APADOR-CH: „Fiscul vrea să fie mai tare ca procurorii“. Organizaţia cere retragerea proiectului prin care sunt supravegheate plăţile cu cardul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia pentru protecţia drepturilor omului APADOR-CH a cerut, joi, Guvernului, să retragă proiectul de hotărâre de Guvern prin care ANAF va putea colecta date privind tranzacţiile cu cardul la POS-uri, inclusiv numărul acestuia, valoarea tranzacţiei sau ora derulării operaţiunii.

Organizaţia susţine că „ANAF-ul şi Ministerul de Finanţe vor să fie mai «tari» decât procurorii (care au, totuşi, nevoie de autorizaţie de la judecător pentru intruziunile grave în viaţa privată), aceste structuri fiscale doresc să se situeze deasupra Constituţiei şi Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (CEDO)“. 

APADOR-CH precizează că „datele privind operaţiunile efectuate de către deţinătorul unui card sunt date cu caracter personal, potrivit art. 3 lit. a din Legea nr. 677/2001 şi fac parte integrantă din ceea ce înseamnă viaţa privată a persoanei“, iar „dreptul la viaţa privată este prevăzut în art. 26 din Constituţie şi în art. 8 din CEDO“. 

De asemenea, APADOR-CH susţine că restrângerea drepturilor fundamentale nu se poate face decât prin lege. „Astfel, potrivit prevederilor constituţionale, drepturile şi libertăţile fundamentale nu pot fi restrânse/afectate decât prin lege, nu şi prin alte acte normative cu putere inferioară legii, cum sunt HG-urile. În acest sens, art. 115 al. 6 din Constituţie interzice expres restrângerea, afectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale prin ordonanţă de urgenţă (OUG), deoarece numai legea le poate restrânge/afecta. Este de la sine înţeles că dacă prin OUG nu pot fi afectate drepturi şi libertăţi, cu atât mai puţin acestea pot fi afectate prin HG, act normativ cu putere inferioară legii şi OUG“, menţionează organizaţia non-guvernamentală.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) vrea să aibă acces la toate datele privind plăţile efectuate cu cardul de către persoanele fizice la POS-urile instalate în magazine, măsura fiind propusă în cadrul proiectului de conectare a tuturor caselor de marcat ale firmelor la sistemul informatic al Fiscului, arată un proiect de Hotărâre de Guvern publicat în 12 iulie de către Ministerul Finanţelor.

Proiectul de act normativ acordă angajaţilor Fiscului acces la informaţii detaliate despre toate plăţile făcute cu cardurile în România şi despre posesorii cardurilor care au făcut plăţile. Potrivit notei de fundamentare, „în cazul plăţilor electronice, efectuate cu cardul bancar prin intermediul POS-ului, entitatea  care gestionează certificarea/autorizarea tranzacţiei, comunică Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, simultan cu transmiterea tranzacţiei către instituţia acceptantă ,date despre  ID –ul terminalului, ID-ul comerciantului, numărul, valoarea, data, ora,  minutul emiterii bonului fiscal, instituţia acceptantă, numărul cardului utilizat pentru efectuarea plăţii, cod autorizare plată, toate detaliile disponibile cu privire la identitatea deţinătorului cardului“.

Ministerul Finanţelor a anunţat joi că, în urma consultărilor cu reprezentanţii băncilor, a modificat proiectul de act normativ care dădea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) acces la toate datele privind plăţile efectuate cu cardul de către persoanele fizice la POS-urile instalate în magazine, eliminând unele date precum numărul cardului bancar, însă a sugerat că nu renunţă la măsură.

„În urma consultărilor cu patronatele din domeniul bancar ce au avut loc miercuri, 27 iulie 2016,  Ministerul Finanţelor şi ANAF au luat deja în considerare modificarea articolului 4, alin 3, din Anexa menţionată în materialele de presă, în sensul eliminării unor date (spre exemplu numărul cardului bancar din motive de securitate), inclusiv netransmiterea unor date pe care instituţia emitentă nu le deţine“, se precizează într-un comunicat transmis joi de minister.

Totuşi, instituţia nu ia în considerare renunţarea la măsură, susţinând că proiectul de act normativ.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite