Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

ArcelorMittal Galaţi: Liberalizarea gazelor afectează toată industria grea

1
8 Jun 2013 18:24:07
Autor: Daniel Ionascu
Otelariile nu sunt singurele care vor fi afectate de liberalizarea preţurilor la gaze, ci şi industria chimică şi petrochimică
Otelariile nu sunt singurele care vor fi afectate de liberalizarea preţurilor la gaze, ci şi industria chimică şi petrochimică

ArcelorMittal nu este singura companie afectată de liberalizarea preţurilor la gaze, aceasta fiind o problemă a industriei grele, care va deveni necompetitivă, a declarat Bruno Ribo, directorul general al combinatului de la Galaţi.

Întrebat dacă pentru iminenta majorare a preţului gazelor pentru consumatorii industriali va fi nevoie de o nouă vizită a lui Lakshmi Mittal, directorul de la Galaţi a spus că nu doar industria oţelului este afectată de aceste decizii şi că multe ramuri devin necompetitive din cauza unor decizii care creează dezechilibre.

“ArcelorMittal Galaţi îşi desfăşoară activităţile în România, suntem parte a economiei şi industriei româneşti. Însă preţurile la gaze şi la energia electrică nu sunt doar o problemă a ArcelorMittal, ci a industriei grele, acea parte a industriei care este mare consumatoare de energie. Nu doar industria oţelului este în această situaţie, ci şi cea a cimentului, a aluminiului, a sticlei etc”, a afirmat Ribo.

Industria chimică, în stradă

Conform calendarului de liberalizare, impus de către Fondul Monetar Internaţional (FMI), de la 1 iulie ar trebui majorat preţul gazelor naturale de producţie internă cu 8%. Recent companiile din industria chimică avertizau că 8.000 de salariaţi pot rămâne pe drumuri dacă se continuă cu liberalizarea preţului la gaze. 

Liberalizarea va fi punctul-cheie în discuţiile pe care Executivul le va avea cu reprezentanţii instituţiilor internaţionale în luna iunie. Sindicatele din chimie şi petrochimie au anunţat deja proteste. Liberalizarea preţului la gaze trebuie terminată la finele anului 2014. Cele mai mari companii autohtone din domeniu sunt InterAgro şi Azomureş.

Premieru Victor Ponta anunţa la şedinţa de Guvern de azi că, în ultimii şapte ani, preţul la gazele naturale în Statele Unite ale Americii, pentru industrie, a scăzut cu 66%, în timp ce în Europa a crescut cu 35%. De asemenea, la energie electrică, în SUA preţul a scăzut cu 4%, iar în Europa a crescut cu 38%.

Concurenţa cu gazul rusesc

Ribo a vorbit despre concurenţa cu unităţile similare din Rusia, spunând că industria din Europa şi implicit din România are de suferit de pe urma faptului că ruşii beneficiază de energie şi materii prime mult mai ieftine, dar împart aceeaşi piaţă cu europenii.

"Toţi suntem într-o lume competitivă şi ne confruntăm cu dificultăţi care sunt legate cu decizii luate în trecut şi care acum creează dezechilibre atât în ce priveşte preţul la energia electrică, cât şi la gaze. Noi nu putem transfera pe mai departe aceste creşteri către clienţi. Vă pot împărtăşi o cifră: noi exportăm două treimi din producţie, pentru că suntem prea mari ca amprentă industrială pentru România şi pieţele noastre de export sunt în bazinul Mării Negre. În această zonă avem concurenţi din Rusia, unde preţurile gazelor naturale sunt la o treime din cât se plăteşte în Europa. La electricitate, colegii noştri din Rusia plătesc jumătate din preţul pe care îl plătim noi acum. Cum ne putem lupta cu ei? Nu vorbesc aici doar de avantajele legate de energie, ei au şi avantajul materiilor prime, unii dintre ei au şi surse proprii de materii prime", a susţinut directorul general al Arcelor Mittal.

Mesaj pentru întreaga Europă

Ribo a declarat şi că vizita lui Lakshmi Mittal la Bucureşti şi întâlnirea acestuia cu premierul şi preşedintele ţării nu a avut doar rolul de reprezentare a companiei pe care acesta o patronează, ci şi acela de a transmite un mesaj în privinţa viitorului industriei din întreaga Europă.

"Atunci când domnul Mittal a venit în România nu a venit doar ca preşedinte al ArcelorMittal, ci şi pentru a da un mesaj factorilor de decizie politică cu ceea ce doreşte Europa în legătură cu viitorul său industrial, ce doreşte România în privinţa viitorului industriei sale. Citeam undeva că preţul energiei în Europa a crescut în ultimii ani cu peste 30 la sută, în vreme ce în SUA a scăzut foarte mult. Cum poţi fi competitiv? Toate aceste alte industrii sunt în concurenţă cu altele care nu au certificate verzi şi care au acces la gaze naturale la tarife mai mici. Sistemul de subsidii aşa cum a fost proiectat în România este mult mai favorabil decât toate celelalte susteme din ţările europene. Am avertizat asupra acestei situaţii cu foarte multe luni în urmă”, a spus Ribo.

El a salutat decizia Executivului în privinţa amânării unor certificate verzi pentru producătorii de energie regenerabilă. „ Suntem mulţumiţi şi salutăm acest pas care merge în direcţia bună şi care reechilibrează. Nu suntem împotriva suportului pentru tehnologiile verzi de fabricare a energiei, dar credem că acest lucru poate fi făcut fără a afecta industriile", a susţinut directorul combinatului siderurgic de la Galaţi.

La mijlocul lunii mai, omul de afaceri Lakshmi Mittal, preşedintele gigantului ArcelorMittal, lider mondial în producţia de oţel, a avut o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu şi cu premierul Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta a afirmat după întâlnirea respectivă că Lakshmi Mittal a evocat posibilitatea ca grupul să se retragă din Europa, din cauza preţurilor mari la energie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

STEFAN MATEI
8.06.2013, 19:01:43

arcelor era in europa cand sa unit cu indienii,nu stiau ce ii asteapta in europa? stiau dar cu aceste crize create tot de ei distrug facilitatile de productie din tarile slab reprezentate la nivel de conducere si asa se motiveaza canibalizarea economica

Modifică Setările