Asociaţie: Plafonarea preţului la energie nu-i prea ajută pe români. Impactul facturii de gaze asupra bugetului familiei e prea mic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
energie electrica liberalizare piata bec contor electric

În Senatul României s-a dezbătut un proiect de lege privind măsurile de diminuare a preţurilor la gaze şi energie electrică care presupune aplicarea mai multor măsuri simultane: plafonare, subvenţionare, amânare, reduceri de taxe etc.

„Proiectul plafonării preţului la energie, departe de necesităţile reale ale consumatorilor”, consideră Asociaţia Energia Inteligentă.

Potrivit acesteia, un element surprinzător al acestui proiect îl constituie discrepanţa între măsurile alocate energiei electrice şi cele alocate gazelor naturale.

Astfel, măsurile prevăzute de reducere a impactului facturii de energie electrică sunt mult mai mari decât măsurile pentru gazele naturale, deşi impactul facturii de energie electrică în bugetul unei familii este mult mai mic decât impactul facturii de gaze în sezonul rece în bugetul familiei.

Ponderea costurilor cu energia electrică lunară al unui proprietar, al unui apartament de 3 camere, este de cca. 5% raportat la salariul mediu net, în timp ce ponderea gazelor naturale este de cca. 16%.

Concret, acest consumator ar trebui să plătească 473 lei/lună pentru gazele naturale, după aplicarea prevederilor privind compensarea-plafonarea preţului la gaze (faţă de 242 lei/lună cât plătea în anul 2020), şi să achite cca. 106 lei/lună pentru energie electrică, după aplicarea prevederilor privind compensarea-plafonarea preţului la energie electrică (faţă de 84 lei/lună cât plătea în anul 2020). Cu alte cuvinte, ni se prezintă ce reducere importantă la factură vor avea românii pentru energie electrică, ştiindu-se că cele mai mari costuri sunt cu gazele şi în fapt această măsură nu reprezintă un real ajutor (cel puţin nu la nivelul prezentat) pentru consumatori.

„Pentru a vedea modul incorect în care a fost realizat proiectul de lege vom face câteva raportări comparative între măsurile propuse pentru energie electrică şi cele pentru gaze, faţă de nivelul actual al preţurilor”, precizează Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei, prezentând calculele.

  Consum mediu lunar la nivel de România (kWh) Limita până la care se subvenţionează preţul,  conform proiectului de lege (kWh) Rapoarte   1 2 3=2/1 Energie electrică 125 300 2,4 Gaze naturale 3.150* 2.100 0,6

*) Calculat prin raportarea consumului casnic la 6 luni din an

  Preţ Marfă conform datelor BRM pentru Q1 2022 (lei/kWh) Compensaţia unitară conform proiectului de lege (lei/kWh) Rapoarte Preţ final   plafonat / preţ marfă plafonat conform proiectului de lege (lei/kWh) Rapoarte Preţul final de referinţă conform proiectului de lege (lei/kWh) Rapoarte   1 2 3=2/1 4 5=4/1 6 7=6/1 Energie electrică 0,497 0,291 0,58 1 / 0,52 2,0 0,68 1,4 Gaze naturale 0,514 0,082** 0,16 0,37 / 0,25 0,7 0,125 0,2

*) Calculat prin raportarea consumului casnic la 6 luni din an

**) Compensaţia calculată la 33% la un preţ mediu de 250 lei/kwh 

Măsurile propuse pentru energie electrică sunt mai mari decât cele pe gaze, deşi ponderea costului cu energia electrica este mai mică şi astfel în fapt oamenilor li se dau un ajutor mult mai mic decât li se promite şi de cât îşi imaginează aceştia. Este un joc de imagine care să arate publicului, câţi bani sau acordat pentru energie electrică şi să se piardă din discuţie faptul că banii care trebuie plătiţi de consumatori pentru gaze sunt foarte mulţi şi pentru care nu se acordă o subvenţie importantă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite