Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Atenţie la tabloul de bord al afacerii România!

12
25 Feb 2014 20:24:37
Dan Străuţ
Economia, tablou de bord
Economia, tablou de bord

Clocotul în care au dat în aceste zile luptele politice aprinde mai multe beculeţe roşii, de posibilă avarie, pe tabloul de bord al economiei româneşti. Dar protagoniştii acestui război – culmea, chiar cei care conduc într-un fel sau altul economia – nu dau semne că i-ar preocupa consecinţele conflictelor pe care le escaladează.

Desigur, pe tabloul nostru de bord avem o puzderie de lumini verzi, care arată că anumite sectoare din economie merg bine-mersi ori şi-au inversat trendul din descendent în ascendent.

Exporturile, spre exemplu, au avut în 2013 o creştere nu doar strict contabilă, ci şi una structurală, calitativă, cu mai multă valoare adăugată, cu mai multe ţări dinafara UE ca parteneri comerciali, cu deficit aproape zero la alimente şi cu recucerirea unor pieţe abandonate în anii '90.

În industrie şi servicii, cel mai mult au crescut afacerile sofisticate, şi aici avem o altă lumină verde care arată că începem să ne şi integrăm în piaţa comunitară, la care doar am aderat în 2007.

Despre agricultură, ce să mai vorbim, poate că n-a fost doar norocul vremii favorabile, poate au fost şi unele abordări profesioniste ale sectorului, care au adus recordurile postdecembriste consemnate anul trecut.

Încă o lumină verde: investiţiile străine au început din nou să crească, şi nu doar într-un mod speculativ. Cele mai multe au fost intrări de participare la capital sau de iniţiere a unor afaceri noi, astfel că nu vor ieşi prea curând.

În fine, Guvernul s-a mai lăudat recent cu câteva realizări sectoriale (beculeţe verzi pe tabloul de bord al economiei), cum ar fi menţinerea sub control a deficitului bugetar, absorbţia accelerată a fondurilor europene şi, bineînţeles, creşterea PIB de 3,5%.

Dar vai, tocmai acest Guvern performant dă semne că a ajuns în impas şi îşi întoarce faţa de la economie. Anunţă taxe aproape imposibil de digerat pentru mediul de afaceri, mimează dialogul cu investitorii (apoi scoate din joben tot felul de surprize legislative) şi schimbă din nou regulile în timpul jocului.

Cum se văd toate acestea pe tabloul de bord? În primul rând, verdele de la cursul de schimb, oarecum stabil în ultima perioadă, se transformă în galben spre roşu.

Analiştii băncilor anticipează deja o depreciere a leului până peste pragul de 4,55 faţă de euro, pe fondul tensiunilor politice.

O altă posibilă avarie vine din relaţia cu FMI, către care Guvernul tocmai încropeşte o scrisoare de intenţie. Dacă în această scrisoare trece şi acciza suplimentară de 7 eurocenţi pe carburanţi, riscă să nu i-o semneze preşedintele României, iar fără avizul de la Cotroceni se blochează acordul.
Blocându-se acordul, Comisia Europeană ne va acorda doar 85% cofinanţare la fondurile structurale, în loc de 95%, şi aceasta ar fi – pe lângă un semnal extrem de prost pentru investitorii care mizează pe România – o primă pierdere concretă, exprimată în bani, cauzată de neatenţia politicienilor faţă de semnalele de pe bordul economiei.

Atenţie, aşadar, la tabloul de bord al afacerii România, pentru că o greşeală de pilotaj în aceste momente delicate pe plan internaţional ne va costa pe toţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

654815544566
25.02.2014, 21:08:03

"Exporturile ... au avut ... o creştere nu doar strict contabilă, ci şi una structurală, calitativă, cu mai multă valoare adăugată" -- sa ma cca pe mine de ras si alta nu Poti sa-mi dai un singur exemplu? "absorbţia accelerată a fondurilor europene" - minciuna gogonata, absorbtia fondurilor se face dupa ce se incaseaza banii europei, nu cand se semneaza contractul de la semnare pana la incasare ...e cale lunga. si cum majoritatea contractelor sunt pentru administratia publica, o parte insemnata vor fi refuzate la plata - din cauza coruptiei evidente "Despre agricultură, ce să mai vorbim, poate că n-a fost doar norocul vremii favorabile" - e clar, toamna cand mergi prin romania abunda exemplele de agrucultura industrializata cu calu si caruta :)))) "În industrie şi servicii, cel mai mult au crescut afacerile sofisticate" - jur ca esti popa, vorbesti de lucruri sfinte fara sa dai un exemplu palpabil :))))) "verdele de la cursul de schimb, oarecum stabil în ultima perioadă, se transformă în galben spre roşu" - care verde? ca avem cursul asta din 2012 de cand a luat-o razna rata de schimb "o greşeală de pilotaj în aceste momente delicate pe plan internaţional ne va costa pe toţi" - pilotaj presupune ca cineva are volanul in mana, din pacate la volan nu e nimeni din fericire avem copilot care zambeste la volanul buclucas care se invarte dupa cum bate vantu ps. amuzant articol :))) n-am mai ras de mult asa

-1 (5 voturi)
Dan Străuţ
26.02.2014, 01:42:13

Asa este, dar eu nu pot sa ma bazez decat pe datele statistice oficiale, publice, chiar daca ele arata (prea) bine. Le-am listat pentru a arata in contrast, in a doua parte a articolului, ca realiteatea este cu totul alta. Daca aveti alte date referitoare la exporturi, fonduri europene etc. - va rog sa le listati si sa aratati ca astea oficiale nu sunt cele reale. Avertismentul meu se indreapta exact aici, catre cei care au volanul, chiar il au, dar care conduc cu ochii inchisi. Va rog sa cititi si partea a doua a articollului. Multumesc anticipat

+3 (3 voturi)
Berliba Vlad
26.02.2014, 00:28:51

Eu cred ca in locul politicienilor ar fi mai util un panou de bord ca cel pe care l-ati facut. In felul acesta fiecare om poate sa vada clar care este influenta actiunilor lui asupra economiei.

+1 (1 vot)
Dan Străuţ
26.02.2014, 02:03:18

Da, multumesc pentru sugestie, am mai realizat un astfel de panou (foarte bine exprimat, panou in loc de tablou!) de bord in 2012 (a se vedea ilustratia de la intrarea in articol), dar atunci reactiile au fost aproape de zero. Asta m-a indemnat sa atrag atentia, acum, asupra pericolelor. Sunt convins ca in acest iures politic este un pic anacronic sa venim cu un PANOU economic. Dar n-au intrat zilele in sac, inca se mai poate lucra. Va rog, in acest sens, sa-mi transmiteti o formula grafica prin care sa aratam plastic adevarata situatie a economiei. Multumesc anticipat

+2 (2 voturi)
Berliba Vlad
26.02.2014, 02:33:13

Imi pare rau nu am o formula grafica. Oricum Institutul National de Statistica sau portalul eRomania ar trebui sa aiba astfel de reprezentari grafice.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările