Au fost mărite sancţiunile pentru nerespectarea legislaţiei privind emisiile industriale. Lipsa autorizaţiei de mediu va fi sancţionată cu 500.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barna Tánczos Foto Inquam Photos
Barna Tánczos Foto Inquam Photos

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 278/2013 privind emisiile industriale. Amenda pentru funcţionarea fără autorizaţie de mediu poate ajunge la 500.000 de lei, faţă de 100.000 de lei. Mai mult, au fost introduse prevederi care să nu mai permită achitarea la jumătate a amenzilor.

„Proiectul de lege presupune introducerea de sancţiuni în funcţie de gravitatea faptei, în conformitate cu practica la nivel european. Astfel, au fost introduse exceptări de la unele prevederi ale Ordonanţei nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, care să nu mai permită achitarea la jumătate a amenzilor, sau suspendarea executării sancţiunii contravenţionale complementare ce constă în suspendarea funcţionării instalaţiilor, până la data conformării, atât pentru funcţionarea fără autorizaţie integrată de mediu, (nerespectarea prevederilor art. 4 alin. (1) din lege), cât şi pentru nerespectarea prevederilor autorizaţiei integrate de mediu. Adoptarea, de către Parlament, a prezentului proiect de lege, ar atrage după sine clasarea procedurii de infringement deschise de Comisia Europeană împotriva României, în acest domeniu”, a transmis, joi, Ministerul Mediului, într-un comunicat de presă.

Executivul european a trimis României o scrisoare de punere în întârziere prin care solicita alinierea legislaţiei naţionale la Directiva UE privind emisiile industriale, în ceea ce priveşte sancţiunile, pentru care Comisia Europeană a precizat că trebuie să fie eficiente, descurajante şi proporţionale cu încălcările. Acest moment a reprezentat deschiderea formală a procedurii de infringement.

Ministerul precizează că noul proiect de lege prevede sancţiuni cuprinse între 50.000 lei şi 80.000 lei pentru nerespectarea prevederilor privind exploatarea şi controlarea instalaţiilor de incinerare şi coincinerare a deşeurilor de către o persoană fizică care nu are pregătirea şi competenţa necesare. În varianta actuală a legii, această faptă se sancţionează cu amendă cuprinsă între 15.000 şi 30.000 lei.

„Pentru nerespectarea prevederilor privind funcţionarea fără autorizaţie integrată de mediu a oricărei instalaţii aflate în domeniul prevenirii şi controlului integrat al poluării, sancţiunea se majorează la o valoare cuprinsă între 150.000 şi 500.000 lei, în condiţiile în care, în prezent, această sancţiune este cuprinsă între 50.000 şi 100.000 lei. Au fost introduse şi sancţiuni noi, de natură penală. Astfel, se va sancţiona cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă penală funcţionarea fără autorizaţie integrată de mediu/autorizaţie de mediu ori continuarea activităţii după ce s-a dispus aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare de suspendare a activităţii”, a mai precizat Ministerul Mediului.

Potrivit sursei citate, tot cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă, se sancţionează funcţionarea în condiţiile în care instalaţia pune în pericol viaţa sau sănătatea umană, animală sau vegetală, operarea după aducerea de modificări substanţiale oricărei instalaţii sau instalaţii de ardere, instalaţii de incinerare a deşeurilor sau instalaţie de coincinerare a deşeurilor, fără a deţine autorizaţie integrată de mediu/autorizaţie de mediu care să includă şi condiţii de funcţionare corespunzătoare modificărilor.

„În concluzie, actul normativ este justificat de necesitatea asigurării unui cadru legal care să permită şi să respecte aplicarea corespunzătoare a prevederilor Directivei 2010/75/UE, astfel încât dispoziţiile art. 79 din respectiva directivă, cu privire la stabilirea unor sancţiuni eficiente, proporţionale şi cu efect descurajant, care garantează aplicarea corespunzătoare a legislaţiei specifice domeniului”, se mai arată în dociumentul citat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite