Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Atenţie, se deschid pungile!

4
5 Aug 2014 18:13:39
Dan Străuţ

După mai mulţi ani de austeritate, în care şi cei mai generoşi investitori au fost – cum se spune – strânşi la pungă, vânzările şi cifrele de afaceri au început să crească abrupt, spre surprinderea tuturor celor care contemplează cadranele economiei.

Au început să crească nu atât vânzările banale, din pieţe, benzinării şi hipermarketuri, cât cele care presupun cheltuieli masive din partea cumpărătorilor.

Maşinile scumpe şi chiar tractoarele agricole, construcţiile rezidenţiale noi, tablourile de înaltă cotaţie din casele de licitaţii, titlurile de stat, unităţile de fond la organismele de plasament colectiv, pachete groase de acţiuni, participaţii semnificative sau chiar majoritare în bănci şi companii – toate acestea şi încă multe altele – au încins pieţele în prima jumătate a lui 2014.

În majoritatea cazurilor, au fost afişate creşteri de 100% şi peste, atât la vânzări, cât şi la nivelul intenţiei de cumpărare (a se vedea înghesuiala de pe piaţa titlurilor de stat, unde cererea investitorilor este de patru ori cât oferta Finanţelor).

Pluteşte, peste aceste pieţe, un fel de avertizare de genul „Atenţie, se deschid pungile“, iar vânzătorii caută disperaţi marfă nouă pentru a satisface pofta pantagruelică a cumpărătorilor.

Şi nu e ficţiune, suntem în România anului 2014, în care cotele de livrare ale maşinilor scumpe alocate ţării noastre au fost depăşite, administratorii de fonduri trec praguri nesperate ale activelor, cotaţiile obiectelor de artă ating record după record... într-un cuvânt fenomenul „Black Friday“ este la ordinea zilei.

Suntem în aceeaşi Românie în care, e adevărat, mai mult de jumătate din populaţie abia îşi acoperă necesarul de trai din veniturile lunare, dar nu despre asta vorbim aici.

Ce i-o fi determinat pe marii proprietari de bani să iasă la cumpărături? Să fie frica de Fisc sau de vreo lege care va impune un control mai strict al averilor? Să fie frica de normativul care va limita drastic tranzacţiile cu bani gheaţă?

Ar putea fi câte ceva din toate astea, aşa cum foarte bine ar putea fi doar simpla apariţie a unui moment mai mult decât favorabil cumpărăturilor, speculat cu măiestrie de investitori.

Dar marea întrebare este de unde vin aceste cascade de bani lichizi, într-o perioadă în care băncile sunt la cota de avarie a creditării, iar alte surse de finanţare (vorbim despre surse curate) nu prea s-au remarcat pe pieţele noastre de profil.

De unde vin, de unde nu vin, important este că se deschid pungile şi cei care au remarcat fenomenul au acum un alt mesaj: va veni şi reversul medaliei, va trece şi acest val, şi scumpeturile cumpărate acum din motive de refugiu financiar vor fi scoase la mezat.

Se va întoarce oarecum roata, pungile se vor închide din nou sau, în jargonul cunoscătorilor, „Ce e cash ca valul trece“.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Biky
5.08.2014, 21:47:55

Multe semne de întrebare in articolul publicat de D-tra!... ...adaug si "eu" una simplista,...dar care sa le cuprindă pe toate,...de ce oare?...nu vom afla poate niciodata! ...răspunsurile la întrebările D-stra,...VOM-TRAI-si-vom-VEDEA!!!

0 (2 voturi)
Utilizator Adevărul
5.08.2014, 22:51:28

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
5.08.2014, 23:10:12

Comentariu considerat abuziv.

Vanatorul/d.c.
6.08.2014, 09:32:46

Domnule Dan Straut , iata ce spun datelle Centralei Riscului de Credit din cadrul BNR: " Restanţele la creditele acordate de bănci au crescut, în iunie faţă de mai 2014, cu 232 de milioane de lei şi au ajuns la 33,422 miliarde echivalent lei.. Din suma totală a restanţelor, 89% (29,774 miliarde de lei) sunt credite neplătite de peste 90 de zile. În cazul persoanelor fizice, restanţele la bănci au crescut în iunie 2014 faţă de luna anterioară cu 37 de milioane de lei (0,53%), până la 6,989 miliarde de lei. Pe ultimele 12 luni, sumele restante înregistrate de populaţie au fost, însă, în creştere cu 646 milioane de lei (10,18%), de la 6,343 miliarde de lei în iulie 2013, la 6,989 miliarde de lei în iunie anul acesta. Aproape 92% din totalul sumelor res­tante ale persoanelor fizice, în iunie 2014, reprezentau întârzieri la plată mai mari de 90 de zile." Pe de altă parte "numărul de restanţieri persoane fizice a scăzut în ultimul an de la 199.184 persoane în iulie 2013 la 186.008 în iunie 2014 (6,61%)" Ce spun cifrele ? Marea majoritate a populatiei saraceste pe zi ce trece, in favoarea unei minoritati ale caror venituri sunt pe crestere. Iar asta dovedeste ca ne aflam in criza, criza demonstrata si de faptul ca, desi birurile puse pe venituri (si nu numai) au crescut si ca nr. dar si ca valoare insumata, guvernul redistribuie banii destinati initial investitiilor, catre cheltuielile cu asistenta sociala. Asa se explica si "apetitul" pentru "cumparaturi" ale celor care au acumulari financiare, fie persoane fizice fie firme mai mici sau mai mari sau corporatii. Se stie ca daca ai bani, pe timp de criza nu vinzi. Cumperi tot..!

0 (2 voturi)
Modifică Setările