Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

ANRE vrea să-şi construiască sediu din majorarea tarifelor percepute companiilor de energie. Scumpirea va fi inclusă în facturi

5
9 Nov 2018 20:36:37
Autor: Elena Deacu

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) va majora semnificativ, de anul viitor, tarifele pe care le percepe de la companiile din energie, în principal pentru a-şi construi un sediu nou. Creşterile ar urma să fie resimţite şi în facturi, conform legislaţiei.

ANRE nu este o instituţie finanţată de la bugetul de stat, ci îşi construieşte bugetul din taxele şi contribuţiile încasate de la companiile pe care le reglementează.

Acum, ANRE a publicat pe site-ul instituţiei proiectul de ordin privind aprobarea tarifelor şi contribuţiilor băneşti percepute în anul 2019. Conform calculelor profit.ro, acestea vor ajunge să se dubleze sau chiar să se tripleze, anul viitor.

Sediu nou                                                            

Printre destinaţiile sumelor suplimentare obţinute din acestă majorare se regăseşte şi un nou sediu al instituţiei. „În cursul anului 2019, ANRE va începe edificarea unei construcţii pasive cu destinaţia sediu, în care să-şi poată desfăşura activitatea toţi angajaţii Autorităţii, fapt care conduce implicit la posibilitatea ca orice persoană fizică sau juridică sau operator economic aflat în sfera de reglementare a instituţiei să poată avea acces mai facil (prin existenţa unei singure locaţii) la ANRE. Finanţarea acestui obiectiv de investiţii se asigură integral din veniturile proprii ale ANRE, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie”, se arată în nota de justificare a proiectului.

Noile tarife, simţite în facturi

Noile tarife majorate vor fi simţite de consumatori, în facturile de gaz sau căldură, mai scrie profit.ro. Asta pentru că, potrivit legislaţiei în vigoare, orice taxe, impozite şi vărsăminte asimilate impuse de autorităţi fac parte din categoria costurilor necontrolabile care sunt recunoscute în tarifele reglementate practicate de operatori, ceea ce înseamnă că orice majorare a lor este suportată de consumatori pe facturile de curent, gaz sau căldură. Pe piaţa liberă de furnizare de energie electrică şi gaze, majorarea preţurilor pentru consumatorii finali nici nu trebuie aprobată de ANRE. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Tomescu Tom
9.11.2018, 21:51:19

Tot un fel de ...BOR !! Sunt suprastatali ...isi permit orice ! . .... " Noile tarife majorate vor fi simţite de consumatori, în facturile de gaz sau căldură, mai scrie profit.ro. Asta pentru că, potrivit legislaţiei în vigoare, orice taxe, impozite şi vărsăminte asimilate impuse de autorităţi fac parte din categoria costurilor necontrolabile care sunt recunoscute în tarifele reglementate practicate de operatori, ceea ce înseamnă că orice majorare a lor este suportată de consumatori pe facturile de curent, gaz sau căldură. Pe piaţa liberă de furnizare de energie electrică şi gaze, majorarea preţurilor pentru consumatorii finali nici nu trebuie aprobată de ANRE. " . >>>>> ..... :))))

+1 (1 vot)
mitrut
9.11.2018, 23:12:59

Va fi la fel de scump ca unul pe Marte! Cel putin 50% din bani se vor fura.

+2 (2 voturi)
Eu Bogdan
10.11.2018, 08:19:04

Pentru ca japitele astea sunt stat in stat, iar psd si-a pus oamenii la conducere iar acum JAAAAAAAF!

Vasile Naftuli
10.11.2018, 21:43:40

ANRE este o instituție democratică specifică economiei capitaliste de piață și „merită” un sediu nou unde să se facă aranjamentele de prețuri, democratice, pentru majorarea profiturilor companiilor care ne vând energie întru prosperitatea cumpărătorului și în special al cetățeanului de rând.

marian viorel
11.11.2018, 09:31:03

Sunteti siguri ca este vorba de un sediu in tara nu la Bruxelles, ca si asa in tara stau, poate acolo mai invata cate ceva.Daca nu ne-ar fi obligat UE sa avem autoritate competenta (au zis bine ei ,autoritate competenta nu ANRE) oare mai exista de 18 ani aceasta institutie publica ,a caror rezultate benefice pentru energie nu se vad.

Modifică Setările