Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

ANPC ia la puricat comercianţii de măşti de protecţie

2
26 Feb 2020 19:32:24
Autor: Elena Deacu
ANPC a demarat un control FOTO Playtech.ro
ANPC a demarat un control FOTO Playtech.ro

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a anunţat, miercuri, că a început un control pe piaţa măştilor medicale şi de protecţie, după ce mai mulţi comercianţi au crescut rapid preţurile, în contextul răspândirii coronavirusului.

„În contextul în care a crescut exponenţial cererea de achiziţionare a echipamentelor de protecţie ca urmare a extinderii epidemiei de coronavirus, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a demarat, începând de astăzi, o tematică naţională de control şi supraveghere a pieţei cu privire la modul de comercializare, de informare a consumatorilor, de afişare a preţurilor şi a modului de derulare a eventualelor promoţii pentru aceste echipamente de protecţie”, anunţă ANPC.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Raed Arafat a anunţat, miercuri, că România nu este singura ţară care se confruntă cu lipsa măştilor, iar unele persoane au ascuns măştile chirurgicale pentru a le vinde la suprapreţ ulterior.

Consiliul Concurenţei a anunţat, marţi, că investighează scumpirea abuzivă a măştilor faciale folosite ca prevenire a contaminării cu coronavirus, avertizând comercianţii că riscă amenzi uriaşe.

„La ora actuală cererea de echipamente medicale de protecţie, respectiv măşti medicale, este foarte mare, iar producătorii nu reuşesc să acopere solicitările. În acelaşi timp, însă, nu este normal ca unele companii să profite de această situaţie şi să crească preţurile nejustificat”, a declarat marţi Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, companiile riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri, dacă se dovedeşte că au încălcat legea. Luni, eMag vindea setul de 50 de măşti cu 500 de lei. Ulterior, retailerul online a anunţat că, văzând creşterea mare de preţuri la măştile vândute prin platforma marketplace, a identificat stocuri şi a cumpărat măşti de la furnizorii locali cu 7 lei, luând decizia de a suporta diferenţa de preţ, astfel încât acestea să fie vândute cu 3 lei bucata.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

foarte atent
26.02.2020, 20:04:06

tarziu, nene, tarziu rau ! pai aia deja au lichidat stocurile ! si voi , in cardasie cu ei, ati asteptat asta, ca acum sa faceti ceva praf pentru creduli !! hai ca s-a copt, nu mai tine prosteala !

+1 (1 vot)
nae
26.02.2020, 20:42:35

Cum adică, bree ?? .." nu e normal ca unele companii să profite ....și să crească prețurile nejustificat . Băă, capitaliștilor, voi ați uitat axioma marelui economist liberal Friedman care spune că singura rațiune de a fi a unei intreprinderi este profitul ? Unele companii profită, adică fac profit , deci își îndeplinesc misiunea lor istorică , înțelegeți ? Unii se duc să facă profit în Bangladesh , alții folosesc buluceala locală pentru a face profit aici, la botul calului . Când apare vreun uragan în America , rafturile se golesc rapid iar prețurile cresc nebune . Băă, marxiștilor, voi vreți prețuri controlate de stat, vreți capitalism de stat ca în China ? Asta nu e de nivelul vostru , băă, mulțumiți-vă cu buluceala și coronavirusul !