Autorităţile schimbă din nou redevenţa la gaze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Redevenţa la gazele naturale nu va mai fi calculată în funcţie de preţul din Austria. Autorităţile s-au răzgândit la mai puţin de jumătate de an după ce au implementat acest sistem de calcul, care a adus atunci numeroase critici din partea producătorilor.

Autoritatea Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) va elabora aşadar, până la sfârşitul anului, o nouă formulă de calcul a redevenţei pe care o plătesc companiile, care va folosi un preţ de referinţă de pe piaţa autohtonă (bursele OPCOM şi Bursa Română de Mărfuri - BRM). „Vom veni cu o nouă formulă”, a declarat Dorin Ursărescu, consilierul preşedintelui ANRM, care a spus că se va renunţa la Baumgarten (bursa de la Viena), potrivit Economica.net.

Formula de calcul va ţine cont de specificul fiecărui zăcământ şi va fi „în funcţie de puterea calorifică a gazului, astfel încât să fie echitabil pentru toată lumea”, a mai spus Ursărescu. El a explicat că, în varianta iniţială, ANRM a luat în calcul utilizarea unui preţ de referinţă de pe piaţa autohtonă, însă când a analizat tranzacţiile interne a realizat că acestea erau de dimensiuni reduse şi că erau făcute doar de „doi operatori, OMV Petrom şi Romgaz”, potrivit profit.ro. Acum, ANRM aşteaptă ca tranzacţiile pe BRM să permită raportarea la această piaţă.

Front comun faţă de raportarea la Viena

La începutul lunii februarie, ANRM a emis un ordin care stabilea că preţul de referinţă pentru gazele naturale extrase în România, în funcţie de care este calculată redevenţa datorată bugetului statului de către producători, va fi raportat la cotaţia gazului din Austria. ANRM explica faptul că preţul de referinţă va ţine cont de cotaţiile de la bursa CEGH Viena (Baumgarten), pentru că tranzacţiile cu gaze pe bursele româneşti sunt aproape inexistente.

Dumitru Chisăliţă, expert în piaţa de gaze, spunea atunci că acest nou preţ de referinţă va majora cu 75% nivelul redevenţelor.

Cei mai mulţi actori din piaţa gazelor naturale din România, printre care foşti miniştri ai Energiei, actuali consilieri în minister, producători, dar şi alte părţi implicate, precum traderii, s-au opus raportării redevenţelor la Austria. Aceştia susţineau că preţurile la gaze în România sunt mai mici comparativ cu ale altor state, dar mai ales cu cele de la Viena, astfel că nu este oportună raportarea la o piaţă de care nu suntem nici măcar conectaţi. Spre exemplu, estimarea pentru preţul mediu ponderat trimestrial al gazelor naturale pe Bursa Română de Mărfuri a fost de 74,86 lei/Mwh, în trimestrul doi al acestui an, în timp ce în Belgia, Olanda şi Anglia acesta s-a ridicat la peste 80 lei/Mwh.

De ce trebuia schimbat preţul de referinţă

Noul ordin al ANRM modifică un altul din 2008, care stabilea că preţul de referinţă pentru stabilirea redevenţei este de 495 de lei/1.000 de metri cubi. Modificarea presupune că acel preţ stabilit în 2008 la calculul redevenţei va fi înlocuit cu preţul de la CEGH.

În anul 2010, Curtea de Conturi a anunţat că statul a fost prejudiciat cu peste 2 miliarde de lei, deoarece preţul de referinţă al redevenţelor nu a fost actualizat, stagnând la valoarea din 2008. Curtea a dispus atunci să se ia măsuri pentru modificarea preţului de referinţă. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite