ASF, mai preocupată de rezolvarea problemelor service-urilor decât de asigurări. Propunere de demitere a conducerii în anumite condiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un deputat liberal a ini'iat un proiect de lege care reglementeaz[ modalitatea ]n care conducerea ASF poate fi demis[ `]n bloc~. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Un deputat liberal a ini'iat un proiect de lege care reglementeaz[ modalitatea ]n care conducerea ASF poate fi demis[ `]n bloc~. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Arbitrul pieţei asigurărilor, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), pare mai preocupat de rezolvarea problemelor service-urilor auto, decât de îngrijorătoarea situaţie a industriei asigurărilor, un deputat liberal propunând demiterea conducerii ASF în cazul în care Parlamentul va respinge raportul său de activitate.

Mărul discordiei sunt evaluările. Ei bine, aici legislaţia trebuie să aducă mari clarificări. În paralel, se pare că se lucrează în aceste zile la modificări legislative, care să corecteze aberaţiile relaţiilor dintre asiguratori şi firmele de reparaţii auto. Sunt analizate modificări, care vor introduce un sistem obiectiv şi corect pentru evaluarea daunelor suferite şi a valorii recuperării acestora, pe baza preţurilor reale ale pieţei. Acest sistem specializat va fi unic şi va pune capăt posibilităţilor de speculaţie şi abuz practicate de o serie de ateliere de reparaţii, pentru a restabili echilibrul între responsabilităţile asumate de către asiguratori şi compensaţiile plătite”, scrie reporterglobal.ro.

       

Proiect de lege privind condiţiile de demitere a conducerii ASF

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) va fi obligat să depună anual un raport  de activitate, urmând ca în cazul în care Parlamentul îl respinge conducerea instituţiei să fie demisă, se arată într-un proiect de lege iniţiat de deputatul PNL, Laurenţiu Leoreanu..

Potrivit acestuia, principalul rol al ASF este acela de a garanta stabilitatea pieţelor financiare non-bancare şi apărarea drepturilor asiguraţilor, iar, în acest context, numirea şi activitatea membrilor Consiliului ASF trebuie să dovedească "cel mai înalt nivel de profesionalism".

"De-a lungul timpului nu au lipsit acuzaţiile de politizare la adresa Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), iar profesionalismul membrilor a fost deseori contestat. (...) În acest cadru, am depus un proiect de lege care îşi propune să facă din ASF o instituţie mai responsabilă şi profesionistă. În acest context, iniţiativa legislativă impune Consiliului ASF - forul de conducere al instituţiei - obligaţia de a prezenta Parlamentului, anual, un raport de activitate, măsură menită pentru a aduce un plus de transparenţă decizională în activitatea ASF. În plus, în cazul în care raportul este respins de Parlament, conducerea ASF este automat demisă, în bloc, ca formă de asumare a eşecului de management", a explicat deputatul PNL într-un comunicat de presă transmis, vineri, Agerpres.

Propunerea legislativă impune, totodată, studii superioare de specialitate în domeniul financiar pentru membrii Consiliului ASF. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite