Asociaţie: Măsurile de la 1 aprilie, praf în ochii consumatorilor de gaze. Unii furnizori au „anticipat” că se vor aplica aceleaşi soluţii şi au mărit preţurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Asociaţia Energia Inteligentă (AEI) transmite, în contextul noilor măsuri anunţate pentru protejarea populaţiei de efectele creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale, că aruncarea la gunoi a tuturor propunerilor şi continuarea cu o schema de plafonare timp de un an, pentru mai puţin de jumatate din consumatorii casnici, la un preţ de două/ trei ori mai mare decât cel din 2020, este favorabilă pentru stat şi pentru furnizori.

„Încă o dată asistăm la cum se încearca să fie păcăliti românii prin prezentarea în prim plan a multiplelor măsuri care se iau pentru reducerea facturii la energie electrică (ştiut fiind faptul că nu energia este problema pentru consumatorii casnici şi non casnici mici, ci gazele) şi lipsa unor măsuri reale pentru diminuarea preţului la gaze pe termen scurt şi termen lung.

Aruncarea la gunoi a tuturor propunerilor şi continuarea cu o schemă de plafonare timp de un an, pentru mai puţin de jumatate din consumatorii casnici, la un preţ de 2,3 ori mai mare decât preţul din 2020, este favorabilă pentru stat (se asigură în continuare câştiguri la bugetul de stat prin TVA mărit, impozite şi supraimpozite mari extarse din sumele de bani plătite de consumatori) şi este schema cea mai favorabilă, din ce s-a prezentat, pentru furnizori. Consumatorii sunt din nou pierzătorii.”, susţine Dumitru Chisăliţă, preşedinte AEI.

„Brainstormingul realizat prin Comitetul Interministerial al Guvernului pentru identificarea unor măsuri care să scoată România din haosul introdus de schema de Plafonare/Compensare s-a finalizat cu aruncarea la gunoi a tuturor propunerilor realizate şi continuarea schemei de plafonare timp de un an.”, transmit specialiştii.

Conform acestora, încă o dată se dovedeşte că unii furnizori au „anticipat” zilele trecute ce s-a decis joi şi au acţionat în sensul creşterii preţului gazelor pe piaţa din România sub paravanul crizei din Ucraina.

Asociaţia mai arată că unii furnizori s-au grăbit zilele trecute să trimită facturi la preţuri imense consumatorilor – 1056 lei/MWh - tocmai pentru că au „anticipat” faptul că urma să se aplice o schemă care-i avantaja.

„Încă o dată se dovedeşte că cine poate „anticipa” are de câştigat, cine nu este bun de plată şi nu oricât ci de 2,3 ori mai mult decât plăteau în anul 2020. Concret un consumator care locuişte într-o casă medie şi plătea pentru gaze, într-o lună de iarnă a anului 2020, 804 lei/lună, urmează să achite 1840 lei/lună.

În fapt, dintre toate măsurile propuse Guvernului, a fost aleasă pentru gazele naturale măsura cea mai dezavantajoasă pentru consumatorii de gaze. Deşi puteam să avem măsuri care să reducă preţurile în factura de gaz pe termen scurt şi lung, să avem măsuri care să ne găsească pregătiţi pentru astfel de situaţii viitoare, s-a ales să fie sacrificaţi consumatorii în detrimentul câştigurilor la bugetul de stat prin TVA mărit, impozite şi supraimpozite mari extarse din sumele bani plătite de consumatori.”, explică specialiştii.

   

„Probabil cel mai deranjant este folosirea din nou şi din nou a modului de a păcăli românii prin prezentarea în prim plan a multiplelor măsuri care se iau pentru reducerea facturii la energie electrică (ştiut fiind faptul că nu energia este problema pentru consumatorii casnici şi non casnici mici, ci gazele) şi lipsa unor măsuri reale pentru diminuarea preţului la gaze pe termen scurt şi termen lung. Dintre toate schemele propuse, această schemă este cea mai avantajoasă pentru furnizori de gaze.”, au continuat reprezentanţii Asociaţiei.

Citeşte şi: Noi tarife la energie şi gaze. Cine va beneficia de aceste preţuri după 1 aprilie

Sub paravanul crizei Ruso - Ucraineană se forţează creşterea preţului gazelor în România

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite