Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Asociaţie: Doar 30% din consumatorii casnici de gaze vor beneficia de plafonare. În martie, românii vor achita facturi cu 30-40% mai mari

5
27 Jan 2022 10:40:29
Autor: Melania Agiu
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliţă, a transmis, joi, că atunci când vor veni facturile la gaze în martie 2022, cu noile plafonări/compensări, românii vor achita cu circa 30-40% mai mult decât anul trecut în aceeaşi perioadă.

„Anul trecut, în exact aceeaşi perioadă, urmare a demersului realizat de Asociaţia Energia Inteligentă, în care se arăta că, prin efectul legislaţiei prost realizate şi cu sprijinul autorităţilor, consumatorii de energie electrică urmează să achite preţuri mult mai mari la energie electrică după data de 1 ianuarie 2021, autorităţile au sărit în ajutorul consumatorilor cu o normă care se aplica retroactiv.
 
Ministerul Energiei şi ANRE au stabilit un plan de acţiune prin care consumatorii de energie electrică să beneficieze retroactiv de preţuri mai mici la energie. Prin Ordinul ANRE nr. 5 din 20 ianuarie 2021 se stabilea că „Furnizorii de ultimă instanţă pot să aplice clienţilor casnici din serviciul universal, fără discriminare şi condiţionalitate, o reducere comercială începând cu data de 1 ianuarie 2021”. Astfel, Ordinul publicat în MO, în 20 ianuarie 2021 prevedea aplicarea retroactivă a unor măsuri de reducere a preţului la energie electrică de la 1 ianuarie 2021. 
 
Atunci se putea deoarece furnizorii erau cei care trebuiau să dea banii înapoi retroactiv. Anul acesta când ar trebui să dea banii pentru compensaţie retroactivă statul, nu se mai poate. Exact aceeaşi oameni, vin cu o dublă măsură aplicată în România în decurs de numai un an.”, a transmis reprezentantul AEI.
 
Conform specialistului, noile Plafoane/Compensări din noua OUG vor aduce „aceeaşi retorică şi aproximativ  acceaşi rumoare la consumatori când vor veni în martie facturile la gaze.”
 
În acest context, Dumitru Chisăliţă precizează că vor beneficia de plafonare doar 30% din consumatorii casnici de gaze, care au preţ de peste 0,31 lei/kWh. Astfel, 70% nu vor beneficia de noua plafonare la gaze.
 
În ceea ce priveşte compensaţia, sursa citată estimează că 45-55% dintre consumatorii casnici de gaze vor primi compensaţie. Alţi 25% de consumatori casnici de gaze nu se încadrează în noile condiţiile de consum şi nu vor beneficia de nici o compensaţie, iar 20-30 % dintre consumatorii casnici de gaze naturale au preţul gazelor în anul acesta sub limita preţului impus de lege pentru care se acordă compensaţie şi nu vor beneficia de nici o compensaţie.
 
„Ce trebuie să ştie românii, când le vor veni facturile la gaze în martie 2022, cu noile plafonări/compensări, vor achita facturi în medie cu 30-40% mai mari ca anul trecut în aceeaşi perioadă. Aceasta este o invitaţie să nu ne mai mirăm în martie aşa cum am făcut-o în ianuarie 2022 ca nu am ştiut ce se va întâmplă.”, a mai transmis sursa citată.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Amdo Odma
27.01.2022, 10:46:48

Sa fie preturile si de 10 ori mai mari, sa simta romanii. Poate or sa se trezeasca si sa se uneasca, sa nu mai inghita toate porcariile politicienilor.

-1 (1 vot)
Ilie de la sculărie™
27.01.2022, 11:34:52

tu n-ai inteles care e sursa cresterii preturilor, nu? :))

+8 (8 voturi)
Un cititor
27.01.2022, 11:09:09

"Doar 30% din consumatorii casnici de gaze vor beneficia de plafonare." Asta a dorit "imparatia". Sa nu-i acuzati ca ar fi gresit.

Adrian Iulian
27.01.2022, 11:16:20

Cate abureli. Sa va spun oferta pe care am primit-o de la 1 feb (de cand imi expira contractul vechi)? Majorare de la 0.174 la 0.62. La gaze. Asa ca plafonarea de 0.31 imi permite sa las un pic caldura sa functioneze. La 0.62 eram hotarat sa dau centrala pe minim cat sa nu inghete si in rest caldura sufleteasca.

ion carutasul
27.01.2022, 14:18:09

Preturi mari la facturile de gaz si curent chiar si de doua ori ,fac parte din politica de securitate nationala a celor ce ne conduc cu Iohanis cu tot . Populatia tinuta in frig si infometata este o buna constatare pentro o discutie despre securitate nationala . Apoi vin achizitiile militare ce nu pot compensa lipsurile elementare ce sunt de fapt din categoria terorism de stat..

Modifică Setările