ANRE taie la 5,66% rentabilitatea distribuitorilor de energie electrică, pentru a scădea preţurile. Firmele spun că nu vor mai avea bani de investiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
electricitate

Rata de rentabilitate a distribuitorilor de energie electrică va fi de 5,66%, de la 1 ianuarie 2019, în scădere faţă de nivelul de 7,7% din prezent, a decis Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), care a spus că astfel vor scădea preţurile la consumatori. Firmele din domeniu spuneau anterior că acest lucru le va lăsa fără bani de investiţii.

„Valoarea RRR aprobată care urmează a fi aplicată începând  cu data de 1 ianuarie 2019 este de 5,66%, exprimată în termeni reali, înainte de impozitare”, anunţă ANRE.

Rata reglementată a rentabilităţii (RRR) reprezintă un parametru foarte important luat în considerare la stabilirea veniturilor reglementate ale operatorilor de distribuţie concesionari.  

Instituţia a anunţat că a aprobat ordinul pentru stabilirea noii rate reglementate a rentabilităţii „pentru atingerea obiectivelor pe care autoritatea de reglementare şi le-a propus prin stabilirea unor preţuri la consumatori care să reflecte costuri justificate în condiţii de eficienţă şi concurenţă, precum şi prin menţinerea interesului pentru investiţii al operatorilor”.

Autoritatea mai menţionează că, pentru stimularea realizării de noi investiţii, ANRE are în vedere remunerarea suplimentară, cu un punct procentual peste valoarea precizată anterior, a investiţiilor realizate în capacităţile energetice în cea de a patra perioadă de reglementare (2019-2023).  

„Considerăm că valoarea RRR aprobată în vederea aplicării la calculul tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice începând cu 1 ianuarie 2019 va conduce la atingerea unui optim între menţinerea interesului realizării investiţiilor necesare asigurării calităţii serviciului de distribuţie a energiei electrice şi asigurarea unui nivel rezonabil al profiturilor operatorilor de distribuţie concesionari, conform prevederilor cadrului de reglementare stabilit de Legea energiei electrice şi gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare”, explică reprezentanţii autorităţii.

„Nu vom mai avea bani să facem investiţiile”

Într-o declaraţie de presă ulterioară anunţului ANRE, Frank Hajdjinjak, directorul general al E.On România şi preşedinte al asociaţiei furnizorilor de utilităţi (ACUE), a spus că reducerea nu mai asigură banii pentru investiţiile în reţele, scrie e-nergia.ro.

„Vrem doar să scădem preţul, sau să asigurăm servicii mai bune? Dacă vrem să aducem reţelele din România la nivelul celor din Europa, trebuie să investim. Avem nevoie de stimulente ca să investim. Dacă doar reducem rata de rentabilitate, nu vom mai avea bani să facem investiţiile”, a spus Hajdjinjak.

În opinia sa, un nivel de 7% ar fi satisfăcător. „Înţeleg discuţiile despre preţuri, dar trebuie să punem altfel problema. România are printre cele mai mici tarife de distribuţie din Europa. Problema este că trebuie să ne adresăm consumatorilor vulnerabili, să fie implementat un sistem care să protejeze oamenii care au cu adevărat nevoie. Nu să luăm măsuri populiste. În acelaşi timp, trebuie să existe un cadru care să asigure atragerea de investiţii”, a adăugat şeful E.ON România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite