Asigurarea locuinţelor: Riscul la incendiu rămâne cea mai mare teamă a românilor. Ce despăgubiri au plătit asiguratorii în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Incendiul rămâne pericolul cel mai des menţionat de către români atunci când se referă la riscurile care pot afecta locuinţele (56%), potrivit unui sondaj realizat de UNSAR împreună cu IRES.

Potrivit sursei citate, în topul primelor cinci riscuri de care se tem românii urmează vijelia şi furtuna, cutremurul, furtul şi inundaţiile. 

Astfel, teama de furtună şi vijelie a crescut ca percepţie, de la 40% în 2020 (locul 3), la 53% în 2021 (locul 2). În acelaşi timp, riscul de cutremur a trecut pe poziţia 3 (50%, -4 pp.), iar cel legat de furt (31%, la fel), inundaţiile (31%, +3 pp.), exploziile (27%, +3 pp.) şi alunecările de teren (18%, +2 pp.) îşi păstrează aceleaşi locuri în clasament ca şi în 2020.

Riscul de incendiu este conştientizat în special de românii cu vârste între 36-50 de ani, şi îi preocupă pe locuitorii din aproape toate zonele ţării. Furtunile şi vijeliile sunt cele mai de temut riscuri pentru locuitorii din Transilvania şi Banat (62%), în vreme ce cutremurul apare pe primul loc în alte regiuni – Sud, Bucureşti şi Dobrogea (58%).

„Românii sunt tot mai conştienţi de riscurile la care se expun şi vor să afle mai multe despre formele de protecţie financiară la care pot avea acces. Ne dorim ca toţi cei interesaţi să poată lua decizii informate privind protecţia oferită de poliţele de asigurare”, a declarat Adrian MARIN, preşedintele UNSAR.

Potrivit datelor transmise de UNSAR, în primul semestru al anului în curs, asigurătorii din România au plătit despăgubiri în baza poliţelor obligatorii şi facultative de asigurare a locuinţelor de aproape 43,8 milioane de lei, în creştere cu 5% faţă de aceeaşi perioadă din 2020.

Potrivit Hotnews.ro, datele oficiale arată că în prezent, în România, gradul de cuprindere în asigurare al locuinţelor este unul extrem de scăzut, doar 20% din cele aproximativ 9 milioane de locuinţe din România fiind asigurate printr-o poliţă obligatorie PAD (acoperă riscurile catastrofale de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren), în timp ce 17% au şi o asigurare facultativă.

În timp ce asigurarea obligatorie a locuinţei PAD acoperă riscurile catastrofale de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren, până la limita de 20.000 euro/10.000 euro (în funcţie de tipul construcţiei), o asigurare facultativă acoperă, în plus, riscuri precum ar fi incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul – la sume asigurate care corespund valorii reale a locuinţei.

Cele mai recente date ale PAID, societatea care gestionează asigurarea obligatorie a locuinţelor, arată că la finalul lunii septembrie 2021 erau asigurate obligatoriu peste 1,82 milioane de locuinţe.

Săptămâna trecută, reprezentanţii UNSAR afirmau că fenomenele meteo extreme sunt tot mai frecvente în România. Astfel, doar pentru acoperirea daunelor cauzate de aceste riscuri înregistrate în perioada martie – august 2021, Membrii UNSAR au plătit despăgubiri în valoare de peste 40,5 milioane lei. 

Dintre acestea, cea mai mare pondere au avut-o riscurile de viitură, vijelie, furtună, ploi torenţiale şi tornade – pentru care au fost plătite despăgubiri de peste 23,3 milioane lei, dintre care 11,3 milioane lei au fost achitate în baza poliţelor de asigurare dedicate persoanelor fizice, iar diferenţa în baza poliţelor destinate companiilor.

„Asigurătorii din România plătesc anual despăgubiri de zeci de milioane de lei doar pentru fenomenele meteo extreme. Astfel, poliţele facultative de locuinţe oferă o acoperire completă, pentru întreaga valoare a unui imobil. Acestea pot fi încheiate doar în baza unei asigurări obligatorii PAD, care acoperă 3 riscuri catastrofale – cutremur, inundaţii şi alunecări de teren”, declara Alexandru CIUNCAN, directorul General al UNSAR.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite