Asociaţia Română a Cărnii: Reducerea TVA va salva de la faliment multe firme, va duce la reducerea preţurilor la raft şi va creşte consumul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reducerea TVA la carne şi produse din carne se va aplica înainte de 1 ianuarie 2016 FOTO Adevărul
Reducerea TVA la carne şi produse din carne se va aplica înainte de 1 ianuarie 2016 FOTO Adevărul

Scăderea TVA la carne şi produse din carne, de a 24% la 9%, propusă în proiectul noului Cod Fiscal, va contribui la salvarea de la faliment a multor firme din domeniu, va ajuta la creşterea consumului şi va aduce la buget 300 de milioane de euro din reducerea evaziunii, potrivit Asociaţiei Române a Cărnii.

Totodată, reprezentanţii asociaţiei cred că măsura va determina şi o scădere a preţurilor în magazine pentru carne şi produsele din carne.

„Considerăm că această măsură va duce la reducerea preţurilor la raft şi la o creştere a consumului în zona cărnii şi a preparatelor de carne cu cel puţin 20%. De asemenea, reducerea TVA va aduce venituri suplimentare la bugetul de stat, venituri care se vor situa la un nivel de cel puţin 160 de milioane de euro numai din creşterea consumului“, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Române a Cărnii.

Asociaţia susţine că evaziunea fiscală se va reduce considerabil, asigurându-se venituri bugetare de pâna la 300 de milioane de euro anual. Potrivit reprezentanţilor asociaţiei, cu câţiva ani în urmă, când TVA a crescut de la 19% la 24%, consumul de carne şi preparate de carne a scăzut cu 30%.

De asemenea, scăderea TVA va contribui la salvarea de la faliment a multor companii din domeniul producerii şi procesării cărnii şi la crearea de noi locuri de muncă, se mai arată în comunicatul asociaţiei.

Reprezentanţii industriilor de carne s-au plâns în ultimul an că au probleme cu vânzările din cauza excesului de marfă ieftină intrată pe piaţa autohtonă din ţările UE, după embargoul impus de Rusia produselor alimentare din ţările Uniunii Europene.

Proiectul noului Cod Fiscal prevede reducerea cotei standard a taxei pe valoarea adăugată (TVA), de anul viitor, de la 24% la 20%, iar pentru carne, peşte, legume şi fructe produse alimentare de bază la 9%.

Cota standard de TVA ar urma să fie redusă în continuare, la 18%, din ianuarie 2018, conform calendarului redactat de Guvern.

Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor, a declarat, însă, că accizele şi TVA vor fi reduse înainte de finalul acestui an, în avans faţă de programul anunţat prin proiectul noului cod fiscal, pentru ca populaţia să nu-şi amâne comportamentul de consum, mai ales în noiembrie şi decembrie, care sunt luni de vârf.

„Sunt două măsuri, reducerea TVA şi la accize care, vă spun în premieră, nu vor aştepta 1 ianuarie 2016, pentru a nu crea un gol în noiembrie şi decembrie, luni care sunt de regulă de consum. Nu vrem ca populaţia să-şi amâne consumul pentru a aştepta reducerea taxelor din iannuarie (...) Sper ca până la sfârşitul lunii mai şi început de iunie, codurile să fie adoptate de Parlament şi să nu fie modificate fundamental“, a spus Vâlcov.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite