Apocalipsa taxelor impuse aiurea de Fisc. Fost şef ANAF: Românii vor năvăli la Fisc să ceară corectarea deciziilor de impunere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gelu Diaconu, fostul şef al ANAF, a declarat pentru „Adevărul” că, în urma trimiterii deciziilor de impunere pe ultimii cinci ani, „românii vor năvăli la Fisc pentru a cere să li se corecteze deciziile de impunere, pentru că o eroare din 2013 se propagă şi asupra următorilor ani, iar aceste erori vor fi greu de corectat”.

”Va fi haos la ANAF, şi angajaţii n-au nicio vină. La începutul anului 2016, ANAF avea toate bazele de date de la CNAS. Trebuiau să trimită încă de atunci deciziile de impunere pentru anii 2013 – 2014, în 2017 să trimită pentru 2015 – 2016 şi în 2018 pentru anii 2017 – 2018. Pas cu pas. Dar atunci erau speriaţi de dosarul care mi-a fost făcut şi nu aveau nici capacitatea administrativă, din cauza mutării serviciului IT.

S-au trezit acum, în preajma prescrierii şi le trimit pe toate deodată. Va fi un dezastru comparabil cu declaraţia 600 dacă le trimit pe toate. Oamenii se vor duce la ANAF şio vor cere să li se corecteze eroarea. Dar o astfel de eroare este foarte greu de corectat, pentru că se propagă din 2013 şi pe anii următori. Bazele de date pe care le-am primit de la CNAS conţin foarte multe inexactităţi. Unele baze de date au fost preluate parţial. Şi nu vorbesc doar de cele de la Casele judeţene din Prahova şi Bucureşti.

Dacă într-un an ai o eroare este foarte greu să o corectezi. Scandalul va fi mult mai mare”, a declarat pentru „Adevărul” Gelu Diaconu, fost şef al ANAF, precizând că şi aplicaţia Spaţiul Privat Virtual (SPV) este la pământ.

Acesta a explicat că în ultimul trimestru din 2015 s-au trimis primele 1,1 milioane de decizii de impunere, dintre cele 4 milioane şi ceva care trebuiau trimise, emitere întreruptă de scandalul legat de dosarul întocmit pe numele lui de DNA şi de cererea minorităţilor privind excluderea categoriilor cu venituri foarte mici din rândul celor care trebuiau să plătească aceste contribuţii de sănătate.

„Asta i-a speriat pe angajaţi şi n-au mai trimis deciziile.

În plus, nu aveam baza de date de la OPSNAJ (Casa de asigurări de sănătate a MapN, MAI şi a judecătorilor), pentru că acolo erau menţionate date considerate secret de stat, nu aveam CNP-urile.

Am primit-o după câteva luni. Pentru anul 2012 emisesem deciziile de impunere. Apoi au venit două acte normative, o lege şi o ordonanţă, una de anulare a deciziilor de impunere şi alta pentru amnistie pe viitor pentru cei cu venituri sub salariul minim. La începutul lui 2016 erau însă toate bazele de date”, a explicat Gelu Diaconu.

Fostul şef al Fiscului estimează că, luna viitoare, vor fi trimise decizii de impunere pentru circa 600.000 – 700.000 de liber profesionişti, plus alte 1,5 milioane pentru diferite categorii de contribuabili.

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a declarat miercuri seara că la finalul lunii octombrie va fi centralizată situaţia contribuabililor care au sume de plată către ANAF. Din noiembrie vor fi comunicate sumele de plată, iar oamenii vor avea timp să achite până în martie 2019, având o reducere de 10%. Teodorovici a anunţat şi că, de la 1 ianuarie, nu se vor mai trimite notificări scrise privind sumele datorate, aceste date urmând să fie disponibile în sistemul electronic.

Citeşte şi:

Fiscul porneşte tăvălugul: Toţi românii vor primi decizii de impunere în noiembrie. Sumele sunt uriaşe

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite