ANRE: Doar jumătate dintre locuinţe au contoare pentru energia termică. De ce nu au românii încredere în repartitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O mare parte dintre românii ale căror locuinţe sunt conectate la sistemul de termoficare centralizat nu au încredere în repartitoare şi refuză montarea contoarelor pentru energia termică, notează ANRE în ultimul său raport.

Potrivit acestuia, o problemă extrem de sensibilă o reprezintă sistemul centralizat de termoficare şi gradul de contorizare la nivel de condominiu. 

„Începând cu anul 1990, numărul lor a scăzut continuu: în anul 2014 mai erau în funcţiune 70 de SACET, în anul 2015 s-au închis 6, la sfarşitul anului 2016, începutul anului 2017, erau în functiune 61”, notează ANRE în documentul citat.

O altă problemă importantă în acest sector, o constituie nivelul slab de contorizare individuală, la nivel de apartament sau spaţii cu altă destinaţie din condominii.

„Până la data întocmirii acestui raport au răspuns unei solicitări ANRE adresată operatorilor de furnizare energie termică în luna martie 2017 un număr de 24 de operatori care au declarat gradul de contorizare la nivel de condominiu (variază de la 0% declarat de Transgex Beius la 100 % declarat de Ecoterm SA Făgăraş), urmând ca după primirea tuturor informatiilor să fie realizată consolidarea şi analiza finală. Situaţia slabă privind nivelul de contorizare şi subcontorizare la nivel de condominiu, respectiv apartamente, a fost remarcat şi de Comisia Europeană în scrisoarea EU Pilot ref. EUP(2017)9193, în care se arată că în România acest grad de contorizare este de sub 50%, în condiţiile în care termenul limită de încheiere a acţiunii de contorizare la nivelul ţării era 31.12.2016”, subliniază Autoritatea de Reglementare.

Raportul ANRE arată că, deşi există legislaţie care instituie obligaţia introducerii contorizării, respectiv subcontorizării (Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51 din 8 martie 2006, republicată, cu modificările si completările ulterioare, Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică, cu modificările şi completările ulterioare), cât şi aplicarea de penalităţi pentru cei care nu aplică prevederile legii, acţiunea de contorizare individuală nu a înregistrat un progres semnificativ.

„Motivele sunt multiple, de la lipsa de încredere a cetăţenilor faţă de introducerea sistemelor de repartitoare pentru încălzire şi apă caldă, la faptul că responsbilităţile privind aplicarea legislaţiei este împărţită între foarte multe instituţii, şi ca urmare nu există un control efectiv al respectării obligativităţii de contorizare”, conchide autoritatea.

11 firme care montează repartitoare au impus tarife mult mai mari consumatorilor

Amintim că în octombrie 2017, Consiliul Concurenţei a sancţionat 11 companii cu amenzi în valoare totală de 3.673.681 lei (aprox. 798.626 euro) pentru încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale piaţa exploatării repartitoarelor de costuri pentru încălzire.

Autoritatea de concurenţă a constatat că 3 companii (S.C. ista Romania S.R.L, S.C. Techem Energy Services S.R.L. şi S.C. Elsaco Brunata S.R.L). s-au înţeles să îşi împartă piaţa, respectiv localităţile în care ofereau servicii de exploatare a repartitoarelor de costuri pentru încălzire, şi au fixat tarifelor aferente acestor servicii. 

La înţelegerea de împărţire a pieţei naţionale a serviciilor de exploatare a repartitoarelor de costuri pentru încălzire a participat, pentru o perioada limitată, de aproape 1 an, şi compania S.C. Elsaco Electronic S.R.L.

„În acest fel, consumatorilor li s-a restrâns posibilitatea de a alege furnizorul, plătind, în acelaşi timp, tarife mai mari pentru serviciile prestate de aceste companii”, a precizat Consiliul Concurenţei.

În cadrul aceleiaşi investigaţii, autoritatea de concurenţă a constatat existenţa unei înţelegeri, pentru fixarea tarifului aferent serviciului de exploatare a repartitoarelor, între companiile S.C. Elsaco Brunata şi S.C. Techem Energy Services S.R.L, pe de-o parte şi şapte parteneri ai acestora, pe de altă parte (S.C. Heat Energy Services S.R.L., S.C. Cagero Instal S.R.L., S.C. Laguna Serv S.R.L, S.C. Ovila Com S.R.L., Regia Autonomă de Servicii Publice Ploieşti, Regia Autonomă de Gospodărire Comunală şi Locativă Paşcani şi S.C. Electroval Sound S.R.L.).

Practic, S.C. Elsaco Brunata S.R.L. şi S.C. Techem Energy Services S.R.L. au pus la dispoziţia celor 7 parteneri software-ul de calcul al costului pentru încălzire şi au stabilit totodată tariful pentru serviciul de citire şi repartizare a costurilor pe care urmau să îl plătească consumatorii. Astfel, stabilirea tarifelor a vizat eliminarea concurenţei prin preţ şi creşterea tarifelor practicate în raport cu clienţii finali.

Companiile ista Romania şi Elsaco Brunata au recunoscut participarea la înţelegerea anticoncurenţială şi au beneficiat de o reducere a amenzii de 15%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite