Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

ASF: Şoferii nu vor mai fi amendaţi dacă nu au asigurarea RCA în format fizic. AURSF: O prevedere care a afectat în mod nedrept şi absurd şoferii

3
12 Aug 2020 17:17:59
Autor: Elena Deacu
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat că va modifica legislaţia RCA, astfel încât şoferii nu vor mai fi nevoiţi să aibă asupra lor asigurarea în format fizic. Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) salută decizia autorităţii, afirmând că această prevedere a afectat în mod nedrept şi absurd proprietarii de autovehicule.

ASF a anunţat miercuri că supune consultării publice, începând de astăzi, proiectul de modificare şi completare a normei referitoare la dovada încheierii asigurării RCA în cazul controalelor efectuate de către autorităţile abilitate.

„Digitalizarea reprezintă un obiectiv foarte important pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară, iar propunerile de modificare a Normei nr. 20/2017 sunt menite să vină în sprijinul asiguratului RCA, în sensul simplificării procedurii de verificare a existenţei unui contract de asigurare civilă obligatorie auto valabil”, arată reprezentanţii ASF.

Astfel, conform proiectului de modificare şi completare a normei, aflat în consultare publică pe site-ul Autorităţii, conducătorii auto vor putea prezenta agenţilor de poliţie, la un eventual control, şi varianta electronică a poliţei RCA. Prin urmare, nu va mai fi necesar ca şoferii să aibă asupra lor contractul de asigurare obligatorie auto doar în format original, pe suport de hârtie.

De asemenea, valabilitatea poliţei RCA va putea fi verificată şi prin interogarea bazei de date AIDA, dezvoltată şi administrată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, ce conţine informaţii cu privire la asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României şi prin care se certifică existenţa unui contract RCA valabil la data verificării.

Proiectul de modificare a Normei este suspus consultării publice pentru o perioadă de 10 zile.

AURSF salută decizia

Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) afirmă că „a luat act cu deosebită satisfacţie că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a dat curs cu maximă rapiditate solicitării de modificare a Normei 20/2017, în ceea ce priveşte amenzile primite de şoferii care, deşi au încheiat asigurarea RCA, nu aveau asupra lor exemplarul original al acesteia atunci când erau opriţi pentru control de reprezentanţii Poliţiei Rutiere”.

În şedinţa Consiliului ASF de astăzi a fost aprobată punerea în dezbatere publică a modificării Normei 20/2017, în vederea rezolvării acestei probleme.

De asemenea, a fost aprobată o procedură simplificată de dezbatere publică, cu un termen redus, care va permite adoptarea modificărilor în una dintre următoarele şedinţe ale Consiliului ASF din cursul lunii august şi intrarea lor în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial al României, potrivit AURSF.

„O prevedere care a afectat în mod nedrept şi absurd foarte mulţi proprietari de autovehicule corecţi dispare din legislaţie, într-un interval de timp record, în urma unei colaborări excelente între AURSF, asociaţie care reprezintă interesele consumatorilor utilizatori de servicii financiare şi ASF, autoritatea care reglementează şi supraveghează funcţionarea  pieţelor financiare nebancare. Sperăm ca, împreună şi cu ceilalţi stakeholderi, să reuşim să schimbăm într-un interval de timp cât mai scurt şi alte articole ale Normei RCA 20/2017 care creează probleme unei funcţionări corecte şi eficiente a pieţei RCA şi, de asemenea, să promovăm activ în legislaţia primară şi în cea secundară digitalizarea, care este de natură să aducă importante avantaje tuturor celor implicaţi – asiguraţi, păgubiţi, societăţi de asigurare, unităţi reparatoare, etc”, afirmă Alin Iacob, preşedintele AURSF.

AURSF a transmis în data de 5 august 2020 o scrisoare conducerii ASF în care a solicitat modificarea alin. (11) al articolului 10 din Norma 20/2017, pentru a permite prezentarea poliţei RCA sub formă digitală în cazul controlului realizat de reprezentanţii Poliţiei Rutiere.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

True Blue
12.08.2020, 19:59:14

Informatia nu este clara, se vorbeste despre fomat digital, format pe suport de hartie si de prezentare in original. Probabil ca este vorba numai despre suport de hartie sau digital (pe smartphone, tableta, laptop etc.). Suportul de hartie poate fi copie sau original. Multa lume tine in masina o copie. Originalul se tine acasa, la dosar.

idna id
12.08.2020, 20:56:48

Și "străinii"? Țin minte și acum cum zâmbea cel de la firma de asigurări (Germania) când i-am cerut cartea verde (primul an pe acolo). Mi-a spus că da, o să mi-o dea (cred că nu se dădea pe loc, era oricum document separat, pe lângă tot tomul cu asigurarea propriu-zisă) sau o să facă cerere în sistem și îmi va veni ulterior prin poștă, dar că în principiu nu aș avea nevoie de ea. L-am întrebat de ce nu. Mi-a răspuns senin: pentru că simplul fapt că am plăcuțe de înmatriculare înseamnă că sunt asigurat, altfel nu le-aș avea. Ca paranteză, contractele (RCA și/sau Casco) se prelungesc cu un an în mod automat dacă nu se cere rezilierea. Dacă (sau când) se cere rezilierea, firma anunță poliția (sau serviciul de înmatriculări, nu știu exact). Probabil că dacă nu depui plăcuțele într-un interval bine stabilit te caută ei pe acasă și se lasă și cu costuri.

t mihai
13.08.2020, 13:10:25

Ceea ce spui este valabil pe teritoriul Germaniei. În afara, tot cartea verde este dovada asigurarii.