Asociaţie: Mandatul şefului ANRE ar fi trebuit să înceteze de drept la declararea incompatibilităţii de către ANI. Havrileţ: „Ne judecăm în instanţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Firma lui Havrileţ a avut contracte cu companii pe care ANRE le reglementează, dar preşedintele ANRE spune că are contractul de muncă suspendat, iar firma activează într-un domeniu liber  FOTO Mediafax
Firma lui Havrileţ a avut contracte cu companii pe care ANRE le reglementează, dar preşedintele ANRE spune că are contractul de muncă suspendat, iar firma activează într-un domeniu liber  FOTO Mediafax

Mandatul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ, ar fi trebui să înceteze de drept la momentul declarării incompatibilităţii de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI), în februarie 2015, consideră o asociaţie a consumatorilor. În replică, Havrileţ spune că a contestat raportul ANI, iar dosarul se află la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

ANI l-a declarat pe Havrileţ incompatibil încă din februarie 2015, dar acesta a contestat decizia, iar acum procesul se află la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit Asociaţiei Române a Consumatorilor de Utilităţi (ARCU), mandatul încetează de drept la apariţia unei incompatibilităţi, după cum prevede articolul 4 din legea de funcţionare a ANRE.

Articolul în cauză se prevede, la alineatul 13, că „Membrii Comitetului de reglementare acţionează în mod independent de orice interes al participanţilor la piaţa de energie electrică sau cea de gaze naturale, nu solicită şi nu acceptă instrucţiuni directe din partea vreunei entităţi publice ori private în îndeplinirea atribuţiilor de reglementare care le revin, nu desfăşoară activităţi cu caracter lucrativ în sectorul energiei electrice, termice şi al gazelor naturale, cu excepţia celor cu caracter didactic de instruire profesională, nu deţin acţiuni sau părţi sociale şi nu pot avea calitatea de membru în organele de conducere la societăţi comerciale cu obiect de activitate în sectorul energiei electrice, termice şi al gazelor naturale ori în orice alte domenii care se află în competenţa ANRE, în condiţiile legii“.

Următorul alineat se mai arată că această calitate de membru al Comitetului de Reglementare al ANRE încetează prin revocarea de către Parlament „la apariţia unei incompatibilităţi sau a unui impediment dintre cele prevazute la alin. (13)“. Adică atunci când aceştia derulează activităţi în domeniul energetic.

Potrivit propriei declaraţii de avere şi de interese, soţia lui Havrileţ deţine firma Gascop SRL, în vreme ce preşedintele ANRE a deţinut până de curând 95% din firma de consultanţă Hanigas, radiată între timp de la Registrul Comerţului.

Acelaşi articol, dar la alineatul 15 menţionează că „membrii Comitetului de Reglementare au obligaţia să notifice de îndată, în scris, Parlamentului apariţia oricareia dintre situaţiile de incomptibilitate prevazute la alin.(13). Până la decizia Parlamentului, membrul Comitetului de Reglementare este suspendat de drept“.

 

Havrileţ: „Ne judecăm la Înalta Curte“

Contactat de către „Adevărul“, Havrileţ spune că firma deţinută de soţia sa are ca obiect de activitate serviciile conexe, neactivând în domeniile supravegheate de către ANRE. El a mai spus că a contestat decizia ANI, iar dosarul se află la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„Potrivit legii, ca să ajungi membri în Comitetul de Reglementare, trebuie să ai o experienţă de cinci ani la o companie din domeniu. Compania activează în domeniul serviciilor conexe, este vorba de proiectare şi acesta este un sector liberalizat, nu este reglementat de ANRE. Conform Codului Muncii, eu am contractul suspendat cu această firmă. Puteam să îmi dau demisia, dar dacă aşa zice Codul Muncii, ce să fac? ANI a zis în 2015 că indiferent că am contractul suspendat, faptul că am un contract tot ar însemna un conflict de interese. În fiecare an se raportează la ACER (Agenţia Europeană de Cooperare în Domeniul Energiei - n.r.) această situaţie şi aceasta nu a găsit că ar fi conflict de interese. La Comisia Europeană se consideră a fi conflict de interese doar când se ia o decizie prin care s-ar favoriza direct firma. Dacă veneam de la Transgaz sau Transelectrica, ce făceam atunci? Veneam aici, suspendam contractul de muncă, făceam mandatul şi mă întorceam“, a spus Havrileţ.

Contract cu grupul E.ON

El a recunoscut că societatea a avut un contract cu o companie din grupul E.ON, iar acesta este este reglementat de către ANRE. „Firma a avut contract. Aceasta face antecontract cu toate firmele pe care le găseşte şi apoi când se face lucrarea în sine o acordă firmei care oferă preţul cel mai mic“, a punctat Havrileţ. 

El spune că toate contractele sunt raportate, iar firma Gascop nu activează într-un domeniu pe care ANRE îl reglementează, activând în domeniul serviciilor de proiectare, care este liberalizat.

În acest context, asociaţia consumatorilor cere investigarea şi clarificarea situaţiei.

„În aceste condiţii, ne întrebăm dacă nu cumva şi ceilalţi membri ai Comitetului de Reglementare au o răspundere în ascunderea acestui caz şi în prezervarea statutului actualului preşedinte al ANRE.

Sperăm ca organele abilitate ale statului să investigheze această situaţie, clarificând dacă nu cumva, conform prevederilor legale menţionate, preşedintele ANRE nu se face vinovat şi de uzurpare de calităţi oficiale. Corelativ, ar însemna şi că întregul Comitet de reglementare, în deplină cunoştinţă a îndatoririlor legale, s-ar face vinovat de ascunderea acestei posibile infracţiuni cu consecinţe grave la adresa consumatorilor“, se arată într-un comunicat ARCU.

Asociaţia cere Ministerului Energiei să reglementeze mai clar conflictul de interese. De asemenea, ARCU solicită şi consultarea consumatorilor în procesul de realizare a Strategiei Energetice.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite