Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Avertisment al economiştilor: Este vital să fie evitată o creştere a punctului de pensie cu 40% în acest moment. Dacă nu, vin creşteri imediate de impozite

4
22 Oct 2020 11:47:04
Autor: Elena Deacu
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Cinci economişti de vază au transmis o scrisoare deschisă în care afirmă că este vital să fie evitată o creştere a punctului de pensie cu 40% în acest moment, deoarece economia nu o poate susţine, avertizând că, dacă majorarea nu este evitată, corecţia care urmează vine cu creşteri imediate de impozite.

Scrisoarea deschisă este semnată de academicianul Aurel Iancu, de Daniel Dăianu (Preşedintele Consiliului Fiscal), Ella Kallai (Ph.D, Sorbonne-Pantheon şi SUNY/New York.), Valentin Lazea (Economist-Şef, BNR) şi Laurian Lungu (Ph.D, Cardiff Business School).

„Lupta cu pandemia nu s-a terminat şi avem de gestionat o criză economică fără precedent, care afectează sever ramuri ale economiei şi distruge locuri de muncă. Marea provocare este cum să avem redresare, creştere economică cu consolidare fiscală/bugetară în anii ce vin. România a început lupta contra virusului corona cu deficite bugetar şi extern (de cont curent) de peste 4% din PIB, între cele mai înalte din UE. Aceste deficite au limitat marja de acţiune a Guvernului. În timp ce creşterile mari de deficit bugetar ale altor state din UE sunt cauzate de efecte ale pandemiei, aproape jumătate din deficitul probabil din acest an la noi este componenta sa structurală, care nu ţine cont de poziţia ciclică a economiei. Cu cât cresc mai mult cheltuieli rigide (salarii, pensii, cheltuieli cu dobânzi) în buget, cu atât mai limitat devine spaţiul de a sprijini economia, de a limta efecte sociale negative”, arată economiştii.

Potrivit lor, România va avea în 2020 un deficit bugetar în jur de 9% din PIB, care include creşterea cu 14% a punctului de pensie. Ţări cu care ne comparăm adesea (Ungaria, Polonia, Cehia) vor avea deficite bugetare probabil de aceeaşi mărime. Dar este o diferenţă esenţială între a avea deficite bugetare de 8-9% din PIB preponderent ca urmare a majorării unor cheltuieli permanente, cum este situaţia României şi situaţia de la vecini, afirmă economiştii.

Bugete publice mai robuste devin o problemă generală în UE în raport cu provocările imense viitoare, inclusiv consecinţe ale aplicării noilor tehnologii (ce vor elibera masiv forţa de muncă) şi tranziţiei energetice, ca expresie a politicilor statelor în faţa schimbărilor de climă şi de mediu. Raportul privind Starea Uniunii, al preşedintelui Comisiei Europene, este elocvent în acest sens. Analize ale BCE şi ale altor bănci centrale fac referiri sistematice la aceleaşi provocări.

Este vital să fie evitată o creştere a punctului de pensie cu 40% în acest moment, pentru că economia nu o poate susţine. Dacă nu va fi evitată, consolidarea fiscală graduală, care să protejeze redresarea economică, ar deveni una forţată, dezordonată, dureroasă, cu creşteri imediate de impozite şi tăieri de cheltuieli. Economia şi-ar întrerupe relansarea şi ar  reintra în recesiune în 2021. Pe termen mediu însă, o creştere a pensiilor, îndeosebi cu accent pe cele mici, este necesară, concomitent cu eliminarea distorsiunilor sistemului de pensii”, arată economiştii.

Concilierea redresării economice cu consolidarea fiscală/bugetară

Semnatarii scrisorii arată că în 2021 trebuie să continuăm lupta cu pandemia şi să protejăm redresarea, iar realizarea acestor deziderate cu limitarea dezechilibrelor este marea provocare a politicii economice.

Potrivit economiştilor, deeşi regulile fiscale sunt suspendate în UE în 2020 şi 2021, este foarte puţin probabil ca pieţele să accepte deficite bugetare mari cauzate în principal de cheltuieli permanente, preponderent recurente, ani în şir şi aşteaptă anunţarea unui program credibil de consolidare fiscală/bugetară graduală încă din 2021.

„Redresarea economică în anii ce vin poate fi conciliată cu o corecţie macroeconomică, a deficitului bugetar. Corecţia deficitelor nu se poate face esenţialmente prin deprecierea cursului de schimb; este necesară o ajustare a deficitului bugetar.

O corecţie intempestivă ar submina relansarea economică. Corecţia ordonată reclamă un program pe câţiva ani, care să ducă deficitul bugetar sub 3% din PIB în 2024.

Programul de corecţie trebuie să fie agreat cu CE, România fiind în procedura de deficit excesiv”, afirmă economiştii.

Potrivit lor, pasul de corecţie macroeconomică depinde de mersul economiei, de restrângerea cheltuielilor bugetare şi de creşterea veniturilor bugetare.

„Se pot gândi combinaţii între ajustările de cheltuieli şi metode de creştere a veniturilor fiscale/bugetare. Utilizarea masivă de fonduri europene ar ajuta într-o manieră hotărâtoare pasul anual al corecţiei fiscale.

Oricum, regimul fiscal trebuie să fie echitabil şi aplicat corect. Iar cheltuirea banilor publici trebuie să fie transparentă, responsabilă şi eficientă astfel încât să inducă conformarea la plată a contribuabililor. 

În 2021 deficitul bugetar ar putea fi adus la o valoare în jur de 7% din PIB concomitent cu continuarea unor măsuri de combatere a crizei sanitare şi de sprijinire a economiei. O mare parte din aceste măsuri poate fi finanţată cu resurse europene.

Se pot raţionaliza cheltuieli acolo unde risipa este mare; creşteri de venituri finanţate de bugetul public trebuie să fie limitate în anii ce vin.

Trebuie avută în vedere problematica socială pe fondul robotizării, eliberării de forţă de muncă; aceasta implică existenţa de resurse în bugetele publice pentru sprijinirea economiei. Dar, deşi nu este realistă disponibilizarea unui număr mare de persoane din sectorul public într-o perspectivă imediată, cheltuielile bugetare cu aparatul de stat trebuie să fie restrânse.

Veniturile fiscale la noi sunt mult inferioare în raport cu ce este necesar şi se poate obţine. Plaja acestor venituri în noile state intrate în UE în 2004 şi 2007 este 30-38% din PIB, în timp ce în România nivelul este sub 27%. Polonia şi Bulgaria arată că reforma mecanismelor de colectare, informatizarea pot aduce la bugetul public puncte procentuale din PIB.

Efortul creşterii gradului de colectare a veniturilor concomitent cu creşterea eficienţei cheltuirii banului public reclamă, între altele, mai multa transparenţă, lupta contra evaziunii fiscale şi a practicilor neloiale de optimizare fiscală (ex: impozitarea să se facă unde se realizează business-ul, nu unde este înregistrat), restructurarea şi informatizarea ANAF, reexaminarea scutirilor şi tratamentelor fiscale preferenţiale care au erodat baza de impozitare”, potrivit lro.

Banii europeni şi „chestiunea macroeconomică”

Fondurile europene au un rol cheie pentru a facilita corecţia bugetului. Nu numai că susţin cererea agregată prin cheltuieli guvernamentale de câteva procente din PIB anual (net de contribuţia la bugetul UE), dar şi producţia internă; ar avea funcţie anti-ciclică esenţială. Banii europeni ar ajuta şi finanţarea balanţei de plăţi. Fonduri europene importante ar susţine puternic activitatea firmelor private direct si indirect.

Este vital ca absorbţia de fonduri europene să fie cât mai mare în anii 2021-2024, când se impune consolidarea fiscală, afirmă economiştii. De notat că resursele din Facilitatea europeană de redresare şi rezilienta ar trebui folosite cu precădere în intervalul 2021-2023. Este imperativ ca Planul naţional de redresare şi rezilienţă, ce trebuie trimis la Bruxelles până în aprilie 2021, să fie ambitios, realist şi profesionist întocmit astfel încât să respecte cerinţele CE. Consolidarea fiscală ne-ar apropia de intrarea în Mecanismul Cursurilor de Schimb 2 şi Uniunea Bancară, de aderarea la zona auro, în momentul în care economia va fi pregătită pentru aşa ceva.

Într-o perspectivă mai lungă, ei susţin că venituri bugetare superioare sunt necesare pentru a face faţă la alte crize, pentru a face economia mai robustă. Un buget public robust devine o prioritate pentru securitatea naţională având în vedere provocările viitoare. Să avem în vedere cât de puţin se cheltuie în România pentru educaţie şi sănătate publică, pentru infrastructura critică. Cheltuielile pentru educaţie şi sănătatea publică sunt în fapt, în parte, investiţii în capital uman, afirmă economiştii.

Semnatarii scrisorii mai subliniază că România nu trebuie să capete dependenţă structurală de fonduri europene pentru a trece prin perioade foarte dificile.

„Economia viitorului va fi diferită faţă de cea de înainte de pandemie şi trebuie să fim pregătiţi pentru schimbările ce deja se produc, accelerate fiind de criza sanitara, de noi tehnologii şi de politicile statelor în abordarea schimbărilor climatice”, conchid economiştii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Utilizator Adevărul
22.10.2020, 11:51:11

Comentariu considerat abuziv.

West
22.10.2020, 12:10:56

asteptam o scrisoare deschisa a acelorasi domni si in legatura cu salariile celo 1,4 millioane de bugetari, mult, mult, mai bine platiti decat cei din privat (in nici-o tara nu exista o asemenea diferenta); si o scrisoare deschisa in legatura cu, poate cel mai rusinoe si nedrept lucru pt romani 'pensiile speciale'! scrisoarea trimisa de acesti domni, ajuta guvernati si politicienii, pe cand o scrisoare ca cea sugerata de mine(dar foarte necesara, chiar mai necesara) ar cam deranja politicienii! deci domnii cu scrisoarea, fiti corecti si spuneti tot adevarul! nu doar pe jumatate, jumtatea care nu deranjeaza!

+4 (4 voturi)
muresan anna
22.10.2020, 12:17:56

Cheltuirea banilor publici cu transparenta si responsabilitate, nu inseamna si eliminarea pensiilor speciale, a sporurilor oferite in sistemul bugetar fara discernamant? de ce este permis in sistemul bugetar cumulul pensiei cu salariul, in conditiile in care numarul somerilor a crescut? Si cu siguranta sunt inca multe de corectat "la cei favorizati"de politici de partid.

+3 (3 voturi)
Mihai Popescu
22.10.2020, 12:58:36

Numai pensiile speciale nemuncite pot creste. Pensiile poulimii care a muncit 40 de ani si i-au tinut in spate din munca lor pe "speciali" nu merita nicio crestere de pensie. Stat securisto-mafiot !!!

+3 (3 voturi)
Modifică Setările