Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Aproape două milioane de pensionari vor primi pe e-mail informări de la Casele de pensii

3
23 Jun 2021 13:52:11
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Aproape 2 milioane de pensionari vor primi pe mail informări de la Casele de pensii, potrivit unui proiect de lege aprobat miercuri de senatori.

„Din numărul total de 4,66 milioane de pensionari aflaţi în plată în luna februarie 2021, aproximativ 40% primesc pensia prin virament bancar. Pentru aceştia, CNPP transmite odată cu virarea sumelor în cont şi documentele de informare (talonul mov) cu privire la sumele plătite” în format fizic (hârtie), prin Poşta Română, pentru a fi înmânate lunar la domiciliul/reşedinţa lor”, se arată în nota de fundamentare a proiectului pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
 
Propunerea legislativă aprobată de senatoriare în vedere modificarea legii nr. 263/2010 privind sistemul
unitar de pensii publice, prin introducerea posibilităţii transmiterii, de către Casa Naţională de Pensii Publice, la cerere, în format electronic (prin e-mail sau în contul oniine deschis în portalul CNPP) a documentului care face dovada plăţii (talonul mov) - pentru pensionarii care au optat pentru plata în cont curent sau cont de cârd. Transmiterea se va face în luna următoare înregistrării cererii. Transmiterea documentului în format electronic devine o opţiune, nu o obligaţie.
 
Astfel, proiectul prevede următoarele:
 
(7) Casa Naţională de Pensii Publice transmite, la cerere, în format electronic, pe email sau în contul on-line deschis în portalul CNPP, documentul de informare cu privire la sumele plătite beneficiarilor care au optat pentru efectuarea plăţii drepturilor prevăzute la alin. (1) şi (2) în cont curent sau în cont de card.
 
(8) Transmiterea documentului de informare cu privire la sumele plătite se va face începând cu luna următoare înregistrării cererii, în maximum 48 de ore de la efectuarea plăţii drepturilor în cont curent sau cont de card.
 
(9) Documentul de Informare cu privire la sumele plătite transmis în format electronic produce efecte juridice identice cu documentul de informare cu privire la sumele plătite transmis lunar la domiciliu sau, după caz, la reşedinţă prin serviciul de corespondenţă standard.
 
(10) Documentul de informare cu privire la sumele plătite, în format electronic, este acceptat ca document valid în relaţia cu toate instituţiile şi autorităţile publice.
 
Instituţiile şi autorităţile publice care îl solicită nu vor condiţiona oferirea de informaţii sau de servicii de prezentarea documentului în format fizic.
 
(11) Documentul de informare cu privire la sumele plătite, în format electronic, va conţine cel puţin un element de identificare unică.
 
(12) Casa Naţională de Pensii Publice va arhiva documentele de informare cu privire la sumele plătite, transmise în format electronic, în conformitate cu prevederile Legii Arhivelor Naţionale nr. 16/1996, republicată, în condiţiile tehnice stebilite de Legea nr. 135/2007 privind arhivarea documentelor în formă electronică, republicată.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat şi de Camera Deputaţilor, urmând să intre în vigoare în 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

dumitru bogdan
23.06.2021, 14:16:45

Problema este ca nu poți sa te duci la doctor fără cupon de pensie. Și altele. Pentru autorități, cuponul este dovada ca ești pensionar. Și de acest statut atârnă niște drepturi. Și pentru bilete de odihna, trebuie sa depui la Casa de Pensii cuponul. Asta este sistemul. Deci nu prea au ce face pensionarii cu e mail ul.

-5 (5 voturi)
dumitru bogdan
23.06.2021, 14:20:08

Da... Se pare ca prezinți acel e mai instituțiilor care cer dovada de pensionat. Succes pensionarilor cu tehnologia. Au autoritățile baze de date cu e mail uri ale pensionarilor?

-6 (6 voturi)
Mihai Popescu
23.06.2021, 16:58:56

Kaka - maka ! Pensionarii au nevoie de mai multi bani la pensie. Nu ca la pensiile speciale nemuncite dar macar sa se apropie de aceste pensii speciale nemuncite. Restul sunt povesti si abureli. Nu este normal ca unii sa pimesca pensii speciale nemuncite de peste 20.000 lei/luna iar f. multi care au muncit cinstit 40 de ani sa primesca pensii de 1.000 lei/luna. Dar in Romanica stat mafiot 101% merge si asa.

-5 (5 voturi)
Modifică Setările