Autostrada izolată: tronsonul Gilău-Nădăşelu de lângă Cluj rămâne nefolosit cel puţin până la sfârşitul anului viitor pentru că nu avem pod peste Someş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Porţiunea de autostradă de 9 kilometri dintre Gilău şi Nădăşelu este finalizată în proporţie de 90% şi va fi terminată în curând, dar va putea fi folosită tocmai după ce va fi construit podul peste râul Someş, care face legătura cu restul autostrăzii A3, şi nodul rutier de la Gilău, a precizat vineri Ministerul Transpoturilor.

Potrivit estimărilor actuale, lucrările la podul peste Someş vor începe cel mai devreme în primăvara anului viitor şi vor dura 10 luni, în cel mai bun caz. „Secţiunea Gilău - Nădăşelu va putea fi dată în folosinţă după finalizarea lucrărilor la Podul peste Râul Someş şi a Nodului Rutier Gilău. În acest moment, execuţia lucrărilor pentru acest pod se află în licitaţie. Procedura va fi finalizată în decembrie 2016, iar câştigătorul va demara lucrările în primăvara anului 2017, dacă nu vor fi înregistrate contestaţii. Firma de construcţii va avea la dispoziţie 10 luni pentru realizarea lucrărilor“, a precizat ministerul, într-un comunicat.

În 2014, CNADNR a licitat proiectarea şi execuţia podului, însă apoi a anulat licitaţia. În 2015, compania de stat a decis din nou scoaterea la licitaţie, însă doar pentru lucrările de execuţie. În aprilie 2017 vor începe şi lucrările la nodul rutier Gilău, după ce va fi încheiat procesul de licitaţie cu toate etapele aferente.

Termenele au fost anunţate de către ministrul Transporturilor, Sorin Buşe, aflat vineri în vizită pe şantierele autostrăzilor din Transilvania: Gilău - Nădăşelu, Târgu Mureş - Ogra şi Suplacu de Barcău - Borş. 

În ceea ce priveşte stadiul lucrărilor pe Autostrada Târgu Mureş - Ogra, pe primul lot, dintre Târgu Mureş şi Ungheni, execuţia lucrărilor este în curs de relicitare.

Compania de drumuri estimează că în primăvara lui 2017 vor începe efectiv lucrările, dacă nu apar contestaţii.

Pe lotulul al doilea, dintre Ungheni şi Ogra, progresul fizic este de 15%, iar termenul de finalizare estimat este vara anului viitor.

Antreprenorul a transmis o notificare prin care solicită rezilierea contractului.

Ministrul Transporturilor, care mai are circa o lună de mandat, a sugerat că societăţile de construcţii care nu respectă termenele ar putea fi penalizate.  „De acum înainte, vom dezvolta parteneriate cu antreprenorii care demonstrează seriozitate şi profesionalism, care respectă calitatea şi bineînţeles termenele unui proiect“, a mai spus Buşe.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite