Atenţie la suplimentele alimentare! Inspectorii de la Protecţia Consumatorului au oprit de la comercializare peste 600 de kilograme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
suplimente alimentare

Controalele efectuate de inspectorii ANPC au scos la iveală faptul că mai bine de jumătate dintre distribuitorii de suplimente alimentare nu respectau normele legale în vigoare, unii dintre ei modificând chiar data de valabilitate a produselor sau promovând suplimente alimentare care ar fi vindecat inclusiv cancerul.

Inspectorii de la protecţia Consumatorului au efectuat în ultima săptămână o serie de controale asupra a 531 de comercianţi de suplimente alimentare, constatând că mai bine de jumătate (54%) nu respectă prevederile legale privind vânzarea, etichetarea şi chiar publicitatea pentru astfel de produse.

 Potrivit ANPC, 289 de comercianţi nu au respectat normele privind protecţia consumatorilor. „A fost verificată o cantitate de 12.074 kg suplimente alimentare, din care circa 605 kg (5%) nu se încadrau în prevederile actelor normative în vigoare”, a informat autoritatea, precizând că a oprit temporar de la comercializare 294 kg suplimente alimentare în valoare de 49.119 lei până la intrarea în legalitate.

Alte 38 kg de produse au fost oprite definitiv de la vânzare pentru că expiraseră, adaugă ANPC, informând că a aplicat 322 sancţiuni contravenţionale, constând în 141 amenzi contravenţionale însumând 354.100 lei şi 181 avertismente, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Printre principalele abateri constatate se numără vânzarea unor produse expirate sau cu durata valabilităţii modificată de comercianţi, lipsa informaţiilor care să permită alegerea sortimentului dorit, dar şi a avertismentelor obligatorii.

Tratamente pentru boli grave?

Inspectorii au găsit şi suplimente alimentare pe care se menţiona că ar avea proprietăţi de prevenire, tratare sau vindecare a unor boli.

„Prin modul de prezentare a informaţiilor respective se influenţează direct sau indirect comportamentul consumatorilor în legătură cu aceste produse sau este susceptibil a se influenţa comportamentul consumatorilor, exploatându-se  teama de boli grave, precum cancer, ciroză hepaticã, leucemie, sclerozã în plãci etc”, precizează ANPC.

Dintre exemplele de pliante publicitare înşelătoare, ANPC enumeră “Tratamente naturale pentru boli grave: cancer, leucemie, scleroză în plăci, lupus vulgaris, hepatitã şi cirozã hepaticã, diabet zaharat, paralizii, distrofii musculare, astm bronşic, psoriazis, litiaze biliare şi renale, reumatism” sau „Remedii naturale prin poştã: ulcer gastro-duodenal, ulcer varicos, arteritã, varice...”

„Pliantul prezintã menţiuni privind vindecarea unor boli, acestea fiind chiar evidenţiate în text: “Este un produs unic, …, cu o varietate impresionantã de cãi prin care acţioneazã pentru menţinerea sãnãtãţii şi pentru vindecarea bolilor”

 ANPC are o serie de sfaturi pentru consumatori:

-  Acordaţi o atenţie deosebită la cumpărarea suplimentelor alimentare i informaţi-vă, înainte de achiziţionarea lor, despre efectele lor asupra organismului.

- Utilizaţi numai suplimentele alimentare indicate de medicul de familie, solicitaţi opinia acestuia cu privire la efectele pe care le poate avea asupra organismului dumneavoastră.

-  Suplimentele alimentare se comercializează numai sub formă preambalată.

-  Refuzaţi produsele care nu sunt comercializate în ambalajul original.

-  Refuzaţi produsele care sunt prezentate într-un ambalaj necorespunzător şi care nu asigură integritatea produsului.

-  Refuzaţi produsele pentru care aveţi îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare.

-  Refuzaţi produsele care prezint data durabilităţii minimale modificată sau depăşită.

- La cumpărarea suplimentelor alimentare, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs.

-  Nu cumpăraţi  suplimente alimentare din locuri neautorizate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite