Asigurătorii contrazic transportatorii: Daunele pe RCA vor fi acoperite 100%. Nu va exista coplată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asigurătorii contrazic transportatorii: Poliţele RCA au acoperit, acoperă şi vor acoperi în continuare 100% pagubele rezultate în accidentele auto, susţine Uniunea Societăţilor de Asigurare-Reasigurare din România.

„Contrar informaţiilor vehiculate în spaţiul public, modificarea legii aplicabile asigurărilor RCA nu va schimba principiul de bază al asigurării – acela de a acoperi 100% pagubele survenite în urma accidentelor auto. Conform legii, toate companiile de asigurări din România vor continua să acopere integral daunele, conform constatărilor şi procedurilor legale în vigoare. 

Industria de asigurări nu vizează schimbarea legislaţiei în sensul unei acoperiri parţiale a daunelor de către asigurători. Societăţile de asigurări din România urmăresc să ofere produse şi servicii care răspund nevoilor clienţilor, iar poliţele RCA reprezintă o componentă importantă a pieţei locale. UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România şi BAAR – Biroul Asigurătorilor Auto din România NU au susţinut şi NU vor susţine nicio modificare legislativă prin care asiguraţii să fie obligaţi să acopere o parte a daunelor rezultate din accidente, atunci când riscurile sunt acoperite de poliţe RCA valide”, au declarat reprezentanţii asigurătorilor..

Anterior (1 iulie), tansportatorii afiliaţi COTAR anunţaseră că au cerut Guvernului şi Parlamentului să nu aprobe modificarea legii RCA, aşa cum au propus firmele de asigurări, justificându-şi cererea prin faptul că, de fapt, aceştia ar introduce coplata la despăgubiri în cazul accidentelor auto.

„Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.) demontează, cu argumente solide, toate propunerile toxice pentru modificarea Legii RCA, transmise către Parlamentul României.  Din perspectiva consumatorilor, situaţia este cu totul alta  decât cea prezentată de asiguratori şi autorităţile care ar trebui să apere drepturile românilor, dar fac jocul companiilor de asigurări”, a informat COTAR, precizând că a trimis deja punctul său de vedere Parlamentului României, Consiliului Concurenţei, Autorităţii de Supraveghere Financiară, Ministerului Finanţelor Publice şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, „care demontează, punct cu punct, toate propunerile toxice transmise de asigurători, la unison cu unele instituţii din România”. 

„Ne dorim o lege a RCA-ului care să aibă în vedere protejarea consumatorului de asigurări şi nu a intereselor financiare ale multinaţionalelor care în ultima perioadă au făcut un lobby puternic, pentru a modifica legea în favoarea lor şi în detrimentul consumatorilor”, susţine confederaţia.

Legii 132/2017 s-a dovedit benefică pentru cei peste 8 milioane de şoferi din România, dar asiguratorii RCA care au fost amendaţi de Consiliul Concurenţei, cu 53 de milioane de euro, acum un an şi jumătate, pentru încălcarea reglementărilor naţionale şi europene din domeniul concurenţei, prin coordonarea comportamentelor pe piaţă, în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA), vor să-şi recupereze banii pierduţi şi să dea startul scumpirii RCA-ului, iar în paralel, să introducă şi COPLATA despăgubirii, atunci când o persoană nevinovată de producerea unui accident are o daună.

În punctul de vedere trimis autorităţilor, COTAR arată că, În cazul în care un service „stabileşte preţul în mod liber, iar asiguratorul RCA stabileşte un cost al reparaţiei distinct (i.e., mai mic decât cel al prestatorului), persoanele păgubite vor fi obligate să achite o co-plată pentru reparaţia vehiculului şi pentru închirierea unui vehicul de schimb pe perioada reparaţiilor (i.e., să achite diferenţa de cost la service)”. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite