ANPC explică de ce suma cuprinsă în coşul minim lunar este atât de mică: Criteriile pentru un trai rezonabil sunt diferite de cele pentru un trai decent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omul a pus cumpărăturile din coş direct în plasă, fără a achita contravaloarea lor.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a făcut luni o serie de precizări referitoare la „Criteriile generale pentru stabilirea nivelului de trăi rezonabil”, deja intrate în vigoare, care cuprind sumele indispensabile unei persoane aflate în faliment personal.

„Astfel, pornind de la scopul legii insolvenţei persoanelor fizice, şi anume acela de a se institui o procedura pentru asigurarea redresării situaţiei financiare a debitorului, persoană fizică de bună-credinţă, prin acoperirea într-o măsură cât mai mare a pasivului acestuia şi descărcarea de datorii, au fost elaborate Criteriile generale pentru stabilirea nivelului de trăi rezonabil”, a informat ANPC. 

Autoritatea precizează „de la început” că, pentru a se redresa financiar şi a se descărcă de datorii, debitorul aflat în procedura de insolvenţă nu poate beneficia de venitul propriu în integralitatea sa.  

 S-a urmărit însă atingerea scopului social al legii, respectiv protejarea consumatorului pornind de la realităţile prezente, şi anume că, în majoritatea cazurilor, că urmare a executărilor silite, debitorul are la dispoziţie sume mai mici decât cele prevăzute prinCriteriile generale pentru stabilirea nivelului de trăi rezonabil. 

 De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că termenul de „trai rezonabil”, cuprins în „Criteriile generale pentru stabilirea nivelului de trăi rezonabil”, se referă strict la aplicarea procedurilor de insolvenţă a persoanlor fizice, acesta nefiind echivalent din toate punctele de vedere cu termenul de „trai decent”, deoarece se aplică unor persoane ale căror venituri sunt diminuate în urmă executărilor silite şi care, în cele mai multe dintre cazuri, au ajuns în situaţia de insolvenţă în urmă obţinerii unor împrumuturi cu un grad de risc ridicat faţă de posibilităţile financiare iniţiale de care dispuneau înaintea contractării acestora. 

 Valoarea coşului minim lunar de consum, stabilită de Comisia de insolvenţă la nivel central pe bază studiului realizat de către reprezentanţi ai Institutului Naţional de Cercetări Economice al Academiei Române „Costin C. Kiritescu”, Comisiei Naţionale de Prognoză, Institutul de Cercetări pentru Calitatea Vieţii al Academiei Române, Institutului Naţional de Statistica, Ministerului Muncii  şi Justiţiei Sociale, Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Institutului Naţional de Cercetare Ştiinţifică în Domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale, reprezintă un minim garantat pentru cheltuielile necesare asigurării existenţei, un prag sub care nu se poate coborî.  

 Această valoare minimă reprezintă suma de bani din veniturile debitorului care nu poate fi oprită pentru plata datoriilor, deoarece îi este necesară pentru acoperirea cheltuielior indispensabile asigurării traiului zilnic pentru sine şi familia sa. 

Articolele 8, 9, 10, 11, 12, 13 din Criteriile generale pentru stabilirea nivelului de trăi rezonabil prevăd, în mod explicit, faptul că la valoarea coşului minim lunar de consum se pot adaugă, în funcţie de situaţie şi de specificul acesteia, şi alte sume pentru: nevoile locative şi plată utilităţilor; necestatile de transport; plată cheltuielilor profesionale absolut necesare exercitării ocupaţiei; susţinerea cursurilor de învăţământ obligatoriu pentru debitor sau pentru persoanele cărora acesta le asigură ori le datorează, în condiţiile legii, întreţinerea în mod curent; asigurarea unor tratamente medicale că urmare a condiţiilor de viaţă şi angajamentelor asumate; indeplinerea obligaţiilor legale sau convenţionale de întreţinere, s.a.m.d.

Coşul minim luat în calcul la falimentul personal este de numai 2.600 lei pentru patru persoane

Comisia de Insolvenţă la Nivel Central a calculat coşul minim pentru o familie cu doi copii: 2.600 lei, sumă de 2,5 ori mai mică faţă de cea rezultată din calculele Syndex: 6.762 lei.

De exemplu, potrivit studiului, o familie cu doi părinţi activi şi cu doi copii în întreţinere de la oraş au nevoie de numai 2.600 de lei pentru lună pentru a duce un trai decent. Aproape jumătate din bani (1.069 lei) s-ar duce pe mâncare şi băuturi, pentru facturi privind locuinţa, apa, electricitatea, gazele şi alte servicii ar fi necesari 405 lei, iar familia ar cheltui numai 132 lei pentru sănătate şi numai 53 lei pentru educaţie şi cultură. Din suma totală, familia ar mai putea să facă şi economii, de 235 lei.

Spre comparaţie, estimarea INS este că familia are nevoie de o sumă chiar mai mică, de 2.299 lei.

În ceea ce priveşte o familie cu doi părinţi activi şi cu doi copii în întreţinere de la ţară, studiul arată că ei au nevoie de numai 2.100 de lei pe lună, urmând să cheltuiască numai 797 lei pe mâncare şi băutură, numai 259 lei pe cheltuieli privind locuinţa şi alte facturi, 57 lei pe educaţie şi cultură, numai 36 lei pe sănătate şi vor economisi câte 192 lei pe lună.

Potrivit documentului, valoarea coşului minim lunar de consum diferenţiată pentru debitorul care trăieşte în mediul urban şi membrii familiei sale este: 797 lei pentru fiecare adult; 587 lei pentru fiecare copil cu vârsta de peste 14 ani; 419 lei pentru fiecare copil cu vârsta de până la 14 ani.

Valoarea coşului minim lunar de consum diferenţiată pentru debitorul care trăieşte în mediul rural şi membrii familiei sale este:664 lei pentru fiecare adult; 473 lei pentru fiecare copil cu vârsta de peste 14 ani; 339 lei pentru fiecare copil cu vârsta de până la 14 ani.

Studiile independente arată că ar fi nevoie de 6.700 lei pentru un trai decent

Un studiu realizat de Syndex, Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii şi Fundaţia Friedrich Ebert Stifung, bazat pe o cercetare la nivel naţional pentru fundamentarea unui coş minim de consum pentru un trai decent în România, arată că valoarea coşului de consum pentru un trai decent este de 6.762 lei pe lună pentru o familie de doi adulţi şi doi copii, în mediul urban, luând în calcul că unul dintre copii are 12-14 ani, iar celălalt 8-10 ani. 

 Pentru o familie de doi adulţi şi un copil este de 5.551 lei, pentru una de doi adulţi fără copii de 4.146 lei, iar pentru o persoană adultă de 2.552 lei/lună.

Trai minim decent înseamnă, în concepţia celor care au realizat studiul, toate nevoile biologice şi sociale generale care sunt acoperite la un moment dat. 

 Acesta include alimentaţie echilibrată, haine şi încălţăminte noi, familia dispune de locuinţă cu un anumit grad de intimitate şi autonomie a membrilor, mobilată şi echipată cu aparate electrocasnice în stare bună, posibilitatea de plăti facturile, asigurarea îngrijirii sănătăţii adecvate, posibilitatea de a se recrea la cinema, muzeu şi vacanţă o dată pe an. De asemenea, s-a luat în calcul şi posibilitatea de constitui un fond de economii pentru a putea procura bunuri scumpe de folosinţă sau pentru a acoperi cheltuieli extraordinare ocazionale sau neprevăzute, inclusiv pentru a-şi ajuta apropiaţii în caz de nevoie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite