Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Asociaţie: Fermierii nu trebuie constrânşi de stat să aplice metode de maturare şi coacere forţată a legumelor

1
11 Jan 2022 08:42:10
Autor: Afrodita Cicovschi

O cunoscută asociaţie de fermieri a semnalat Ministerului Agriculturii că programul de sprijin a producţiei de legume în spaţii protejate conţine ţinte imposibil de atins, ceea ce ar duce la constrângerea fermierilor de a folosi metode de maturare şi coacere forţată a legumelor.

Asociaţia SPA Olt a analizat  draftul de hotărâre pentru aprobarea Programului de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate pentru anul 2022 şi a transmis către MADR urmatoarele observaţii si propuneri :
 
1. Cantitatea de 5600 kg /1000 mp pentru cultura de tomate timpurii in spaţii protejate precum şi perioada maximă de recoltare prezentată în DRAFT ( 10  iunie ) sunt imposibil de atins de către potenţialii beneficiari ai acestui program deoarece conform tehnologiei de cultura a tomatelor în spaţii protejate regasită şi în TRATATUL DE LEGUMICULTURĂ cap 13.1, tabelul 13.1.9, pag 638,” epoca de plantare a tomatelor în solarii începe pentru ciclul 1 din  martie până în aprilie ( perioadă în care conform DRAFT –ULUI  beneficiarii sprijinului ar trebui sa comercializeze ) iar perioada de recoltare a tomatelor se face începând cu luna mai , pentru tomatele extratimpurii iar pentru cele timpurii începand cu luna iunie şi până în luna august 

„Deci recoltarea se poate face conform tehnologiei de cultură după minim 60-75  zile de la plantare.
 
În sprijinul celor afirmate de noi vă rugăm să consultaţi atât TRATATUL DE LEGUMICULTURĂ cât şi alte lucrări de specialitate, instituţii de învăţământ de profil precum, şi specialiştii staţiunilor de cercetare legumicolă existente la aceasta dată în România.( SCDL BUZÂU si SCDL BACĂU, ICDLF VIDRA etc).
 
Pentru buna desfăşurare a programului şi pentru ca acesta să fie accesat de către un număr cât mai mare de fermieri  vă propunem  ca pentru ciclul 1 producţia de tomate destinată comercializării să fie de 3000 kg /1000 mp şi  perioada de valorificare să fie prelungită până la data de 15 iulie, dată de la care începe recoltarea tomatelor cultivate în câmp deschis.
 
Totodată considerăm  că fermierii  trebuie să fie stimulaţi  pentru aplica corect   tehnologia de cultura a tomatelor şi nu trebuie să fie constranşi pentru a aplica diverse metode de maturare şi coacere forţată a fructelor.
 
Toate aceste argumente susţin o producţie sănătoasă, gustoasă  şi de calitate superioară pentru hrana consumatorului român”, a declarat Ion Păunel, preşedintele SPA Olt.
 
2. Conform art. 11 si  art. 12  din  DRAFT vor fi efectuate doua vizite în teren, una pentru verificarea înfiinţarii culturii iar cealalta cu 7 zile înainte de recoltare. 
 
Propunem ca vizita să fie efectuată doar o singură dată cu minim 15 zile înainte de recoltare.
 
Susţinem acest lucru pentru a veni în sprijinul lucratorilor DAJ şi în conditiile impuse de pandemia cu COVID 19 prin faptul că  alocarea de forţa umană şi financiară nu s-ar justifica  având în vedere faptul că vizita expertilor înainte de recoltare justifică şi înfiinţarea culturii.
 
3. Am observat că bugetul alocat acestui sprijin  este de numai 45 milioane euro.
 
Având în vedere că  un singur  beneficiar poate primi 4000 euro pe ambele cicluri de producţie , la un calcul sumar putem observa că doar un numar de aproximativ 11250 beneficiari vor intra la plată. 
 
Din experienţa anilor precedenţi putem observa că numărul beneficiarilor a crescut constant , doar în anul 2020 am avut peste 20000 beneficiari  iar în anul 2021 au intrat la plată în jur de 15000 beneficiari. După aproximările noastre anul acesta vom avea inscrişi în program un număr de 20000-25000 de solicitanţi. 
 
În acest context cerem majorarea plafonului cu cel puţin 35 milioane euro şi garantarea sumei de 4000 euro / beneficiar eligibil.
 
4. Propunem introducerea în ciclul 1 de producţie şi a următoarelor  legume, pe lângă tomate:    
 
- ardei gras,  kapia, gogoşar şi iute 1600 kg/1000 mp
- castraveţi , 3000 kg /1000 mp
- vinete, 2000 kg /1000 mp
- fasole urcatoare, 1000 kg/1000 mp,
 iar acestea să se regăsească şi pentru ciclul 2 de producţie alături de ceapa verde, spanac, salată verde pentru a nu crea supraproducţie de tomate în piaţa şi pentru a da posibilitatea fermierului să aleagă tipul de legume pe care il cultivă şi perioada optimă de cultivare, acesta având posibilitatea să opteze doar pentru ciclul 1 sau ciclul 2.
 
5. Pentru ceapă verde şi salată vă reamintim că acestea se comercialiează atât în pieţele agroalimentare cât şi către pieţele de engross, şi retail  la legatură /bucata , şi nu la kg, cum se specifica în DRAFT, punând în imposibilitate atât evaluatorii DAJ în determinarea cantităţilor comercializate cât şi  fermierii să factureze sau să emită file din carnetul de comercializare .
 
Propunem transformarea kg în bucaţi /legături astfel :
 
- Ceapă verde 4000 legaturi a 3-5 fire / 1000 mp
- Salată 3000 buc /1000 mp
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

adrian hora
11.01.2022, 09:04:06

vorbesc la pereti din pacate. in plus ii retrimite la scoala pe "specialistii" din minister. :)

+1 (1 vot)
Modifică Setările