A.T. Kearney: Economia subterană din România a ajuns la aproape 40 de miliarde de euro în 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evaziunea fiscală diminuează veniturile bugetare şi, ca atare, scade calitatea serviciilor publice şi a infrastructurii
Evaziunea fiscală diminuează veniturile bugetare şi, ca atare, scade calitatea serviciilor publice şi a infrastructurii

Economia subterană din România a reprezentat în 2013 circa 28,4% din produsul intern brut, echivalent a 39,5 miliarde de euro, unul dintre cele mai mari nivele din Europa, ţara noastră fiind depăşită doar de Bulgaria, unde procentul este de 31% din PIB, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanţă AT Kearney, citat de Hotnews.

Potrivit sursei citate, în termeni absoluti, cele 39,5 miliarde de euro sunt peste nivelul de 38,3 miliarde de euro consemnate în 2012. În 2011, economia gri însuma 38,8 miliarde de euro.

„Iniţiativele de a încuraja participarea la economia formală rămân un mecanism puternic, în ultimii ani mai multe ţări operând reduceri ale nivelului contribuţiilor sociale  pentru a descuraja evaziunea sau trecând la cota unica. Drept este că Slovacia, una dintre ţările care au adoptat printre primele cota unică, a abandonat acest mecanism în 2013 dupa 9 ani de functionare. Chiar dacă exemplul slovac nu a fost urmat până acum, există discuţii privind revenirea la un impozit progresiv în Bulgaria şi România. Construcţiile, retailul şi turismul sunt cele mai afectate de evaziune“, se arată în studiu.

Un raport din luna septembrie al Consiliului Fiscal arăta că evaziunea fiscală se ridica în 2012 la 81 de miliarde de lei, faţă de 57 de miliarde, cât era în 2008.

Mai puteţi citi:

Amenzi de 25.000 de lei pentru evaziune fiscală

La finele săptămânii trecute poliţiştii maramureşeni au efectuat mai multe acţiuni de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale. În cadrul acestora au fost aplicate sancţiuni de 25.000 de lei şi au fost confiscate aproximativ 2.000 de kilograme de fructe şi legume. 

Evaziune fiscală de peste 2 milioane de lei din exploatarea produselor de balastieră. Percheziţii la 17 persoane şi firme din Botoşani

Poliţiştii fac, joi, 12 decembrie, 17 percheziţii în judeţul Botoşani, la mai multe firme şi la locuinţele unor persoane suspectate de evaziune fiscală, după ce ar fi exploatat nelegal şi ar fi vândut peste 56.000 de tone de produse de balastieră, prejudiciul produs fiind estimat la peste două milioane de lei.

Evaziunea fiscală se menţine în top. Ilegalităţi cu produse de panificaţie în valoare de peste 6 milioane de lei

Evaziunea fiscală s-a menţinut în topul fărădelegilor comise în acest an. Poliţiştii călărăşeni au descoperit şi cercetează cu 27 % mai multe infracţiuni, valoarea măsurilor asiguratorii dispuse pentru acoperirea prejudiciului fiind de peste 42.000.000 lei.

Evaziune de un milion de lei într-un centru de fier vechi din Hunedoara

Un tânăr de 21 de ani a fost reţinut de poliţişti şi va fi prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru infracţiunea de evaziune fiscală. Hunedoreanul este administrator al unui centru de colectare a fierului vechi şi a fost acuzat că a produs pagube de peste un milion de lei statului român.

Cinci persoane au fost condamnate la închisoare pentru evaziune fiscală. Prejudiciul depăşeşte un milion de lei

O femeie de 39 de ani din Craiova a fost condamnată defintiv la trei ani de închisoare pentru săvîrşirea infracţiunii de evaziune fiscală. Claudia Ene împreună cu alte trei persoane au reuşit să aducă statului un prejudiciu de peste un milion de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite