Aurescu pledează pentru coridorul România-Bulgaria-Grecia, care va lega sistemele de gaze ale celor trei ţări pe axa nord-sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interconectarea reţelelor de gaze dintre România şi Bulgaria reprezintă un element foarte important pentru securitatea energetică a Europei, a declarat Daniel Mitov, ministrul bulgar de Externe, în vreme ce omologul său român, Bogdan Aurescu, a pledat şi pentru coridorul România-Bulgaria-Grecia.

„Sud-estul Europei este foarte dependent de aprovizionarea cu gaz din Rusia şi ca urmare a apropierii de Ucraina această problemă este tot mai evidentă. Aceste state (din sud-estul Europei) au un potenţial imens de a-şi diversifica sursele de gaz şi crrearea unei pieţe energetice europene care să asigure gaze pentru toţi cetăţenii UE este o sarcină care nu mai trebuie amânată. În acest sens, edificarea unor sisteme de interconectare între Bulgaria şi România reprezintă un element foarte important pentru arhitectura securităţii energetice a Europei, pe axa nord-sud“, a declarat, joi, la Bucureşti, Daniel Mitov, ministrul Afacerilor Externe din Bulgaria.

„Cu siguranţă veţi fi de acord cu mine că securitatea ne face mai puternici, nu doar cea energetică. Pentru noi este de o importanţă prioritară să se facă această conectare cu România“, a mai spus Mitov.

În schimb, Bogdan Aurescu, ministrul român de Externe, a precizat că a discutat cu omologul bulgar „cât de important este ca interconectorul de gaz dintre România şi Bulgaria să se finalizeze cât mai rapid, dar, în egală măsură, am discutat şi despre un alt proiect care este susţinut de către cele două state şi anume coridorul vertical România-Bulgaria-Grecia“.

România şi Bulgaria trebuiau să îşi interconecteze deja sistemele de transport pentru gazele naturale pe ruta Giurgiu-Ruse, dar lucrările întâmpină probleme la subtraversarea Dunării.

Conectarea pe axa nord-sud România-Bulgaria-Grecia a apărut mai pregnant în discursul public al autorităţilor după anularea gazoductului South Stream de către Rusia, ca urmare a opoziţiei Comisiei Europene. Aceasta acuza Gazprom că încalcă legislaţia comunitară, care interzice ca producătorii şi furnizorii să fie în acelaşi timp şi transportatori şi cerea ca South Stream să fie accesibil şi terţilor. 

Ideea unei conectări nord-sud a apărut şi în anii anteriori, ca alternativă la Gazprom, prin instalarea unui terminal de gaze naturale lichefiate în nordul Greciei, de unde să fie alimentată cu gaze regiunea Balcanilor.

Recent, Slovacia a propus interconectarea sistemului său de gazoducte cu cel ucrainean şi cel românesc, ca măsură de alimentare a Balcanilor.

Gazprom a redus de mai multe ori livrările de gaze destinate Europei de Est din septembrie încoace, fiind afectate atât România, cât şi Polonia, Austria, Slovacia sau Ungaria. 

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/gazprom-gaze" target="_blank">View the story "gazprom gaze" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite