VIDEO Ursache, vicepreşedintele ASF: „Salariul vicepreşedintelui de acum reprezintă a şaptea parte din cheltuiala pe care o avea boardul vechi al CNVM“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a declarat, la Adevărul Live, că decizia Guvernului de a reduce componenţa Consiliului ASF de la 17 la 11 membri este una bună pentru că aduce economii însemnate la bugetul instituţiei şi că, în prezent, salariul vicepreşedintelui responsabil de piaţa de capital reprezintă a şaptea parte din cheltuiala cu vechiul board al Comisiei Naţionale de Valori Mobiliare (CNVM).

Ursache a mai spus că înfiinţarea ASF nu numai că răspunde unei cerinţe europene şi că are rolul de a uniformiza, din punct de vedere al tratamentului, pieţele financiare nebancare, dar aduce un important fond de economii pe cheltuiala de muncă vie. 

"Numărul executivilor trebuie să fie mai mic decât al neexecutivilor. Ca la Banca Naţională. Dacă acolo sunt patru cu cinci, aici vor fi cinci cu şase. În noua structură, avem un excedent", a explicat vicepreşedintele ASF.

Ursache apreciază că noua formulă a ASF reprezintă un mecanism suplu, care va acţiona pe trei sectoare, respectiv piaţă de capital, pnesii private şi asigurări. 

"Nu cred că este o ruşine pentru cineva să spună că a greşit (Guvernul stabilise iniţial ca Consiliul ASF să fie format din 17 membri, săptămâna trecută a dat o ordonanţă pentru reducerea numărului la 11 membri - n.r.). Iată că acum am fost lucizi, după o săptămână am văzut că mecanismul deciziopnal, în loc să fie mai rapid, mecanismul a fost ancrasat, pot să spun cu sinceritate că discuţiile erau tot pe salarii, cred că Guvernul a procedat bine şi ferm, a creat un organism suplu din 11 oameni care vor lua decizii pe trei sectoare importante, în condiţiile în care până acum numai la CNVM erau şapte (Comisia Naţională de Valori Mobiliare - n.r.). Faceţi socoteala, dacă luăm în calcul salariul vicepreşedintelui de pe piaţa de capital în momentul de faţă reprezintă a şaptea parte din cheltuiala pe care o avea boardul vechi al CNVM-ului", a mai spus Ursache. 

Guvernul a aprobat în şedinţa de săptămâna trecută ordonanţa de urgenţă prin care numărul membrilor din Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) să fie redus de la 17 la 11. Asta la doar o lună de la înfiinţarea Big Brother-ului Financiar, prin comasarea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Comisiei Naţionale de Valori Mobiliare (CNVM) şi a Comisiei de Supraveghere în Sistemul Pensiilor Private (CSSPP).

Plenul reunit al Parlamentului se va întruni peste o săptămână pentru a vota noua conducere a ASF.

Membrii Consiliului ASF vor fi renumiţi de Parlament până la 30 iunie, conform organigramei restrânse, cu 11 membri, luând însă în calcul un prag mai mare al experienţei profesionale obligatorii, de minimum 10 ani, această vechime fiind cerută de Băsescu pentru executivi, dar respinsă de Senat.

Vicepreşedintele ASF a vorbit şi despre legătura directă care s-a creat între direcţiile ASF şi cei trei vicepreşedinţi în urma comasării celor trei comisii, ceea ce permite adoptarea regulamentelor cu o mai mare rapiditate.  

"Dar cel mai important este că s-a creat o punte directă între directorii executivi, directorii de direcţii cu cel care este decident. După cum ştiţi, tot ceea ce înseamnă act legislativ, fie că este vorba de promovarea legislaţiei primare, de competenţa Ministerului de Finanţe, ASF-ul nu are drept de iniţiativă legislativă, dar este vorba de toată legislaţia secundară. Deci, regulamente şi care completează legislaţia primară. Toate acestea au acum o rapiditate extraordinară. Practiv, între direcţiile de specialitate şi decidentul, vicepreşedintele, nu se mai interpune nicio altă structură, bună, rea, cum a fost", a mai spus reprezentantul ASF la Adevărul Live.

Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, a mai vorbit, la Adevărul Live, despre salariile mari încasate de foştii şefi ai celor trei comisii comasate, despre salariile compensatorii cerute de aceştia, dar şi despre perspectivele pieţei de capital, rolul acesteia şi despre privatizările prin bursă.  

Mircea Ursache, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară faţă în faţă cu Ion M. Ioniţă la Adevărul Live

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite