Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Asociaţie: Măsurile de la 1 aprilie, praf în ochii consumatorilor de gaze. Unii furnizori au „anticipat” că se vor aplica aceleaşi soluţii şi au mărit preţurile

3
25 Feb 2022 12:50:08
Autor: Melania Agiu
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Asociaţia Energia Inteligentă (AEI) transmite, în contextul noilor măsuri anunţate pentru protejarea populaţiei de efectele creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale, că aruncarea la gunoi a tuturor propunerilor şi continuarea cu o schema de plafonare timp de un an, pentru mai puţin de jumatate din consumatorii casnici, la un preţ de două/ trei ori mai mare decât cel din 2020, este favorabilă pentru stat şi pentru furnizori.

„Încă o dată asistăm la cum se încearca să fie păcăliti românii prin prezentarea în prim plan a multiplelor măsuri care se iau pentru reducerea facturii la energie electrică (ştiut fiind faptul că nu energia este problema pentru consumatorii casnici şi non casnici mici, ci gazele) şi lipsa unor măsuri reale pentru diminuarea preţului la gaze pe termen scurt şi termen lung.
 
Aruncarea la gunoi a tuturor propunerilor şi continuarea cu o schemă de plafonare timp de un an, pentru mai puţin de jumatate din consumatorii casnici, la un preţ de 2,3 ori mai mare decât preţul din 2020, este favorabilă pentru stat (se asigură în continuare câştiguri la bugetul de stat prin TVA mărit, impozite şi supraimpozite mari extarse din sumele de bani plătite de consumatori) şi este schema cea mai favorabilă, din ce s-a prezentat, pentru furnizori. Consumatorii sunt din nou pierzătorii.”, susţine Dumitru Chisăliţă, preşedinte AEI.
 
„Brainstormingul realizat prin Comitetul Interministerial al Guvernului pentru identificarea unor măsuri care să scoată România din haosul introdus de schema de Plafonare/Compensare s-a finalizat cu aruncarea la gunoi a tuturor propunerilor realizate şi continuarea schemei de plafonare timp de un an.”, transmit specialiştii.
 
Conform acestora, încă o dată se dovedeşte că unii furnizori au „anticipat” zilele trecute ce s-a decis joi şi au acţionat în sensul creşterii preţului gazelor pe piaţa din România sub paravanul crizei din Ucraina.
 
Asociaţia mai arată că unii furnizori s-au grăbit zilele trecute să trimită facturi la preţuri imense consumatorilor – 1056 lei/MWh - tocmai pentru că au „anticipat” faptul că urma să se aplice o schemă care-i avantaja.
 
„Încă o dată se dovedeşte că cine poate „anticipa” are de câştigat, cine nu este bun de plată şi nu oricât ci de 2,3 ori mai mult decât plăteau în anul 2020. Concret un consumator care locuişte într-o casă medie şi plătea pentru gaze, într-o lună de iarnă a anului 2020, 804 lei/lună, urmează să achite 1840 lei/lună.
 
În fapt, dintre toate măsurile propuse Guvernului, a fost aleasă pentru gazele naturale măsura cea mai dezavantajoasă pentru consumatorii de gaze. Deşi puteam să avem măsuri care să reducă preţurile în factura de gaz pe termen scurt şi lung, să avem măsuri care să ne găsească pregătiţi pentru astfel de situaţii viitoare, s-a ales să fie sacrificaţi consumatorii în detrimentul câştigurilor la bugetul de stat prin TVA mărit, impozite şi supraimpozite mari extarse din sumele bani plătite de consumatori.”, explică specialiştii.
   
„Probabil cel mai deranjant este folosirea din nou şi din nou a modului de a păcăli românii prin prezentarea în prim plan a multiplelor măsuri care se iau pentru reducerea facturii la energie electrică (ştiut fiind faptul că nu energia este problema pentru consumatorii casnici şi non casnici mici, ci gazele) şi lipsa unor măsuri reale pentru diminuarea preţului la gaze pe termen scurt şi termen lung. Dintre toate schemele propuse, această schemă este cea mai avantajoasă pentru furnizori de gaze.”, au continuat reprezentanţii Asociaţiei.
 
 
Citeşte şi: Noi tarife la energie şi gaze. Cine va beneficia de aceste preţuri după 1 aprilie
 
Sub paravanul crizei Ruso - Ucraineană se forţează creşterea preţului gazelor în România
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

adrian hora
25.02.2022, 13:06:54

asociatia asta este politicoasa. ei spun de castiguri la bugetul de stat si nu castiguri ale jmekerilor care distribuie gazele. plus ale decidentilor politici care le baga teancuri de bani in conturi.(co)interesati si ei fireste.

+1 (1 vot)
ileana iliescu
25.02.2022, 13:33:29

Asociatia lu peste prajit,spune naiba cat este casa aia medie,ce suprafata are,cat de izolata este si daca nu zburda vantul printre giurgiuvele si pod, ce temperatura are in casa si pentru ce luna(cu ce temperatura medie exterioara) a platit 804lei/luna.Daca isi citeste indexul lunar si transmite consumul sau asteapta sa i citeasca contuarul furnizorul si ii face regularizare la 6 luni.Nu mai bagati frica in oameni ca daca toate facturile erau mari asa cum incercati sa anticipati ieseau oamenii in strada.Romania ,tara in care pana in 89 toti furau de pe unde lucrau de la stat,transformata acum in tara in care statul prin lichelele cocotate la cele mai inalte nivele fura de la popor.De ce,pai ca sa fure ei.Furnizorii de servicii sunt controlati si manipulati de politic,altfel nu apareau pe piata romanesca.

imacandi
25.02.2022, 14:02:09

inca o data se aplica smecheria pe care nici macar jurnalistii nu o vad(de fapt se fac ca nu o vad).Inlcusiv Tolontan se face ca ploua... Nimeni nu solicita guvernantilor sa defineasca ce e ste acela consumator vulnerabil din punct de vedere energetic si mai ales CUM se face diferentierea intre consumatori.statul acorda compensari si scheme de ajutor in limita unui anumit prag de consum ceea ce duce la situatii in care o persoana cu venituri mari(de exemplu orice ministru,vedeta Tv sau om de afaceri),poate beneficia de aceasta protectie daca se incadreaza intr-o limita de consum cand firesc ar fi fost ca diferentierea ar fi trebuit facuta dupa clase de venituri cum era cu ajutoarele la caldura. Alo,jurnalisti mercenari si obedienti,va faceti ca nu vedeti si nu ridicati problema autoritatilor.Rusine domnilor,rusine!

Modifică Setările