ANRE ia în calcul reducerea tarifelor la energia electrică, dar o va face după ce va primi decizia Consiliului Concurenţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat vineri că va declanşa procedurile privind calculele de modificare a tarifelor de distribuţie, în sensul reducerii lor, dar o va face după ce va primi decizia Consiliului Concurenţei legată de investigaţia declanşată pe piaţa contoarelor electrice, în urma căreia a descoperit că tarifele „au fost umflate”.

”În momentul în care o vom primi, vom declanşa procedurile privind calculele de modificare a tarifelor de distribuţie, în sensul reducerii lor, luând în considerare efectele cumulate ale achiziţiilor de contoare, în perioada 2008 -2015”, arată ANRE, într-un comunicat.

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Nicolae Havrileţ, a afirmat joi, într-o conferinţă la care au participat şi oficiali ai Consiliului Concurenţei, că tarifele la energie electrică ar trebui să scadă şi că societatea amendată (Electrica SA – n. red.) ar trebui să refacă tarifele.

"Prin această intervenţie a Consiliului Concurenţei (investigaţia în urma căreia mai multe companii, inclusiv Electrica SA, au fost amendate pentru trucarea unor licitaţii privind contoarele electrice – n. red.), societatea în cauză trebuie să refacă tarifele şi acest lucru se realizează prin scăderea nivelului tarifelor practicate de societate", a spus Havrileţ.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, afirmase anterior că cea mai mare amendă din 2017, de circa 15,8 milioane de euro, a fost aplicată cartelului de pe piaţa contoarelor de măsurare a energiei electrice. 

„În acest caz, una dintre companiile implicate a aplicat pentru politica de clemenţă şi a adus dovezi privind existenţa faptelor anticoncurenţiale, obţinând astfel imunitate la amendă. Tot în acest caz, a fost sancţionată pentru prima dată o companie organizatoare de licitaţii publice, SE Electrica SA, pentru că angajaţi ai săi au facilitat realizarea cartelului. Aceste înţelegeri au condus la costuri suplimentare pentru consumatorii finali care plăteau facturi mai mari pentru energia electrică, iar noi vom colabora cu Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru recuperarea prejudiciului”, a afirmat Chiriţoiu.

"Mai multe companii au fost păgubite. Au participat şi oameni din interiorul Electrica, deci într-un fel s-au furat singuri. Am sancţionat şi compania Electrica, întrucât au fost păgubiţi clienţii ei. Tarifele acestea umflate s-au dus către clienţi. Am sancţionat compania şi, în premieră, vrem ca împreună cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie să recuperăm prejudiciul creat clienţilor acestor companii, care au fost păgubite şi care au transferat această pagubă către clienţii lor", a adăugat Chiriţoiu, subliniind însă că este reu de precizat prejudiciul adus consumatorilor de energie, întrucât este vorba de licitaţii care s-au întins pe o perioadă de mai mulţi ani.

"Vorbim de ani buni în care preţurile au fost exagerate. Aici rolul-cheie îl va avea ANRE, pentru că este menirea lor să calculeze preţul corect. Îi vom sprijini cu datele pe care le-am obţinut în cursul investigaţiei", a mai arătat preşedintele Concurenţei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite