Banca Centrală Europeană a avizat taxa bancară. Avertisment: băncile ar putea da credite mai selectiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băncile din zona euro au constituit la Banca Centrală Europeană (BCE) depozite pe termen scurt de peste 412 miliarde de euro.

Taxa bancară introdusă de Guvern a primit aviz de la Banca Centrală Europeană, însă instituţia cere autorităţilor române să fie consultată când mai adoptă legi ce au legătură cu BNR. BCE mai avertizează că măsurile Executivului ar putea avea efectul opus faţă de cel dorit, adică fie băncile reduc creditarea şi îşi aleg clienţi mai selectiv, fie vor credita persoane riscante.

„BCE ar trebui consultată cu privire la proiecte de legislaţie naţională care conferă sarcini suplimentare BNR”, arată documentul Băncii Centrale Europene.

BCE mai critică faptul că ordonanţa 114, care a introdus taxa bancară, a fost adoptată fără evaluarea impactului: „BCE a recomandat în mod constant ca introducerea unor taxe speciale asupra băncilor sau instituţiilor financiare să fie precedată de o evaluare cuprinzătoare a impactului. O evaluare cuprinzătoare a impactului taxei pe activele financiare ale băncilor este necesară pentru a asigura că beneficiile măsurii fiscale depăşesc costurile, având în vedere nu doar efectele potenţial negative asupra stabilităţii financiare şi asupra economiei, ci şi implicaţiile potenţiale pentru condiţiile de creditare ale băncilor şi pentru transmisia politicii monetare”.

Instituţia mai avertizează că introducerea unor taxe ad-hoc asupra băncilor poate crea incertitudine în activităţile acestora şi în final poate prezenta riscuri pentru furnizarea de credite, ceea ce ar putea afecta creşterea pe termen lung din economia reală.

Ordonanţa de guvern introduce reduceri ale taxei pentru băncile care oferă credite sectorului real într-un volum sporit sau la marje reduse. BCE consideră că orice măsură care urmăreşte să stimuleze activitatea de creditare, dacă nu este concepută în mod corespunzător, poate produce denaturări în alocarea creditului.

„Aceste măsuri pot determina băncile să devină prea permisive în ceea ce priveşte normele de creditare ale acestora, pentru a atinge ţintele privind volumul creditării. La cealaltă extremă, în încercarea de a atinge ţintele în ceea ce priveşte diminuarea marjei, băncile îşi pot reduce în mod disproporţionat creditarea acordată debitorilor relativ mai riscanţi, dar totuşi solvabili, cu prime de risc ridicate, de exemplu, întreprinderi mici şi mijlocii, care se bazează exclusiv pe împrumuturi bancare şi care nu au acces la finanţare pe piaţa de capital”, mai avertizează instituţia europeană.

Potrivit acesteia, deşi taxa introdusă prin ordonanţa de guvern este concepută să aibă un impact mai scăzut asupra băncilor care acordă un volum sporit de credite economiei reale, se poate totuşi anticipa că aceasta va avea în ansamblu un efect negativ asupra profitabilităţii lor. Întrucât rezultatul reportat constituie o importantă sursă de capital, o taxă pe activitatea băncilor ar putea avea implicaţii care nu ar trebui neglijate asupra capacităţii lor de intermediere.

BCE apreciază obiectivul ordonanţei de urgenţă de a introduce un indice de referinţă bazat pe tranzacţii pentru contractele de credit pentru consumatori cu rate variabile ale dobânzii denominate în lei.

Cu toate acestea, instituţia atrage atenţia că ordonanţa de guvern ar trebui să ia în considerare faptul că datele de intrare bazate pe tranzacţii reale trebuie utilizate numai atunci când sunt suficiente şi corespunzătoare. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite