Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Asociaţie: Cel mai mare beneficiar al scumpirilor este statul. Preţul gazelor pe piaţa en-gros a crescut exponenţial

2
9 Sep 2021 10:24:11
Autor: Afrodita Cicovschi

Creşterea preţurilor la gaze şi energie electrică, a creat cele mai mari avantaje statului, susţine Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, argumentându-şi în detaliu afirmaţia.

„Un înalt oficial CIA, spunea că dacă prezinţi publicului un scandal şi un vinovat, în spatele lui poţi ascunde un război. Aceasta este practica de 3 săptămâni de când preţurile la gaze au crescut exponenţial.
 
Creşterea preţurilor la gaze şi energie electrică, a creat cele mai mari avantaje statului: conectarea redevenţelor pentru gaze la preţurile de la Viena, a determinat o creştere a venituriulor din redevenţe cu cca. 500%; creşterea preţurilor a determinat creşterea veniturilor din TVA cu cca. 48%. Probabil asta explică baloanele de săpun aruncate pe piaţă de autorităţi, promovând scandaluri şi inventând vinovaţi:
 
  • preţurile la energie nu au crescut, explicaţia privind facturile mari ni se spune că se datorează greşelilor distribuitorilor/furnizorilor.
  • Gazprom este vinovat de preţurile mari din România, chiar dacă contractul de import gaze încheiat cu aceştia, în luna aprilie 2021, conform raportului privind piaţa de gaze al ANRE arată că preţul de achiziţie al gazelor este de 73,38 lei/MWh, adică sub preţul din acel moment de pe BRM 73,61 lei/MWh
  • preţul gazelor urmează să scadă după punerea în funcţiune a Nord Stream2, o afirmaţie care poate să fie valabilă Germania, Austria, dar nu şi pentru România.


După cum se poate vedea pe graficul evoluţiei preţului mediu pe BRM, preţurile gazelor naturale nu au atins nivelurile din anul 2019, dar cu toate acestea preţurile la consumatorul final au crescut cu până la 150%. Spre exemplu în luna iunie 2021 preţul mediu cu care sau vândut gazele pe piaţa angro a fost de 92,5 lei/MWh, iar preţul marfă ofertat pe piaţă clienţilor casnici din piaţa concurenţială a fost între 123 – 160 lei/MWh.
 
Autorităţile vorbesc de nişte ”vinovaţi inventaţi”, ascunzând în fapt principalul câştigător al scumpirilor – Statul Român şi în fapt convenindu i postura de a încasa foarte mulţi bani de pe urma consumatorilor~, a încheiat expertul în energie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Ionel Marcu
9.09.2021, 10:34:41

Au crescut veniturile din redevențe cu 500% dar România nu încasează redevențe pentru zăcămintele din Marea Neagră pentru că Dragnea a făcut o lege menită să alunge investitorii și să amâne începerea extracției cu câțiva ani, după ce legea asta va fi (a fost?) schimbată. „Mulțumim” (pl. suedeze), PSD, că l-ai promovat și susținut pe Dragnea!

+11 (11 voturi)
Till Eulenspiegel
9.09.2021, 10:57:03

cazzo are nevoie de bani pentru plata imprumuturilor, platiti rromani pana va iese liberalismul prin toate gaurile

-9 (9 voturi)
Modifică Setările