Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Autorităţile ar putea propune o nouă măsură care să ieftinească carburanţii, dacă reducerea de 50 de bani nu are impact

2
28 Jun 2022 11:13:12
Autor: Melania Agiu
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Coaliţia de la guvernare va analiza în următoarea perioadă dacă este cazul să vină cu o altă măsură care să reducă efectiv preţul carburanţilor, dacă acea compensare de 50 de bani nu are impactul aşteptat, a afirmat ministrul Economiei, Florin Spătaru.

Într-un interviu acordat Agerpres ministrul a transmis că reducerea taxelor încasate de stat nu va duce la ieftinirea carburanţilor.
 
Totodată, ministerul pregăteşte o schemă de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare, atât pentru investiţii noi, cât şi pentru extinderea celei existente, potrivit oficialului guvernamental. Aceasta în contextul în care există interes din partea mai multor companii de a-şi reloca producţia în România, inclusiv din Rusia, Ucraina şi Belarus.
 
Întrebat despre cum s-a ajuns la compensarea preţului carburanţilor cu 50 de bani Florin Spătaru a transmis: „După cum ştiţi, Partidul Social Democrat a venit cu propunerea plafonării. În coaliţie s-a discutat această variantă ca o primă măsură pentru a putea să contracarăm această creştere a preţurilor.
 
Suma exactă a fost propusă sau a venit în urma consultărilor şi a estimărilor bugetare făcute de către cei care se ocupă în mod direct de acest demers, dar este o măsură pe trei luni, urmând să evaluăm care este impactul pe care îl are asupra preţului combustibililor.
 
Urmează ca, după cele trei luni sau în cursul celor trei luni, să vedem dacă este o măsură bună sau ar urma să venim cu o măsură, să zicem, care să ducă efectiv la scăderea preţurilor la pompă.”
 
„Cei 50 bani bineînţeles că vor diminua preţul la pompă, cel puţin în primele zile. Rămâne de văzut dacă acest impact va continua, se va regăsi şi pe parcursul celor trei luni de zile, urmând ca după aceea să se ia o măsură în coaliţie în acest sens.”, a mai transmis oficialul.
 
Conform sursei citate decizia luată de autorităţi este una temporară.
 
„După cum ştiţi, Partidul Social Democrat a susţinut varianta plafonării. Acum, decizia luată în coaliţie, din punctul meu de vedere, este o decizie temporară. Se va vedea dacă a fost o decizie bună sau nu. Urmează ca, bineînţeles, celelalte propuneri care au venit din partea Partidului Social Democrat să fie rediscutate.”
 
Întrebat dacă s-a pus şi problema unei reduceri de taxe, ministrul a explicat: „Din analiza pe care am făcut-o, realizată şi la nivelul celorlalte ţări din Uniunea Europeană, reducerea taxelor nu a dus la o scădere efectivă a preţului la pompă. Mai mult decât atât, accizele care sunt aplicate în acest moment în România sunt la nivel minimal şi atunci scăderea accizei ar fi dus România într-o situaţie de infringement. De aceea decizia partidelor din coaliţie a fost să nu ne ducem către reducerea taxelor.
 
Despre schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare, Florin Spătaru a precizat că a fost postată în transparenţă decizională schema de ajutor de stat. 
 
„Este o schemă aşteptată de industrie, de sector, care va veni în sprijinul dezvoltărilor capacităţilor de producţie pentru acest sector economic.
 
Este o schemă multianuală, iar valoare de 300 de milioane de euro pentru un număr maxim de 20 de proiecte, urmând ca ea să poată fi implementată începând din luna septembrie anul acesta şi pentru anul următor. În momentul în care o astfel de schemă va avea succes, ne gândim foarte serios ca ea să fie extinsă pe o perioadă mai lungă de timp şi eventual valoarea să fie majorată printr-o notificare la Comisia Europeană.
Banii vor proveni din bugetul de stat şi practic vor susţine investiţiile în liniile de producţie care vor avea şi o componentă de reducere a emisiilor de dioxid de carbon şi vor duce la dezvoltarea unor linii de producţie în linie cu obiectivele majore ale Comisiei Europene şi declarate la nivel european.”
 
Ce companii pot accesa aceşti bani?
 
„Avem o listă a codurilor CAEN. În principal cei din industria prelucrătoare, din industria automotive, dar, de asemenea, şi din industrii conexe, care asigură materiale pentru sectoarele construcţiilor, de exemplu, sau alte sectoare adiacente.”
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

mircea miricioiu
28.06.2022, 12:34:39

" daca reducerea cu 50 de bani nu are impact " ??????? oameni buni, voi sunteti intregi la minte ? dupa ce o astfel de masura este pur si simplu umilitoare la adresa romanilor, de ce mai faceti astfel de experimente, dand impresia populatiei ca va preocupa ceva din viata ei, din interesele ei firesti ? acum ciompalacul nu mai vorbeste de 50 de bani la litru. chiar si el a inteles lucrul simplu ca sunt penibili. el, ipochimenul, vorbeste de 5 lei la 10 litri. ei ? e altceva, nu-i asa ? e 5 lei deja. in curand va deveni 20 de lei la un plin. pai 20 de lei e de ici , de colo ? da de ce ma mai intreb eu de ce. pentru ca toata viata asta politica a celor de la guvernare, si, in general, a tuturor celor care iau bani de la stat ca sa se delecteze prin casa poporului cu un pranz care costa doar 5 lei, cu o pensie de 5000 de lei dupa 4 ani de mandat, cu secretare si echipa de deservire, sau prin palatele victoria, cotroceni sau aiurea, este de fapt sinecura, toate actiunile asa-zisilor politicieni sunt niste demersuri facute la plesneala, sau cum spune pe drept cuvant deja clasicul catu, este " golaneala ". iar noi suntem bietii spectatori care platesc biletul de intrare doar ca sa vada niste scamatori, meseriasi in a escamota realitatea cruda a incompetentei lor insisi, orientati doar spre inavutire cu pretul ( platit deja ) a devalizarii tarii sau chiar vanzarii ei.

ionescu ion
28.06.2022, 14:48:40

Daca reducerea nu are impact o sa vina cu o noua reducere. Una de 5 bani, 10 bani, 15-25 de bani.

Modifică Setările