Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

ANRE simplifică din 2022 procesul de schimbare a furnizorilor de gaze şi energie electrică: din 2026, schimbarea se va face în 24 de ore

3
20 Apr 2021 09:39:30
Autor: Afrodita Cicovschi

ANRE simplifică din vara anului 2022 procesul de schimbare a furnizorilor de gaze şi energie electrică, precizând că în 2026 procesul se va finaliza în 24 de ore.

În cadrul Programului Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei implementează proiectul cofinanţat din fonduri nerambursabile  cu titlul „Dezvoltarea capacităţii instituţionale a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei pentru simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrica si de gaze naturale” cod SIPOCA/SMIS 705/129990. 
 
În cadrul proiectului activitatea principală este activitatea de achiziţie a serviciilor servicii de dezvoltare si implementare platforma IT - software, hardware si training - necesare pentru dezvoltarea şi implementarea platformei online de optimizare a proceselor operaţionale din piaţa de energie generate de schimbarea furnizorului. 
 
Având în vedere faptul că proiectul ANRE este un proiect care are o componentă specifică tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor cu o valoare nominală sau cumulată mai mare de 2.000.000 lei, fără TVA, şi este finanţată din fonduri europene, specificaţiile tehnice aferente caietului de sarcini se supun avizului Comitetului Tehnico-Economic înainte de demararea procedurii de atribuire a contractului de achiziţie publică.
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei anunţă, astfel, că în data de 19.04.2021 Comitetul Tehnico Economic din cadrul Autorităţii pentru Digitalizarea României a avizat pozitiv specificaţiile tehnice aferente documentaţiei de achiziţie.
 
Obiectivul general al proiectului este adoptarea unor măsuri de simplificare a procedurilor administrative pentru toţi consumatorii implicaţi în procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică şi de gaze naturale prin implementarea unei soluţii informatice intuitive şi inovative care să contribuie la dezvoltarea unei pieţe de energie dinamice şi competitive.
 
Obiectivele specifice ale proiectului sunt următoarele:
 
1. Simplificarea şi sistematizarea fondului activ al legislaţiei din domeniul de activitate al ANRE în vederea asigurării aderării tuturor participanţilor din piaţă la platforma integrată dezvoltată prin proiect prin elaborarea şi adoptarea unui act normativ în domeniul energiei, în domeniul specific al schimbării furnizorului;
2. Optimizarea proceselor operaţionale din piaţa de energie generate de solicitările de schimbare a furnizorului prin dezvoltarea şi implementarea unei platforme online.
3. Îmbunătăţirea nivelului de pregătire prin acumularea de cunoştinţe şi abilităţi pentru 40 de persoane, personal din cadrul A.N.R.E. prin participarea la activităţi de formare.
 
Proiectul se referă la realizarea şi implementarea la nivel naţional a unei platforme online care să optimizeze procesele operaţionale din piaţa de energie generate de solicitările de schimbare a furnizorului de energie electrică şi de gaze naturale prin gestionarea fluxului de informaţii în mod complet automatizat. 
 
Platforma informatică integrată va folosi o bază de date unică la nivel naţional aferentă celor aprox. 13 milioane de clienţi casnici şi noncasnici din care aprox. 9 mil. de consumatori de energie electrică şi aprox. 4 mil. de consumatori de gaze naturale şi va fi un sistem unic accesibil online pentru toţi participanţii la piaţă implicaţi în procesul de schimbare a furnizorului (operatorii de distribuţie, furnizorii şi clienţii finali care intenţionează să schimbe furnizorul). 
 
Ca urmare a optimizării proceselor operaţionale clientul final va avea acces, în timp real, la detaliile privind statusul procesului de schimbare a furnizorului în urma solicitării efectuate de către acesta. În prezent, în conformitate cu reglementările în vigoare, procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică şi de gaze naturale durează maximum 21 zile de la data notificării intenţiei de schimbare a furnizorului de către clientul final. 
 
Prin implementarea proiectului se vor putea pune în aplicare reglementările europene care prevăd ca până în anul 2026 procesul tehnic de schimbare a furnizorului să se finalizeze în 24 h, precum şi realizarea interoperabilităţii datelor referitoare la schimbarea furnizorului din punct de vedere al formatului. 
 
Valoarea totală a proiectului este de 19.923.503,70 lei, din care cheltuieli totale nerambursabile 19.525.033,62 lei şi cheltuieli contribuţie proprie 398.470,08 lei. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020.
 
Perioada de implementare a proiectului este de 24 de luni, respectiv 02 iulie 2020 – 30 iunie 2022
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Ionel Marcu
20.04.2021, 09:48:40

Va fi mai bine dar durează cam mult, până în 2026. La mine transferul a durat două luni și jumătate, am cerut transferul on line în 30 decembrie și am mai plătit facturi la Enel până la 15.03. Între timp au încercat să mă facă să mă răzgândesc reducându-mi prețul de la 0,81 lei/kW la 0,73. Ciuciu, semnasem deja cu Restart Energy pentru 0,63 lei kilowatul!

sile
20.04.2021, 09:55:51

Această șleahtă de îmbuibați de la ANRE se ocupă cu te miri ce, numai cu constatarea faptului că romãnii plătesc poate cel mai mare preț al energiei din UE. nu vor să se ocupe.

-1 (3 voturi)
Amdo Odma
20.04.2021, 09:58:50

Si acum de ce nu se face nici in trei luni si jumatate?

-2 (2 voturi)
Modifică Setările