Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Asigurători: Reparaţiile auto s-au scumpit. România are cea mai mare rată a daunei din Europa Centrală şi de Est

0
25 May 2020 12:57:56
Autor: Afrodita Cicovschi

În Top 5 pieţe de asigurări generale din Europa Centrală şi de Est, România este cea în care asigurările auto au impactul cel mai puternic, atât din perspectiva primelor brute suscrise, cât şi din cea a cheltuielilor cu daunele.

Aceasta este una dintre concuziile unui  studiu care a analizat situaţia financiară din regiune în 2019, realizat de XPRIMM, la iniţiativa APPA – Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor. 
 
Din perspectiva raportului daune/prime brute subscrise, pieţele de asigurări din Top 5 din ECE au rezultate inferioare celor din regiune. România are cel mai slab rezultat la acest raport pentru ambele clase de asigurări auto – RCA şi CASCO.
 
Situaţia aceasta s-a accentuat anul trecut, când România a înregistrat cea mai puternică degradare a rapotului dintre daunele plătite şi primele brute subscrise, consemnând o creştere cu peste 5 puncte procentuale a valorii acestui indicator. În aceste condiţii, piaţa de asigurări auto din ţara noastră a raportat cea mai mare rată a daunei pe segmentul auto (peste 85%, atât pentru clasa RCA, cât şi pentru CASCO), cât şi rate combinate care denotă pierderi financiare importante (116,6% pentru RCA, în creştere de la 111% în 2018, respectiv 122% pentru CASCO, în creştere de la 11,3% în 2018).
 
În 2019, la nivelul Europei Centrale şi de Est, România a fost a patra piaţă de asigurări generale, din perspectiva volumului de subscrieri (primelor brute subscrise), cu o cotă de piaţă de 6,86% în regiune pe acest segment. Totodată, a ocupat locul al treilea pe segmentul CASCO, cu o cotă de piaţă de 8,92%, respectiv locul al treilea pe segmentul RCA, cu o cotă de piaţă de 9,50%.
 
O piaţă de asigurări dominată de auto 
 
La nivel naţional, segmentul CASCO a raportat, în 2019, o rată de creştere peste media segmentului non-life, de 11,78%, iar ponderea acestuia în portofoliul pieţei a fost în uşoară creştere comparativ cu 2018, reprezentând 26,56% din primele brute subscrise pe segmentul asigurărilor non-life din România (21,1% din total piaţă). Daunele plătite pe segmentul CASCO au reprezentat aprox. 30% din daunele plătite pentru asigurari generale în România în anul 2019, acestea fiind în creştere cu circa 20,5% faţă de 2018.
 
În ceea ce priveşte asigurările RCA, rata de creştere a acestora a fost sub media segmentului non-life, de 6,52%. Ponderea RCA în portoliul pieţei româneşti a fost în uşoară scădere comparativ cu 2018, fiind de 45,68% din totalul primelor brute subscrise pe segmentul non-life (36,3% din total piaţă). Daunele plătite anul trecut în România pe segmentul RCA au reprezentat aprox. 55,45% din daunele plătite pentru asigurări generale, fiind în creştere cu circa 14,8% faţă de 2018.
 
De ce cresc daunele pe segmentul auto din România
 
Conform studiului menţionat la începutul acestui material, în România, raportul dintre daune plătite şi primele brute subscrise pe segmentul auto s-a înrăutăţit în 2019, comparativ cu anul precedent. O tendinţă similară a fost constată în multe dintre pieţele de asigurări auto din regiune, dar la un nivel sensibil mai scăzut.
 
Printre motivele care au condus, în plan general, la această situaţie se numără: 
 
  • creşterea costului reparaţiilor auto – o tendinţă determinată, în parte, de complexitatea în creştere maşinilor din noile generaţii, de efecte valutare etc.;
  • îmbătrânirea parcului auto, cauzată de scăderea vânzărilor de maşini noi.
  • încheierea unui număr mare de poliţe RCA pe termen scurt. 
 
În particular, în România, accentuarea dezechilibrului între cheltuielile cu daunele şi volumul subscrierilor este favorizată de încheierea unui număr mare de poliţe RCA pe termen scurt şi de o serie de caracteristici locale care permit escaladarea costurilor de reparaţii pe unele segmente
 
Liniile auto – segment important pentru regiunea ECE
 
Segmentul auto rămâne cea mai importantă linie de afaceri pentru asigurătorii din Europa Centrală şi de Est, reprezentând – la nivel regional -, o cotă de peste 53% din primele brute subscrise. În 2019, volumul subscrierilor pe clasele auto s-a ridicat la 14,21 miliarde euro, în creştere cu 5,76% faţă de 2018.
 
Această expunere pe segmentul auto vine însă şi cu un preţ. 62% din cheltuielile cu daunele pe segmentul asigurărilor generale în regiune provin de pe segmentul auto.
 
Studiul care relevă aceste date a fost realizat la solicitarea APPA – Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor de către XPRIMM prin analiza datelor care provin de la autorităţile de supraveghere a asigurărilor şi de la asociaţiile profesionale ale asiguratorilor din pieţele aparţinând ECE. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii