Din cauza facturilor mari la gaze, şeful ANRE şi-a instalat şi un termo-şemineu pe lemne. Costurile cu încălzirea au scăzut la o treime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
niculae havrilet anre foto mediafax

Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a declarat astăzi că este preocupat de factura pe care o plăteşte la încălzire, astfel că şi-a instalat acasă un sistem dual pe gaze şi lemne, plătind acum doar 2.000 de lei pe an la încălzire, după ce anterior primea facturi lunare la gaze de 1.000 de lei.

Întrebat cu ce se încălzeşte acasă în timpul iernii şi cât plăteşte, Havrileţ a răspuns: „M-a preocupat acest lucru, pentru că locuiesc în centrul ţării, lângă Odorheiul Secuiesc (zonă extrem de friguroasă - nr). Am instalat un sistem dual pe gaze şi lemne şi verific mereu costurile, fac calcule. Am următoarele costuri: 1.000 de lei pentru gaze şi încă 1.000 de lei pentru lemne pe toată perioada iernii“.

El a precizat că, atunci când utiliza doar gaz, primea o factură de 1.000 de lei pe lună, astfel că încălzirea pe tot sezonul rece ajungea la 6.000 de lei.

„Este o casă de 125 de metri pătraţi, deci este o casă mare. Sigur, locuim într-o zonă forestieră unde costurile cu lemnul sunt mici. Am instalat un termo-şemineu care poate încălzi 300 de litri de apă, iarna pe lemne şi vara pe energie electrică“, a completat Havrileţ în cadrul conferinţei Focus Energetic.. El a mai spus că, pentru consumul de electricitate, va instala şi panouri fotovoltaice. Havrileţ a precizat că nu va primi vreo subvenţie pentru aceste panouri, pentru că vor fi dedicate exclusiv consumului propriu. 

România este în proces de liberalizare a preţurilor la gazele naturale, atât pentru industrie, cât şi pentru populaţie. Alinierea preţurilor la cele de import este programată să se finalizeze în decembrie 2014 pentru companii, cu posibilitatea prelungirii termenului cu încă un an. Pentru consumatorii casnici, acest proces se va termina în 2018.

Grupul german E.ON, care furnizează gaze în jumătatea nordică a ţării şi electricitate în zona Moldovei, a anunţat recent că profitul în România a crescut „semnificativ“ în primele nouă luni ale anului, deşi volumul vânzărilor a fost mai redus, evoluţie datorată şi procesului de liberalizare a preţurilor pe piaţa energiei şi gazelor naturale, potrivit unui raport prezentat de către grupul german, citat de Mediafax.

Mai puteţi citi:

Guvernul alocă primăriilor 3,5 milioane lei pentru încălzire

Bugetul pe acest an al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a fost suplimentat de Guvern, din Fondul de rezervă bugetară, cu 3,5 milioane lei, bani care vor fi transferaţi autorităţilor locale pentru finanţarea cheltuielilor urgente specifice sezonului rece.

Repartitoarele au redus cu 20% consumul de energie termică

Măsurătorile realizate în iarna trecută (2012-2013) arată că în blocurile de locuinţe dotate cu repartitoare de agent termic facturile la întreţinere au fost cu 20% mai mici decât în cele care au branşament la reţelele orăşeneşti, dar nu sunt contorizate cu astfel de sisteme.

Cealaltă faţă a liberalizării preţurilor la energie şi gaze: profitul E.ON a crescut „semnificativ“ în România, deşi vânzările au scăzut

Profitul E.ON în România a crescut „semnificativ“ în primele nouă luni ale anului, deşi volumul vânzărilor a fost mai redus, evoluţie datorată şi procesului de liberalizare a preţurilor pe piaţa energiei şi gazelor naturale, potrivit unui raport prezentat de către grupul german, citat de Mediafax.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite