Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Asociaţie: Închiderea pieţelor afectează peste 10 milioane de români

0
23 Nov 2020 10:30:32
Autor: Elena Deacu
Pieţe închise la Zalău FOTO Facebook
Pieţe închise la Zalău FOTO Facebook

Închiderea pieţelor afectează 10 milioane de români, atât mici comercianţi şi producători agricoli, dar şi pensionari care îşi cumpărau fructele şi legumele din pieţele agroalimentare tip hală, la preţuri situate pe la jumătatea celor din hipermarket, dar şi la o calitate superioară faţă de cele comercializate în marile reţele comerciale, arată Asociaţia Pro Consumatori, într-un comunicat de presă.

„Guvernul României nu a înţeles cum funcţionează economia rurală! Măsura închiderii tuturor pieţelor româneşti (pieţe agroalimentare tip hală, târguri, oboare, talciocuri, bâlciuri, pieţe mixte şi volante) afectează peste 10 milioane de români”, arată Asociaţia Pro Consumatori.

Potrivit acesteia, în mediul rural există doar două surse de venit, creşterea animalelor şi cultivarea pământului. În iulie 2018 Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară a hotărât suspendarea pe o perioadă nedeterminată a tuturor târgurilor de animale autorizate sanitar veterinar, măsură luată pentru a stopa extinderea pestei porcine africane la nivel naţional.

„Din păcate această măsură nu a avut efectul scontat, pesta porcină africană a ajuns în toate judeţele ţării şi a provocat pagube de sute de milioane de euro atât gospodăriilor ţărăneşti, cât şi exploataţiilor comerciale care se ocupau cu creşterea porcilor. În aceste târguri de animale după aplicarea măsurii respective a continuat să se vândă cereale şi produse de uz gospodăresc realizate în mediul rural. Interzicerea oricărei forme de activitate comercială din aceste târguri îi va afecta pe micii producători de cereale care nu îşi vor mai putea vinde surplusul de cereale (grâu, porumb, floarea soarelui şi produse de morărit)”, afirmă Asociaţia.

Totodată, aceasta arată că nu înţelege de ce s-a dispus închiderea târgurilor, oboarelor care sunt pieţe amenajate în aer liber pe suprafeţe mari de teren, la fel şi închiderea pieţelor mixte şi volante amenajate în spaţii deschise.

„Guvernul României a închis orice formă de piaţă românească, dar a lăsat deschise pieţele altor state pe teritoriul naţional, adică marile reţele comerciale unde doar 20% din mărfuri sunt fabricate în România. Această măsură nu afectează numai micii comercianţi şi  producătorii agricoli, dar şi câteva milioane de pensionari care îşi cumpărau fructele şi legumele din pieţele agroalimentare tip hală, la preţuri mult mai mici situate pe la jumătatea celor din hipermarket, dar şi la o calitate superioară faţă de cele comercializate în marile reţele comerciale. Consumatorii cunosc faptul că fructele şi legumele din hipermarket conţin până la trei tipuri de reziduuri de pesticide, fiind şi ceruite cu ceruri de natură sintetică care se îndepărtează greu de pe suprafaţa acestora. Guvernul României prin această măsură a încălcat un drept fundamental al consumatorilor - dreptul de a avea acces la pieţe care le asigură o gamă variată de produse şi servicii de calitate, drept menţionat în articolul 3 (principalele drepturi ale consumatorilor) din O.G. nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor”, arată Asociaţia.

Potrivit acesteia, sute de mii de tone de legume, fructe, produse din lapte şi produse din carne ajung la groapa de gunoi.

„În interiorul pieţelor agroalimentare pe cele două laturi existau mii de magazine care au fost închise odată cu pieţele respective, mii de români au rămas fără loc de muncă, mii de familii şi-au înjumătăţit veniturile sau au rămas fără nicio sursă de venit. Milioane de români din mediul rural nu vor mai putea relua procesele de producţie aferente fiecărui tip de cultură agricolă din cauza absenţei veniturilor care se obţineau prin valorificarea surplusului de recoltă. În anul 2021 sute de mii de ha de teren agricol vor rămâne nelucrate, iar alte zeci de mii de ha de teren agricol vor ajunge în posesia marilor arendaşi ai României din afara ţării”, conchide Asociaţia.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările