Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

ARB: Dacă ROBOR era o dulceaţă dintr-un singur fruct, IRCC este o marmeladă

1
16 May 2019 13:16:49
Autor: Elena Deacu
Florin Dănescu, ARB
Florin Dănescu, ARB

Dacă ROBOR era ca o dulceaţă dintr-un singur fruct, pentru că era corelat cu creditarea pe termen mediu, noul indice pentru credite IRCC este un fel de marmeladă dintr-un amestec necunoscut de fructe, un indice calculat pe baza unor tranzacţii peste noapte, a declarat, miercuri, Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

„Este foarte greu de explicat despre ROBOR şi IRCC. IRCC-ul este o medie de mai multe ROBOR-uri, o medie de mai multe cotaţii interbancare la mai multe termene. ROBOR era ceva corelat cu creditarea pe termen mediu, iar astăzi avem un indice calculat pe baza unor tranzacţii peste noapte, care este cumva trimis în timp cu şase luni în urmă faţă de termenul când este aplicat. În concluzie, să mă iertaţi că folosesc o metaforă: dacă noi foloseam o dulceaţă dintr-un anumit fruct, ROBOR la trei luni, astăzi corelăm cu creditarea un fel de marmeladă, nu ştim din ce fructe, vedem doar un rezultat final şi care nu are nicio legătură cu piaţa”, a spus Dănescu, în cadrul Forumului Pieţei Financiare, potrivit Agerpres.

Potrivit lui, discuţiile privind dobânzile bancare au creat foarte multe aşteptări nerealiste pentru românii cu credite, care acum cred că vor plăti rate mai mici.

„Se creează aşteptări care pot fi mai mult sau mai puţin îndeplinite. Până la urmă promisiunea a fost făcută şi a fost o surpriză şi pentru noi, apropo de dialog, că dobânzile în România vor scădea. Politic poţi să faci o astfel de declaraţie, pentru că, privind ca un contabil, ai venituri şi cheltuieli, nu pot să-ţi cresc veniturile, stimate alegător, dar pot să-ţi scad cheltuielile. A fost o promisiune că vor scădea cheltuielile în privinţa dobânzilor. Ba chiar au fost afirmaţii că se vor reduce la jumătate.  Şi noi am aflat, ca orice cetăţean, din presă lucrurile acestea. S-au creat aşteptări, s-a pus o presiune, apoi s-a recunoscut că nu s-a dialogat cum trebuie, dar această aşteptare a rămas în continuare”, a precizat reprezentantul băncilor.

În ceea ce priveşte aplicarea noului IRCC şi la creditele Prima Casă, Dănescu susţine că interpretarea juriştilor este împotrivă. „Nu se aplică la Prima Casă, aceasta este interpretarea juridică, făcută cu specialişti”, deoarece în legea care prevede creditul Prima Casă este vorba despre indicele ROBOR, arată Dănescu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Ciprian Ch
16.05.2019, 14:02:08

Timpul ne va lamuri. Iar buzunarul va resimti. Oricum bancile au cam luat-o pe aratura. Problema pe care o vad eu, atat din punct de vedere politic cat si contabil : ce ne vom face daca IRCC va ajunge cat ROBOR sau poate chiar mai mare?! Pentru ce a fost toata abureala asta? Cine "va raspunde" ? Atat politic cat si bancar?