Armeanu, ASF: Pandemia COVID-19, impact minim asupra fondurilor de pensii private

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară Dan Armeanu
Vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară Dan Armeanu

Pandemia COVID-19 a avut impact minim asupra fondurilor de pensii private, la finalul lunii septembrie fondurile de pensii private înregistrând rentabilităţi real pozitive pentru participanţi, arată o analiză realizată de Dan Armeanu, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

„Piaţa pensiilor private a reuşit să facă faţă provocărilor generate de criza COVID-19 punând în evidenţă capacitatea sistemului de pensii private de a obţine profit pentru participanţi, chiar şi în condiţii adverse. Rezilienţa sistemului în perioada de criză este determinată atât de calitatea gestionĂrii fondurilor de pensii, de optimizarea portofoliilor de investiţii, cât şi de activitatea de reglementare şi supraveghere”, potrivit lui Dan Armeanu.

Pandemia manifestată intens la începutul anului 2020 a determinat închiderea sau reducerea activităţilor economice cu repercusiuni severe asupra pieţelor financiare care au experimentat redirecţionarea fondurilor băneşti către active de calitate înaltă şi volatilitate redusă, sau chiar către numerar. Comparativ cu decembrie 2019, indicii bursieri au cunoscut contracţii semnificative (de exemplu BET a scăzut cu 28,4%, Eurostoxx50 cu 25,65%), iar în cazul României (ţară cu deficite gemene: fiscal şi de cont curent) randamentul titlurilor la 10 ani a crescut cu 50 bps între februarie şi martie.

În faţa acestor şocuri, atât pe partea de cerere, cât şi de ofertă, guvernele şi băncile centrale au demarat programe masive de relaxare fiscală şi monetară, astfel încât la final de septembrie o mare parte din pierderile aferente trimestrului I au fost recuperate. Astfel, indicele BET a avut o evoluţie pozitivă de 18,35% în perioada martie-septembrie, indicele Eurostoxx600 a crescut cu 16,83%, iar randamentul titlurilor de stat ale României a coborât de la 4,56% la 3,7% (randament mai mic, preţ mai mare, deci evaluare mai mare).

Fondurile de pensii private din România, cu expunere preponderent locală şi regională au reuşit să gestioneze eficient criza, astfel încât la finalul trimestrului III 2020 ratele de rentabilitate au fost real pozitive, arată Dan Armeanu.

În luna martie 2020, pieţele financiare au fost afectate de corecţii masive, ca urmare a pandemiei şi reducerii activităţii economice, astfel încât şi rata medie ponderată de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a înregistrat niveluri scăzute.  

Evoluţia ulterioară pozitivă a pieţei financiare (acţiuni, titluri cu venit fix) după anunţarea şi implementarea unor măsuri de sprijinire a economiei a permis recuperarea pierderilor anterioare, astfel încât la finalul lunii septembrie 2020 rata medie ponderată de rentabilitate a depăşit nivelul consemnat la începutul anului, fiind de 4,7503%.

Având în vedere că rata medie a inflaţiei pe ultimii 5 ani a fost de 2,42% se poate observa că fondurile de pensii Pilon II au înregistrat randamente real pozitive cu mult peste dobânzile aferente depozitelor bancare, potrivit oficialului ASF.

Fondurile de pensii facultative cu risc mediu au înregistrat o scădere conjuncturală de scurtă durată în martie şi au recuperat integral scăderea, reuşind să genereze la final de septembrie o rată medie ponderată de rentabilitate de 4,1255%, peste rata medie a inflaţiei din ultimii 5 ani, participanţii beneficiind de randamente real pozitive.

Rata medie de rentabilitate a fondurile de pensii facultative cu risc ridicat a consemnat o evoluţie similară de scurtă durată în luna martie, pentru ca ulterior, pe fondul evoluţiei pozitive a pieţelor financiare, să înregistreze o rată medie de rentabilitate situată la un nivel similar cu cel de la începutul anului.

Se observă că în ciuda volatilităţii ridicate şi a ajustărilor de preţuri ale activelor financiare, la sfârşitul trimestrului I şi la începutul trimestrului II, fondurile de pensii private au reuşit să minimizeze impactul negativ al pandemiei asupra valorii activelor aflate în gestiune şi să înregistreze, la final de septembrie, rentabilităţi real pozitive pentru participanţi, precizează Armeanu.

„În concluzie, scăderile de rentabilitate înregistrate în perioada de lockdown au fost conjuncturale, bazate pe sentiment şi au fost cu mult mai reduse decât cele înregistrate de pieţele financiare, datorită optimizării structurii portofoliilor. Pe măsură ce pieţele şi-au revenit, fiind influenţate de deciziile guvernelor şi băncilor centrale, fondurile de pensii au recuperat integral scăderile respective şi mai mult, în septembrie, se situează peste valorile înregistrate la începutul anului. În funcţie de evoluţia crizei sanitare şi a posibilităţii de instituire a unui nou lockdown este posibil ca economia să înregistreze o nouă contracţie cu efecte asupra pieţelor financiare, inclusiv asupra fondurilor de pensii şi de investiţii. Astfel, putem asista în lunile următoare la perioade cu volatilităţi ridicate şi scăderi conjuncturale. Cu toate acestea, efectele asupra fondurilor de pensii vor fi limitate datorită diversificării şi gestionării prudente a portofoliilor”, conchide oficialul ASF.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite