprilie 2014, întârzieri la plată de peste 90 de zile.

Suma totală a datoriilor înregistrate de unităţile administrativ-teritoriale din România era, în aprilie, de 245,7 milioane de lei, în creştere semnificativă faţă de totalul de 201,03 milioane de lei înregistrat în ianuarie.

Între judeţele în care datoriile localităţilor sunt cele mai mari, Vâlcea este primul, urmat de Tulcea şi de Hunedoara.

De altfel, în aceste judeţe se regăsesc şi primele localităţi care au intrat în insolvenţă din cauza incapacităţii de a-şi plăti datoriile.

Printre oraşele cu cele mai mari datorii, aflate în faza critică dinaintea intrării în insolvenţă, se numără Lupeni, judeţul Hunedoara (41,4 milioane de lei total restanţe) şi Voineasa, judeţul Vâlcea (40,1 milioane de lei).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite